26.04.2016
Perinne ja nykyaika kohtaavat Sata-Häme Soissa
Sata-Häme Soi kunnioittaa kahta suomalaisen harmonikan mestaria, Lasse Pihlajamaata ja Onni Laihasta, joiden syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.
Jämijärvellä syntynyt Lasse Pihlajamaa (1916-2007) on kiistatta suomalaisen harmonikkakulttuurin merkittävin henkilö. Hänen vaikutuksensa muusikkona, säveltäjänä, pedagogina ja soitinrakentajana on valtava koko harmonikkamaailmalle. Sata-Häme Soi kunnioittaa juhlien tukipylvään ja alkuaikojen taiteellisen johtajan, musiikkineuvos Lasse Pihlajamaan musiikillista perintöä konsertilla, jossa esiintyvät Suomen eturivin harmonikansoittajat sekä Lassen työtoveri vuosien takaa, legendaarinen Paula Koivuniemi.
Onni Laihanen (1916-1956) oli nelinkertainen harmonikansoiton Suomen mestari, monien ikimuistettavien harmonikkasävelmien säveltäjä ja yksi 1930-luvun suurista soittajista. Laihasen sävelmistä vähintäänkin valssi Rantakoivun alla on tuttu jokaiselle suomalaiselle harmonikansoittajalle. Karjalan Kannaksella syntynyt mökkiläisen poika ponnisti itsensä niin Dallapé-orkesterin riveihin, Sibelius-Akatemiaan kuin myöhemmin lähes kymmeneksi vuodeksi amerikansuomalaisten keskuuteen Yhdysvaltoihin.
Onni Laihasen säveltämiä ja tunnetuksi tekemiä sävelmiä tulkitsee Seminola-orkesteri. Luvassa on suoraan 1930- ja 1940-lukujen tunnelmaan vievien sovitusten ja alkuperäissoittimien unohtumaton kavalkadi.
Nuoren polven maailman huippuja ja ranskalaisen jazzin terävintä kärkeä edustavat harmonikansoittaja Vincent Peirani ja saksofonisti Emile Parisien. Vahvaa kansainvälistä uraa tekevän duon musiikki nojaa ranskalaiseen musette-perinteeseen ja virtuoottiseen improvisaatioon.
Molemmat on palkittu vuoden artistina Ranskan musiikkialan arvostetuimmassa gaalassa, Les Victoires du Jazz, Parisien 2014 ja Peirani 2015. Saksan vastaava gaala, ECHO Jazz Awards, palkitsi heidät vuoden yhtyeenä 2015.
Kansainvälistä väriä festivaaleilla lisää norjalainen Speed-Balkan-Boogie -yhtye Farmers Market, jonka jokainen konsertti on spektaakkeli.
Harmonikansoittaja Stian Carstensenin luotsaama viisihenkinen yhtye on saavuttanut kulttimaineen hengästyttävänä livebändinä. Yhtyeen musiikissa on kuultavissa pop-, rock- ja bluegrass -vaikutteita, mutta tärkeimpänä elementtinä tässä monipuolisessa sopassa muhii bulgarialainen virtuoottinen kansanmusiikki. Tämä bändi pitää kokea livenä!
Kansainvälisen harmonikansoiton terävintä kärkeä edustavat tuoreet kilpailuvoittajat Petteri Waris ja Janne Valkeajoki. Nyt he näyttävät taitojaan Ikaalisten kirkossa. Klassisen konsertin monipuolinen ohjelma sisältää originaaliteoksia harmonikalle sekä mielenkiintoisia sovituksia Richard Wagnerilta ja Dmitri Šostakovitšilta.
Perinteinen Valkea Ruusu -konsertti tuo esille kansainvälistä mainetta niittäneen, tämän hetken Suomen johtavan tango-orkesterin, Guardia Nuevan. He saavat solisteikseen musiikillisen kameleontin Laura Voutilaisen sekä tamperelaisen, upeaäänisen tenori Tero Harjunniemen, joka tunnetaan upeista ooppera- ja musikaalirooleistaan. Teroa kuullaan mm. Suomen Kansallisoopperassa suursuosion saavuttaneessa Oopperan kummitus -musikaalissa Raoulin roolissa. Taitavaa nuoren polven tango-orkesteri Guardia Nuevaa – neljä harmonikkaa, kahdeksan viulua, piano ja komppiryhmä – johtaa Raimo Vertainen.
Luomajärven Hevoskievarilla Harmonikan vieraana -klubilla Niko Kumpuvaaran vieraina esiintyvät Susanna Haavisto ja Anna-Mari Kähärä.
Susanna Haavisto on karismaattinen esiintyjä, jonka vahvat tulkinnat ovat koskettaneet suomalaisia jo yli 30 vuoden ajan konsertti- ja teatterilavoilla. Anna-Mari Kähärä on musiikillinen luonnonvoima, joka voidaan esitellä säveltäjänä, pianistina, laulajana sekä tarpeen tullen myös haitaristina. Luvassa on tunnelmallinen ilta hienojen sävelten ja sanojen parissa.
Jorma Uotisen uusi draamakonsertti vie kuulijat Pariisin taivaan alle. Ranskalaisen chansonperinteen kuolemattomat tulkit Edith Piaf ja Jacques Brel elävät vahvasti musiikillaan tässä konsertissa. Vahvana tulkitsijana tunnettu Uotinen koskettaa yleisön syvimpiä tuntoja rakkaudesta, ilosta ja surusta.
Kultainen ja Hopeinen Harmonikka nähdään suorana lähetyksen AlfaTV:n kanavalla sekä kuullaan Järviradiosta.
Kultaisen Harmonikan finaalissa kilpailee kuusi taitavaa ja lahjakasta nuorta soittajaa. Kilpailijoita säestää kapellimestari Tuomas ”Tumppu” Kesälän johtama orkesteri.
Hopeisen Harmonikan finaaliin osallistuu kahdeksan iloista, lahjakasta ja jo pitkälle soittourallaan edennyttä lasta. Näistä kilpailijoista tulemme vielä tulevaisuudessa kuulemaan.
Suomen Pelimannimestaruudet ratkotaan tänä vuonna jo 45. kerran 1- ja 2-rivisten sekä 5-rivisten sarjoissa.
Festivaalipuistossa tanssitaan keskiviikosta lauantaihin sekä päivällä että illalla. Lavalle nousevat myös Pirulainen, Jussi & The Boys sekä Sami Hintsanen.
Tervetuloa harmonikan ihmeelliseen maailmaan!
Sata-Häme Soi Ikaalisissa 5. – 10.7.2016.
www.satahamesoi.fi
Taustaksi:
Kilpailut
Perinteinen osa festivaalin ohjelmaa ovat kilpailut. Kultainen Harmonikka on viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu 15-35 -vuotiaille soittajille. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1983 alkaen.
Ensimmäisen Kultaisen Harmonikan 1983 voitti huikeaa uraa tekevä Maria Kalaniemi.
Lasten Hopeinen Harmonikka on järjestetty Kultaisen Harmonikan rinnalla vuodesta 1986 alkaen. Kilpailu on tarkoitettu 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille. Molempiin kilpailuihin valitaan semifinalistit nauhakarsinnan perusteella. Semifinaali käydään maaliskuussa Harmonikkaristeilyllä.
Hopeissa Harmonikassa soittaa kahdeksan lasta, Kultaisessa Harmonikassa taitavia kilpailijoita on kuusi. Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finaali soitetaan Ikaalisissa keskiviikkona 6.7.2016.
Suomen Pelimannimestaruuskilpailut on vanhin Suomessa yhtäjaksoisesti järjestetty valtakunnallinen harmonikkakilpailu ja sen myötä yksi Sata-Häme Soi -festivaalin kulmakivistä.
1- ja 2-rivisten sekä 5-rivisten harmonikkojen soittajat kisaavat omissa sarjoissaan. Sarjoja on 9-vuotiaista veteraaneihin. Etnomusiikilla on oma sarjansa vähärivisten kilpailussa.
Festivaali
Sata-Häme Soi -festivaali on järjestetty Ikaalisissa vuodesta 1972 alkaen. Festivaalin ohjelma punoutuu harmonikan ympärille ja esittelee laajasti erilaisia musiikkityylejä. Kävijöitä on vuosittain noin 30 000, konsertteja ja tapahtumia festivaaliviikon aikana yli 30. Festivaaliviikolla on vapaapääsyistä ohjelmaa kahdella puiston lavalla joka päivä klo 12-18 sekä keskiviikko- ja torstai-iltoina.
Festivaalipuiston lavalle nousevat päivällä sadat harrastajat eri puolilta Suomea. Monelle harmonikkaryhmälle Sata-Häme Soi -festivaalilla esiintyminen on vuoden tärkein tapahtuma, johon valmistaudutaan huolella. Harmonikan harrastajaryhmiä tulee Ikaalisiin ympäri Suomea. Sata-Häme Soi -festivaali kokoaa alan ammattilaiset ja harrastajat yhteen. Festivaalin yhteydessä järjestetään muun muassa Suomen suurimmat harmonikkamessut.