24.05.2016

Palkittu kiinalaiskoreografi Xie Xin esiintyy Kuopion tanssiviikon gaalassa!

Festivaalin taiteellisen johtajan Jorma Uotisen mukaan gaalassa nähtävä Xie Xinin duetto on yksi hienoimmista, mitä hän on viime vuosina nähnyt. Gaalassa nähdään myös America’s Got Talentista tutun hollantilaiskoreografi David Middendorpin teos.

Useilla eri palkinnoilla palkittu kiinalaiskoreografi Xie Xin sekä muun muassa America’s Got Talent -ohjelmaan koreografian tehnyt hollantilainen David Middendorp tuovat tänä kesänä teoksensa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin gaala-iltaan.

– Xie Xinin gaalassa nähtävä duetto on yksi hienoimpia – ellei hienoin – jonka olen viime vuosina nähnyt, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen kertoo.

Uotinen oli mukana viime vuonna Premio Roma Danza -koreografiakilpailun tuomaristossa, joka valitsi Xie Xinin yksimielisesti kilpailun voittajaksi.

– Xie Xinin liikelaatu on hyvin kaunista ja omalaatuista. Kun hän oli parinsa kanssa lavalla, kaikki näkivät heti, että tässä on voittaja, Uotinen kertoo.

Xie Xin (s. 1985) on kiinalaistanssijoiden nuorta sukupolvea. Hän on tanssinut Tao Dance Theatressa, Beijing Dance LDTX:ssä ja Jin Xing Dance Theatressa sekä tehnyt koreografioita muun muassa Shanghain baletille. Hänet on palkittu Premio Danzan lisäksi muun muassa Hannoverin kansainvälisessä koreografikilpailussa vuonna 2015 sekä East China Dance -kilpailussa parhaasta esityksestä ja toiseksi parhaasta koreografiasta vuonna 2014. Xie Xin on johtanut omaa tanssiryhmäänsä Xiexin Dance Theatrea vuodesta 2014 lähtien

Hollantilaiskoreografi David Middendorpin teos Blue Journey sai ensi-iltansa vuonna 2008, ja se on nähty muun muassa America ́s Got Talent -tv-ohjelmassa. Lisäksi teos on kuulunut muun muassa hollantilaisen Introdansin ohjelmistoon. Kyseessä on tanssia ja videotekniikkaa yhdistävä, visuaalisesti häikäisevä teos.

– Middendorp käyttää teoksessaan hyvin oivaltavasti videotekniikkaa. Hän luo hienoja illuusioita, joista ei heti erota, mikä on tanssia ja mikä kuvan, Uotinen kuvailee.

Xie Xinin ja Middendorpin töiden lisäksi gaalassa nähdään ote Tanssiteatteri Tsuumin menestyksekkäästä teoksesta Kake – Tiellä tähtiin, Suomen Kansallisbaletin tanssijat Salla Eerola ja Michal Krčmář pas de deux´llä Bajadeeristä ja Oneginista sekä Riku Lehtopolku otteella teoksestaan Sielulintu.

Koko viikon tapahtumakalenterin voi tulostaa osoitteesta www.kuopiodancefestival.fi.

47. Kuopio Tanssii ja Soi
15.–21.6.2016
Taiteellinen johtaja Jorma Uotinen