10.06.2014

Pelastusalus Silakka lähtee seilaamaan kohti Mäntän kuvataideviikkoja

Pelastusalus Silakan vesillelasku

Pelastusalus Silakka lasketaan vesille keskiviikkona. Kierrätysmateriaaleista itse rakennettu purjealus lähtee seilaamaan kohti Mäntän kuvataideviikkoja, jotka avataan yleisölle 15.6. Alus liikkuu kesän Tampereen ja Vilppulan välisillä vesillä ja sen miehistö tutkii, millaista on sisävesinomadismi. Miten elää vesillä niukasti, mutta rikkaasti.

Taiteilija ja aktivistiryhmän paloletkuista, tynnyreistä ja muista löydetyistä materiaaleista vuonna 2010 rakentama lautta on tähän mennessä seilannut noin 530 meripeninkulmaa.

Pelastusalus Silakka miehistöineen osallistui Turun 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden näyttelykokonaisuuteen ”Taiteellinen tutkimusmatka Itämerelle” jonka päätteeksi miehistö ylitti sillä Suomenlahden ja purjehti Tallinnaan. Silakan matkoilla on vieraillut mukana joukko tutkijoita ja ajattelijoita, joiden kanssa käydyistä keskusteluista merten, ympäristön ja ihmisen tilasta ilmestyi viime syksynä kirja.

Kesällä 2014 Pelastusalus Silakka purjehtii Näsijärvellä tutkimassa, millaista elämä sisävesillä on tänä päivänä ja millaista elämäntapaa vesien varaan voitaisiin rakentaa. Järveltä käsin miehistö lähettää lokikirjamaisia mietintöjä ja muistiinpanoja havainnoistaan ja elämästään vesillä. Lokikirja muodostuu eläväksi osuudeksi näyttelyä Kuvataideviikoilla, jossa projektin vaiheita esitellään myös julisteiden, videon sekä tekstin kautta.

Silakan miehistön jäseniä osallistuu myös Kuvataideviikkojen näyttelytilassa Pekilossa keskusteluun luonnosta ja tulevaisuudesta 5.7, sekä runotapahtumaan 12.7.

Mäntän kuvataideviikkojen teemana on Hetkinen. Näyttelyn on kuratoinut Minna Joenniemi.

Mäntän kuvataideviikot on avoinna 15.6.-31.8.2014.

www.mantankuvataideviikot.fi