26.05.2010

Oulunsalo Soi tarjoaa kvartettien juhlaa

Oulunsalo soi jo 13. kerran heinä-elokuun vaihteessa. Konsertteja kuullaan yhteensä 10 viiden kunnan alueella (Oulunsalo, Oulu, Hailuoto, Kempele ja Liminka) 31.7.-4.8.2010. Tarjolla on useita erilaisia konserttipaikkoja ja vaihtelevia tunnelmia. Vuoden kuvataiteilijan Jaakko Heikkilän näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 30.7. Oulunsalon kirjastossa klo 18. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina elokuun ajan.

Taiteellinen johtaja Meta4

Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana on jo kolmatta vuotta jousikvartetti Meta4, jossa soittavat Antti Tikkanen, viulu Minna Pensola, viulu Atte Kilpeläinen, alttoviulu Tomas Djupsjöbacka, sello. Meta4 perustettiin vuonna 2001 ja se on Suomen tämän hetken kiistatta mielenkiintoisin ja kansainvälisin jousikvartetti. Vuonna 2004 kvartetti voitti Dmitri Sostakovits -kilpailun Moskovassa. Yhtyeen menestys jatkui Joseph Haydn -kilpailun voitolla Wienissä vuonna 2007, samana vuonna kulttuuriministeri myönsi kvartetille Suomi-palkinnon. Meta4 on kutsuttu BBC:n arvostettuun New Generation Artists –ohjelmaan vuosiksi 2008-2010.

Taiteellinen johtaja Meta4 avaa musiikkijuhlat yhdessä sopraano Anu Komsin kanssa lauantaina 31.7. Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion juhlasalissa. Keisarilliset avajaiset -konsertin ohjelmassa on Haydnin Keisarikvarteton lisäksi mm. Schönbergin jousikvartetto sopraanolle ja jousikvartetille. Anu Komsia kuullaan myös tiistaina 3.8. Hailuodon muistorikkaassa konsertissa kaksoissiskonsa Piia Komsin kanssa. Komsin sisarukset palaavat mummolansa maisemiin, jossa he viettivät lapsuudenkesiään. Ohjelmassa on mm. Einojuhani Rautavaaran, Kaija Saariahon ja Aarre Merikannon teoksia.

Quiroga Espanjasta

Festivaalilla vierailee espanjalainen Jousikvartetti Quiroga [kiroga], joka on yksi kansainvälisesti aktiivisimmista jousikvarteteista omassa ikäluokassaan. Kvartetti on palkittu muun muassa Bordeaux´n ja Paolo Borcianin kansainvälisissä jousikvartettikilpailuissa sekä Pariisin ja Geneven musiikkikilpailuissa. Quiroga on saanut ”Kriittinen silmä” –palkinnon Espanjan yleisradiolta sekä kultamitalin Barcelonan Primer Palau –kilpailussa. He ovat konsertoineet useissa Euroopan ja Amerikan konserttisaleissa sekä tehneet lukuisia nauhoituksia kansainvälisille radio- ja tv-asemille. Lisäksi kvartetti työskentelee yhdessä useiden tunnettujen muusikkojen kuten Kuhmon kamarimusiikin taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin ja Jeremy Menuhinin sekä jousikvartettien kuten Doric, Ardeo ja Meta4 kanssa. Tällä hetkellä Quiroga on madridilaisen Museo Cerralbon säätiön residenssikvartetti.

Quiroga kvartettia kuullaan festivaalin aikana useassa konsertissa. Sunnuntaina 1.8. Oulunsalon kirkossa kuullaan Oulunsalon taidekoulun orkesteria Sinikka Ala-Leppilammen johdolla, kokoonpanoon soluttautuvat Meta 4:n lisäksi Quiroga-kvartetti Madridista sekä gambisti Markku Luolajan-Mikkola ja cembalisti Petteri Pitko.

Quirogaa kuullaan myös maanantaina 2.8. Liminganlahden luontokeskuksessa. He soittavat konsertissa mm. Haydnin Aurinkokvarteton. Meta4:n alttoviulisti Atte Kilpeläinen ja sellisti Tomas Djupsjöbacka liittyvät kvartetin riveihin Brahmsin jousisekstetossa. Tiistaina 3.8. Hailuodon kirkossa pistetään pakka kunnolla sekaisin Meta4 ja Quiroga jousikvartettien yhteisessä Sekahaku –konsertissa, konsertin päättää Mendelssohnin jousioktetto.

Meta4 osissa

Viulisti Antti Tikkanen tuo musiikkijuhlille uuden trionsa TreMoli, jossa hänen lisäkseen soittavat gambisti Markku Luolajan-Mikkola ja cembalisti Petteri Pitko. Konsertti on Kempeleen vanhassa puukirkossa sunnuntaina 1.8. TreMolin ohjelmistossa kuullaan mm. ranskalaista barokkia ja uutta suomalaista musiikkia. Konsertissa saa ensi-esityksensä Uljas Pulkkisin triolle säveltämä tilausteos.

Viulisti Minna Pensola ja sellisti Tomas Djupsjöbacka ovat saaneet Svenska Privatskolan i Uleåborgin kellarisalista vaikuttaville teoksille sopivan taiteellisen miljöön. Ohjelmassa on virtuoosisuutta, folk-vaikutteita, viihteellisyyttä sekä Schulhoff, jonka natsit aikanaan julistivat kielletyn ”rappiollisen musiikin” säveltäjäksi.

Rajaton-lauluyhtyeen sopraano Virpi Moskari saapuu alttoviulisti Atte Kilpeläisen vieraaksi keskiviikkona 4.8. juhlien päättäjäispäivänä. He esittävät Ravintola Rauhalassa suomalaisia lauluja duona Soi laulu hiljaa –konsertissa.

Musiikki-iloittelua

Tiistain 3.8. Hailuotopäivä päättyy suuren suosion saavuttaneeseen Järjen veit musiikki-iloitteluun Hailuodon nuorisoseuran talolla. Lavalle nousee näyttelijätär Kristiina Elstelä yhdessä pianisti Jussi Tuurnan kanssa. Elstelä on suomalaisen musiikkiteatterin uranuurtajia ja Helsingin kaupunginteatterin näyttelijätär. Jussi Tuurna on pianisti, säveltäjä ja sovittaja sekä karismaattinen laulaja. Hän toimii Teatterikorkeakoulun musiikinlehtorina.

Valvesalin konsertti keskiviikkona 4.8. päättää tämän vuoden festivaalin. Meta4 esiintyy yhdessä suomalaisen soulin johtotähden Tuomo Prättälän kanssa akustisesti. Konserttia varten Meta4 on tehty uudet jousisovitukset.

Festivaalin rahoitus

Oulunsalon kunnan palvelulautakunta päätti syksyllä 2009 olla myöntämättä kuntaosuutta vuoden 2010 Oulunsalo Soi -musiikkijuhlille. Kunta oli vuosien ajan myöntänyt festivaalille noin 30 000 euroa vuodessa. Musiikkijuhlille on kuitenkin vuosien aikana kertynyt paljon osaamista musiikkijuhlien järjestämisestä taiteellisen johtaja Meta4:n, talkootiimien, taustayhdistys Oumuska ry.:n ja Oulunsalon kulttuuri-instituutin henkilökunnan kautta, minkä johdosta kunnallisena liikelaitoksena toimivan kulttuuri-instituutin johtokunta päätti jatkaa festivaalia omin voimin. Puolet vuoden 2010 festivaalin rahoituksesta on saatu yritysyhteistyökumppaneilta, joita ovat mm. Condia Oy, Oulun Osuuspankki, Oulun Seudun Sähkö, OAMK ja FCG. Opetus- ja kulttuuriministeriö nosti festivaaliavustuksen kaksinkertaiseksi.

Lipunmyynti alkaa torstaina 27.5.2010. www.lippupalvelu.fi

Etusivu