10.08.2009

Pia Freund Urkuyö ja Aariassa 13.8. – Aulis Sallisen Neljä laulua unesta sai sovituksen sopraanolle ja uruille

Urkuyö ja Aarian konsertissa torstaina 13. elokuuta Espoon tuomiokirkossa kuullaan laulumusiikin helmiä ja romantiikan ajan urkumusiikkia, kun sopraano Pia Freund, pianisti Kristian Attila ja urkuri Markku Mäkinen esittävä Aulis Sallisen, Robert Schumannin ja Felix Mendelssohnin musiikkia. Ensiesityksensä saa Mäkisen sovitus sopraanolle ja uruille Sallisen laulusarjasta Neljä laulua unesta.

Pia Freund on viime vuosina tullut tunnetuksi erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina. Tässä konsertissa Freund laulaa ensimmäisen suomalaisen kansainvälisesti merkittävän oopperasäveltäjän Aulis Sallisen laulusarjan Neljä laulua unesta. Sallinen sävelsi Neljä laulua unesta, sarjan sopraanolle ja pianolle Ratsumies-oopperan librettoon sisältyviin teksteihin, jotka on kirjoittanut Paavo Haavikko. Laulut syntyivät ennen Ratsumiestä 1973 sopraano Taru Valjakan tilauksesta ja kolme lauluista sisältyy sellaisenaan Ratsumieheen. Konsertissa laulusarjasta kuullaan ensiesityksenä urkuri Markku Mäkisen sovitus sopraanolle ja uruille.

Freundin konserttiohjelmistoon kuluu nykymusiikin ohella vanhempaa musiikkia ja konsertissa hän laulaa Sallisen lisäksi laulumusiikin klassikoihin kuuluvan Robert Schumannin sarjan Frauenliebe und -leben. Schumannin vuonna 1840 säveltämä sarja kertoo naisen elämästä ja rakkaudesta mieheen, aina heidän ensimmäisestä tapaamisesta miehen kuolemaan saakka.

Romantiikan ajan musiikkia kuullaan myös, kun Markku Mäkinen soittaa Felix Mendelssohnin urkumusiikkia. 200 vuotta sitten syntynyt Mendelssohn oli merkittävä urkumusiikin säveltäjä ja taitava urkuri itsekin. Hänen keskeisimmät urkuteoksensa olivat kolme Preludia ja fuugaa op. 37 ja Kuusi sonaattia op. 65, joista Mäkinen soittaa Preludin ja fuugan c-molli op. 37/1 ja Sonaatin d-molli op. 65/6, joka pohjautuu koraaliin ”Vater unser im Himmelreich”.

Ei mikään virta ole niin nopea kuin elämä -konsertti pidetään torstaina 13.8. Espoon tuomiokirkossa klo 22. Tuntia ennen konserttia alkaa taiteilijatapaaminen Pitäjäntuvassa.

Etusivu