29.07.2009

Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla värikäs esiintyjäkaarti

Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien (2.-7.8.) ohjelma on monipuolinen ja taitelijat toinen toistaan taitavampia. Juhlilla kuullaan muun muassa häikäisevää fagottitaituria Martin Kuuskmannia sekä lukuisia kansallisesti ja kansainvälisesti menestyneitä muusikoita, kuten pianisti Henri Sigfridssonia, harpisti Laura Hynnistä sekä Rantatie-kvartettia.

KUUSKMAN – GAFOTIN JIMI HENDRIX

Virolaissyntyinen fagottivirtuoosi Martin Kuuskmann, jonka karisma ja musiikillinen taituruus ovat nostaneet hänet yhdeksi maailman johtavimmaksi fagotinsoittajaksi, on yksi musiikkijuhlien odotetuimmista esiintyjistä. Kuuskmannin lapsuudenystävä ja säveltäjä Tõnu Kõrvits on verrannut miestä fagotin Jimi Hendrixiksi. Säveltäjä ja saksofonisti Daniel Schnyder totesi puolestaan, että Kuuskmann on kaikkivoipa käsitellessään instrumenttiaan.

– Selitän sen varmaan parhaimmin sillä, etten koskaan aseta itselleni rajoja soittaessani puhallintani. Viihdyn haasteissa, Kuuskmann toteaa.

Musiikkijuhlilla Kuuskmannia voi kuulla 4.8. Kulttuuritalo Valveella järjestettävässä konsertissa ”Punaisen kuoleman naamio” 6.8. Hailuodon kirkossa konsertissa ”Via Balticaa Pariisiin” sekä musiikkijuhlien päätöspäivänä 7.8. Oulun lyseon juhlasalissa konsertissa ”Lopun alkua”.

PIANISTIKOMEETTA HENRI SIGFRIDSSON

Pianisti Henri Sigfridssonin urakehitys on vienyt Keski-Euroopan ja Japanin konserttilavoille. Mies on myös menestynyt lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa ja esiintynyt useiden suomalaisten ja eurooppalaisten orkestereiden solistina.

Sigfridsson on opiskellut pianonsoittoa Sibelius Akatemiassa, Kölnin musiikkikorkeakoulussa ja Weimarin musiikkikorkeakoulussa opettajinaan muun muassa Erik T. Tawaststjerna, professori Pavel Gililov ja Lazar Berman. Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla Sigfridsson esiintyy konsertissa ”Romantiikkaa, anyone?”, joka järjestetään 4.8. Oulun Lyseon juhlasalissa.

LAURA HYNNINEN PAKKAA HARPUN PAKETTIAUTOONSA

Laura Hynninen opiskeli harpunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Riitta Paavolan ja Willy Postmanin johdolla. Vuonna 2000 hänet valittiin Kansallisoopperan harpun äänenjohtajaksi.

– Harpun liikuttelu on välillä rasittavaa, mutta soittaessa muistaa, miksi soittaa juuri harppua eikä mitään muuta instrumenttia. Se on vain ihan tajuttoman kiva vekotin! Hynninen kertoo.

Nainen on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona joka puolella Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Hynninen on tehnyt myös lukuisia radionauhoja ja sovituksia harpulle. Oopperatyön lisäksi hän vierailee muissa orkestereissa ja esiintyy etenkin laulajien lied-parina. Keväällä 2003 julkaistiin soololevy ”Introducing Laura Hynninen”.

Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla naisen voi nähdä harppunsa kanssa jopa kolmena eri päivänä konserteissa ”Punaisen kuoleman naamio”, ”Butterfly Effect” ja ”Via Balticaa Pariisiin”.

– Odotan kovasti Atte Kilpeläisen ja Jarmo Saaren kanssa soittamista ”Butterfly Effect” -konsertissa! Kunnioitan ja diggailen heitä molempia.

RANTATIE-KVARTETTI KADONNEIDEN STEMMOJEN JÄLJILLÄ

Rantatie-kvartetti on Suomen ensimmäinen klassisilla soittimilla soittava jousikvartetti, joka on keskittynyt etsimään 1700-luvun sävelaarteita unohtamatta keskeisiäkään klassikoita.

Suurin tähänastisista projekteista on ollut Erik Tulindbergin kuuden jousikvarteton uudelleensovituksen tilaus Anssi Mattilalta, näiden kantaesitys ja levytys. Tästä levytyksestä Rantatie-kvartetti sai ääni-ja kuvatallennetuottajien Emma-palkinnon vuoden 2007 parhaasta klassisesta levystä.

– Olihan se tosi hienoa. Koimme kvartettojen levytyksen ikään kuin kulttuuritekona, viulisti Kreeta-Maria Kentala muistelee. Tätä herkkua on kuultavissa myös Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla 3.8. Oulunsalon kirkossa.

MAIJA-LEENA SOINNE JA SUOMALAISIA KLASSIKOITA

Näyttelijä Maija-Leena Soinne tunnetaan parhaiten Saara Pohjanvuorena elokuvassa ”Tähdet kertovat, Komisario Palmu” sekä Leppäsen Aunena elokuvissa ”Täällä Pohjantähden alla”, ”Akseli ja Elina” ja ”Pohjantähti”. Oulunsalo Soi -musiikkijuhlille näyttelijä saapuu lausumaan Maria Jotunin ja Edith Södergranin tuotantoa.

– Jotuni ja Södergran ovat Suomen naiskirjailijoiden parasta antia. Jotunia olen urallani esittänyt paljon. Näyttelijälle on juhlaa saada esittää hänen teoksiaan! Soinne kertoo

”Kyllä mieheen tottuu” -konsertti esitetään 7.8. Ravintola Rauhalassa. Lausunnan lomassa kuullaan myös Jean Sibeliusta ja Toivo Kuulaa. Soinne on esiintynyt Helsingin Kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa. Lukuisien elokuvien ja televisiosarjojen lisäksi näyttelijä on työskennellyt Yleisradiossa. Soinne sai valtion taiteilijaeläkkeen keväällä 2008.

Etusivu