31.07.2009

Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla kantaesityksenä Jarmo Saaren Butterfly Effect

Oulunsalo Soi -musiikkijuhlilla (2.-7.8.) kuullaan maailman kantaesityksenä Jarmo Saaren säveltämä Butterfly Effect alttoviululle, kitaralle ja kahdelle ihmisäänelle. Erään teorian mukaan joka kerta, kun perhonen räpäyttää siipiään, voi jossain päin maailmaa syntyä tornado. Yhtä tehokkaalta vaikuttaa säveltäjä Saaren työskentely musiikin parissa.

Musiikkijuhlilla 5.8. kuultava Butterfly Effect on innostanut aiheellaan säveltäjäänsä. Perhosista kiinnostuneen Saaren mukaan sävellysprosessi on aika yksinäistä, mutta innostava aihepiiri auttaa työssä. Kappaleen tilanneen Atte Kilpeläisen ja säveltäjän lisäksi Liminganlahden Luontokeskuksessa 5.8. esiintyy myös harpisti Laura Hynninen.

– Luulen, että musiikkijuhlille on tulossa lämminhenkinen matinea. Harppu-alttoviulu-kitara-yhdistelmää ei varmaankaan olla aikaisemmin kuultu. Se on aivan huikean kuulosta! Olen todella innoissani!

Jarmo Saari aloitti uransa Espoon Tapiolan kuorossa pienenä poikana. Lisäksi hän soitti selloa ja pasuunaa. Nykyisin kitara on miehelle se kaikkein rakkain soitin, mutta Saarta voi helposti kutsua multi-instrumentalistiksi.

– Opiskelin aikoinaan klassisia soittimia. Kitaraa ei kukaan ehdottanut minulle, vaan valitsin sen itse ja opiskelinkin sen soittoa melko pitkälle yksikseni, Saari kertoo.

Yhden uransa huippuhetkistä Saari sanoo kokeneensa jo 10-11-vuotiaana esiintyessään Tapiolan kuorossa.

– Kiersimme upeilla lavoilla ympäri maailmaa ja esitimme muun muassa Rautavaaraa ja Sibeliusta. Muita uran kohokohtia ovat ne kerrat, kun omien bändien kanssa on saatu luotua ohjelmisto ja lähdetty kiertueelle. Se on aina suuri voitto.

Mies on soittanut lukuisissa bändeissä, muun muassa XL, Zetaboo, Tuomari Nurmio ja Don Huonot, säveltänyt kamari-, kuoro-, elokuva-, orkesteri- ja big band -musiikkia, sovittanut, tuottanut ja luonut soolouraa.

– Ideat eivät ole lopussa. Haluaisin matkustella ja kerätä äänikirjastoa maailman eri kolkista. Pidän korvat auki koko ajan. Tahtoisin tehdä musiikkia sellaisista äänistä, joita kuulemme ympärillämme. Äänen ei tarvitse lähteä soittimesta, vaan se voi olla peräisin vaikka romusta.

Säveltäminen ja tuottaminen kulkee Saaren mielestä keikkailun kanssa käsi kädessä. Jatkuva keikkalavoilla kiertely ei hänen omasta mielestään ehkä sopisi hänelle.

– Kaikki musisointi on mielestäni yhtä ja samaa asiaa. Paljon tulee soitettua muiden musiikkia mutta jo pikkupojasta asti minulle on ollut selvää, että teen myös omaa musiikkia. Tee se itse -mentaliteetti on ollut vahva.

Etusivu