30.05.2011

Oulunsalo Soin lipunmyynti käyntiin

META4:in viimeisen festivaalin ohjelma täydentyi tango-iltamilla Hailuodossa

Vuodesta 2008 Oulunsalo Soita johtanut jousikvartetti Meta4 lupaa vielä yhden festivaalin verran pettämättömällä tyylillään hiottua kamarimusiikillista sillisalaattia, joka on vetänyt Oulun seudun konserttipaikat lähes täyteen kolmen vuoden ajan. Tänä vuonna tunnelmoidaan idyllisissä paikoissa Oulussa, Oulunsalossa, Hailuodossa ja Muhoksella 6.-10. elokuuta. Juhlasalien ja nuorisoseurantalojen lisäksi kamarimusiikkia viedään uusiin paikkoihin mm. Sympaalin asemalle Oulunsalossa ja Luotsihotelliin Hailuodossa. Festivaalin päätöskonsertin esiintyjäksi Hailuodon nuorisoseurantalolle on varmistunut Jarkko Riihimäen Tango Ensemble.

Kesän ulkomaiset taiteilijavieraat ovat englantilaissyntyinen klarinetisti Matthew Hunt, pianisti Ieva Jokubaviciute Liettuasta ja viulisti Matilda Kaul Kanadasta. Kriitikoiden ylistämä ja maailman festivaaleille kysytty vieras, Ieva Jokubaviciuteesiintyy peräti kolmessa Oulunsalo Soin konsertissa ja tarttuu paitsi lempisäveltäjänsä Alban Bergin pianosonaatteihin myös mm. suomalaisen nykysäveltäjä Kalevi Ahon teokseen Trio pianolle, klarinetille ja alttoviululle.

UUDEN KAMARIYHTYEEN DEBYYTISTÄ HAILUODON TANGO-ILTAMIIN

Oulunsalo Soin kotimainen esiintyjäkattaus on ajankohtaisten ja uusien kokoonpanojen juhlaa. Laulaja Essi Wuorelan pari vuotta sitten perustama EVA-trio, jonka muut jäsenet ovat Anna-Karin Korhonen (kantele) ja Vesa Norilo (sello), on keikkaillut vasta harvakseltaan – Oulunsalo Soissa kuullaan triolta sekä uudelleen sovitettuja rakastettuja kansanlauluja että yhtyeen omia sävellyksiä. Pianovirtuoosi Iiro Rantala esiintyy loistavat arvostelut saaneen Lost Heroes -teemalevynsä tunnelmissa Oulunsalossa.

Lisäksi Rantala häärii kamarikonsertti-isäntänä Hailuodon Luotokeskuksen Iltapäivä Iiron kanssa -konsertissa.

Festivaaliohjelmaa mestaroiva Meta4 ja sen jäsenet Minna Pensola, Antti Tikkanen, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka soittavat tuttuun tapaansa sekä kvartettina että vaihtuvissa neljäsosa-kokoonpanoissa muusikkoystäviensä kanssa. Festivaalin kuuminta uutta on viulistipariskunta Pensola-Tikkasen kokoaman kamariyhtyeen Tiksola Co:n ainutlaatuinen ensiesiintyminen. Duosta suurempaan kamariyhtyeeseen sujuvasti muuntuvassa kokoonpanossa soittaa sekä koti- että ulkomaisia taiteilijoita. YLE:n kanssa toteutetusta sävellystilauksesta alkunsa saaneessa kokoonpanossa soittavat myös oululaislähtöinen kontrabasisti Eero Ignatius, festivaalin klarinettivirtuoosi Matthew Hunt ja oboisti Paula Malmivaara. Festivaalilla kuullaan mm. Prokofievin Kvintetto op. 39 sekä Jouni Kaipaisen ”Sonaatti kahdelle viululle”.

Festivaalin päätteeksi yleisö pääsee nauttimaan Berliinissä vaikuttavan Jarkko Riihimäen virtuoosimaisista tangosovituksista Hailuodon yössä.

Riihimäki tunnetaan musiikin moniosaajana, joka myös sovittaa monipuolisesti musiikkia tyylilajiin katsomatta – tällä kertaa hän kokoaa tangoyhtyeen varta vasten tanssittamaan Oulunsalo Soin festivaalikansaa päätöskonsertissa ”Tango merellä soi – ja sitten tanssitaan!”

VUODEN KUVATAITEILIJA ON SAMI PARKKINEN

Musiikin lisäksi Oulunsalo Soi esittelee vuosittain Vuoden kuvataiteilijan. Tällä kertaa hän on Joensuusta lähtöisin oleva valokuvataiteilija Sami Parkkinen. Ensimmäinen osa Paratiisi-sarjan valokuvista nähtiin jo kevättalvella Rantagalleriassa Oulussa, sekä Suomen Valokuvataiteen Museossa ja Joensuun Taidemuseossa. Paratiisin toinen kokonaisuus on esillä Oulunsalon kirjastossa kauppakeskus Kapteenissa 6.8.–3.9.2011.

Parkkisen valokuvasarja kertoo masennuksesta ja siitä paranemisesta. Parkkinen toivoo Paratiisi -sarjan kuvien innostavan ihmisiä kuvaamaan myös omia kuvapäiväkirjoja ja alentavan kynnystä puhua masennuksesta. Näyttely on tuotettu yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Oulunsalon Kulttuuri-instituutti sekä festivaalin kannatusyhdistyksenä toimiva Oumuska ry. Oulunsalo Soi on Finland Festivalsin jäsen sekä osa Oulun Juhlaviikot -tapahtumaverkostoa. Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlat järjestetään neljännentoista kerran 6.-10. elokuuta. Tapahtuman liput ovat nyt myynnissä Lippupalvelun lippumyymälöissä kautta maan.

Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlat järjestetään 6.-8.8.2011.

Etusivu