03.08.2011

Oulunsalo Soin ohjelmassa debyytti ja kantaesitys

Tällä viikolla alkavan Oulunsalo Soin odotetuimpia kohokohtia tulee olemaan uuden kamarimusiikkiyhtyeen Tiksola Co:n ensiesiintyminen. Viimeistä kesää kamarimusiikkijuhlan taiteellisesta johdosta vastaavan Meta4:in viulistipariskunta Minna Pensolalle ja Antti Tikkaselle oli luontevaa yhdistyä Duo Tiksolaksi. Nyt duosta on tullut vieläkin enemmän: Tiksola Company, vaihtuvien kokoonpanojen kamariyhtye.

Kamariyhtye Tiksola Co:n konsepti on kameleonttimainen: soittajat ovat sekä koti- että ulkomaisia taiteilijoita ja yhtyeen repertuaari yltää varhaisbarokista nykymusiikkiin. Oulunsalo Soissa saadaan nauttia Tiksola Co:n ainutlaatuisesta debyyttiesiintymisestä, jossa soittavat viulistiparin lisäksi englantilainen klarinetisti Matthew Hunt, oboisti Paula Malmivaara ja oululaislähtöinen kontrabasisti Eero Ignatius.

Tiksola Co:n konsertin tekee ainutlaatuiseksi myös Jouni Kaipaisen Sonaatti kahdelle viululle -teoksen kantaesitys. Sävellys on YLEn tilaustyö ja omistettu nimenomaan Pensolalle ja Tikkaselle. Pariskunnan perheenlisäys on ollut säveltäjällä tiedossa ja tarkkaavainen kuulija voi huomata jotain aiheeseen sopivaa. Myös Kaipainen itse saapuu seuraamaan teoksensa kantaesitystä Oulunsalo Soihin.

Tiksola Co:n konsertti kuullaan maanantaina 8. elokuuta klo 19 Oulun Lyseon Juhlasalissa. Konsertin lippuja myydän Lippupalvelun toimipisteissä ja verkkokaupassa sekä Kulttuuritalo Valveen lipunmyynnissä ilman toimitusmaksua 3.-7. elokuuuta. Lippujen hinnat ovat 18 / 15 euroa.

*****

Kamarimusiikille omistautunut Oulunsalo Soi – Oulun seudun XIV musiikkijuhlat käynnistyy festivaalin kansainväliset vieraat esittelevällä Avajaiskonsertilla Kaupungintalon juhlasalissa lauantaina 6. elokuuta. Festivaali päättyy perinteiseen Hailuoto-päivään keskiviikkona 10. elokuuta, jolloin Hailuodossa järjestetään kolme konserttia Iiro Rantalan isännöimästä kamarikonsertista Jarkko Riihimäen mestaroimiin tango-iltamiin.

Oulunsalo Soin taiteellisena johtajana toimii neljättä ja viimeistä kauttaan Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin jousikvartetteihin lukeutuva Meta4, jossa soittavat Tikkasen ja Pensolan lisäksi alttoviulisti Atte Kilpeläinen ja sellisti Tomas Djupsjöbacka. Tänä vuonna konsertoidaan Oulun ja Hailuodon lisäksi Oulunsalossa ja Muhoksella.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulunsalon kulttuuri-instituutti. Oulunsalo Soi on Finland Festivalsin jäsen sekä osa Oulun Juhlaviikot -tapahtumaverkostoa.

http://www.oulunsalosoi.fi