12.12.2013

Patti Smith ja Mac Miller Pori Jazziin

Sukupolvensa arvostetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva laulaja ja lauluntekijä sekä rock-runoilija Patti Smith saapuu Pori Jazziin. Hän on yksi Kirjurinluodon esiintyjistä lauantaina 19. heinäkuuta. Edellisenä päivänä Kirjurinluodossa nähdään yhdysvaltalainen hiphop-tähti Mac Miller.

Patti Smith aloitti uransa runoilijana ja kuvataiteilijana. Musiikin saralla Smith nousi esille vuonna 1975, jolloin hän julkaisi ”Horses”-debyyttialbuminsa. Tästä klassikkolevystä lähtien Smith on kuulunut taiderockin eturiviin. Smith vetäytyi julkisuudesta 1980, mutta rakastettu artisti palasi estradille 1996.

Patti Smith on julkaissut yhteensä yksitoista studioalbumia, joista viimeisin on vuonna 2012 ilmestynyt ”Banga”. Tällä albumilla hän omistaa kappaleet myös Amy Winehouselle ja Johnny Deppille. Smith on onnistunut yhdistämään runouden ja rock-musiikin ainutlaatuisella tavalla, minkä lisäksi hänet tunnetaan poikkeuksellisen taidokkaana esiintyjänä. Smithin tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat ”Gloria” sekä yhdessä Bruce Springsteenin kanssa kirjoitettu ”Because The Night”.

Smithiä pidetään yhtenä maailman vaikutusvaltaisimmista taiteilijoista. Hänet tunnetaan myös lannistumattomasta työstään ihmisoikeuksien hyväksi. Patti Smith aateloitiin Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 2007. Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jakaman Polar Music Prizen hän sai 2011. Palkitun muistelmateoksensa ”Just Kids” Smith julkaisi vuonna 2010.

YouTube-aikakauden hiphop-tähti

Mac Miller on 21-vuotias hiphop-artisti, jonka vuonna 2011 ilmestynyt esikoisalbumi ”Blue Slide Park” nousi julkaisuviikollaan suoraan Billboard-myyntilistan ykköseksi. Pittsburghissa varttuneen räppärin tunnetuin kappale on ”Donald Trump”, jonka musiikkivideo on kerännyt YouTubessa huimat 87 miljoonaa katselukertaa.

Kirjurinluodossa perjantaina 18. heinäkuuta esiintyvän Mac Millerin toinen albumi ”Watching Movies With The Sound Off” ilmestyi tämän vuoden kesällä. Artisti käyttää myös aliasta Delusional Thomas, jonka nimissä hän julkaisi marraskuussa mixtapen, joka on ladattavissa ilmaiseksi internetistä. Vajaan viikon päästä Mac Miller julkaisee uuden live-albumin.

Mac Miller on nopeasti vakiinnuttanut asemansa uuden sukupolven yhdysvaltalaisräppärien etujoukoissa. Loka-marraskuussa Mac Miller oli mukana Lil Waynen Euroopan-kiertueella, joka piipahti muun muassa Tukholman Globenissa.

Jazzia Suomesta ja Yhdysvalloista

Pori Jazz on jo kiinnittänyt myös joukon Kirjurinluodossa ensi kesänä esiintyviä jazzyhtyeitä. Perjantain 18.7. konsertissa nähdään kovassa nosteessa oleva kotimainen Oddarrang. Lauantain ohjelmakokonaisuudesta puolestaan löytyvät yhdysvaltalainen Marc Cary Focus Trio sekä suomalais-norjalainen Alexi Tuomarila Trio.

Pitkän uran luonut yhdysvaltalaispianisti Marc Cary, 46, on tehnyt viime aikoina vahvaa nousua, joka huipentui tänä vuonna julkaistuun Marc Cary Focus Trion ”Four Directions” -albumiin. Marc Cary soittaa omaleimaisen dynaamisessa yhtyeessä sekä pianoa että kosketinsoittimia, ja trion kappaleissa on kuultavissa vaikutteita muun muassa Washingtonin go-go-musiikista, hiphopista sekä intialaisesta kulttuurista. Yhtye on omimmillaan keikkatilanteessa koettuna, kuten Marc Cary Focus Trion erinomaiset live-albumit vuosilta 2008 ja 2009 todistavat. Marc Carylta on julkaistu tänä vuonna myös soolopianoalbumi ”For The Love Of Abbey”, jolla muusikko osoittaa kunniaansa vuonna 2010 menehtyneelle jazzvokalisti Abbey Lincolnille.

Kiitellyssä Alexi Tuomarila Triossa soittavat pianisti Tuomarilan lisäksi rumpali Olavi Louhivuori sekä norjalaisbasisti Mats Eilertsen. Pitkään yhdessä toiminut yhtye on tunnettu saumattomasta yhteissoitostaan sekä Tuomarilan kiehtovista sävellyksistä. Trion tuorein albumi, Portugalissa äänitetty ”Seven Hills” on kerännyt kriitikoiden kehuja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Olavi Louhivuori tunnetaan myös Oddarrangista, jonka elokuvallinen ja vahvatunnelmainen jazz-rock niittää mainetta laajalti – syksyllä ilmestynyt ”In Cinema” -albumi sai esimerkiksi brittilehti Guardianilta mairittelevan neljän tähden arvion. Jo yhtyeen ensialbumi ”Music Illustrated” (2006) toi Oddarrangille Emma-palkinnon. Louhivuoren lisäksi yhtyeessä soittavat Ilmari Pohjola (pasuuna), Osmo Ikonen (sello), Lasse Sakara (kitara) ja Lasse Lindgren (basso).

Edullinen avoin lippu myynnissä vuoden loppuun

Uudistuvan Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään ensi kesänä 17.–19.7. Lipunmyynti on jo käynnistynyt, ja myynnissä on 57 euron hintainen avoin lippu, joka käy Kirjurinluoto Arenalle minä tahansa päivistä. Avoin lippu on myynnissä ainoastaan 31.12. asti. Pori Jazzin päivälipun normaalihinta on 70 euroa.

Pori Jazz julkaisee lisää artisteja talven aikana. Kirjurinluodon eri lavoilla nähdään päivittäin 12-14 eri artistia tai bändiä. Ne kaikki pääsee kokemaan saman päivälipun hinnalla.

www.porijazz.fi