14.06.2018

Pelimanniryntäys Kaustisen kansanmusiikkijuhlille jatkuu – Ohjelmassa muun muassa ukulelesoittajien suurkohtaaminen

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien sydämen muodostavat pelimannit, jotka tulevat esiintymään koko Suomesta ja ulkomailtakin asti. Viime vuonna luvut hipoivat ennätysmääriä, kun juhlilla esiintyi 4839 pelimannia. Tänä kesänä suunta ei suinkaan ole laskussa.

Pelimannien tarkat luvut selviävät Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla aina vasta juhlien jälkeen, kun lopullinen henkilömäärä on varmistettu. Monet ahkerat pelimannit saattavat nimittäin soittaa jopa kymmenessä eri kokoonpanossa, kertoo pelimanniohjelman tuottaja Salla Seppä.

Pelimanniohjelmatarjotin on jälleen todella rikas ja monimuotoinen. Ohjelmaa on aivan laidasta laitaan, rajana oikeastaan vain ihmisten luovuus ja se, mitä syntyy kun ihmiset tapaavat toisensa, mitä he haluavat soittaa.

Tyylillisesti edustettuna on lähes kaikki musiikkigenret kansanmusiikilla höystettynä. On perinteisiä pelimannipumppuja, soololaulajia, laulaja-lauluntekijöitä, kuoroja, musiikkia ja tanssia yhdistäviä ohjelmanumeroita, kehorytmiikkaa. Rapmusikkikin on selvästi ottanut askeleen kansanmusiikkiskeneen, useampia sen tyylisiä komboja on mukana. Myös ukulelevillitys näkyy festivaalin estradeilla.

Ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nähdään suuri ukulelensoittajien yhteisesiintyminen, jossa on mukana soittajia ja yhtyeitä ympäri Suomen. Yhteistä heillä kaikilla on rakkaus ukulelemusiikkiin ja he täyttävät varmasti Kaustinen-salin lavan esiintyessään siellä torstaina 12.7.

 

Malmsténia ja juurimusiikkia

Salla Seppä nostaa pyynnöstä esille joitain tärppejä pelimanniohjelmasta. Pelimannit framilla -konserttisarjassa on esillä solistisempi pelimannisoitto sekä heidän kertomansa tarinat. Mukana ovat muun muassa Erkki-Jussi Koivuluoma Pohjanmaalta ja Patrik Weckman Uudeltamaalta.

Suurimuotoisempia kokonaisuuksia edustaa esimerkiksi Laulu- ja soittoyhtiö Rempallaan, joka tuo jo kolmatta kertaa Kaustiselle tietyn teeman ympärille rakennetun kokonaisuuden. Tänä vuonna teemana on Georg Malmsténin musiikki ja hänen suosittuja kappaleita on sovitettu kansanmusiikki-twistillä porukalle pelimanneja eri puolilta Suomea.

Ohjelmassa on ikivihreitä Leilasta Riepumattoon ja Vetoketjusta Lasten liikennelauluun. Solisteina ovat Eki Luumi, Jussi Asu, Junnu Korhonen, Jaana-Stiina Ala-Korpi sekä Roikastajat, kapellimestarina Jukka Heinonen.

Vuosittain erityisesti festivaalin myöhäisyön esiintyjänä ahkeroiva americana-musiikista ammentava Wasel and the Weasels esiintyy tänäkin vuonna koko viikon ajan. Erikoissatsauksena on Rakkaudesta raivoon, yhteiskonsertti Varjakka String Bandin kanssa keskiviikkona 11.7. – kaksi juurimusiikin kärkinimeä yhdessä Kaustinen-salin lavalla!

 

Järvi soi valssin tahtiin

Festivaalin yksi pääteemoista on luonto, joka näkyy myös pelimannien ohjelmistossa. Esimerkiksi Keuruun pelimannit tuo yhdessä Haapamäen Sekakuoron ja Pelimannien kanssa perjantaina 13.7. kansanmusiikkijuhlille luontoteemaisen yhteislaulukokonaisuuden nimeltä Vesistöjen ylistys. Ohjelma ulottuu Kalajoki-valssista Äänisen aaltoihin.

Tässä konsertissa valssi on yleisin tahtilaji, ja mikäpä paremmin sopisi kuvastamaan järven tunnelmia. Joet ja kosket saavat herkemmin humpan tai foksin tahdin, Keuruun pelimannien ohjelmaesittelyssä kerrotaan.

Tänä vuonna järjestämme pelimanneille myös luontoteemaisen ohjelmakilpailun, johon voi vielä ilmoittautua mukaan, Salla Seppä paljastaa. Viikon aikana kilpailun agentit kiertävät katsomassa mukaan ilmoittautuneiden pelimannien esiintymisiä ja lauantaina juhlistetaan voittaja. Päävoittona on lippupaketti kansanmusiikkijuhlille.

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta
http://www.kaustinen.net