16.01.2013

Oulun Musiikkijuhlilla yli 40 konserttia maaliskuussa

Kevättalven kaupunkifestivaali Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 23. kerran 10.-28.3.2013. Yli 40 konserttia käsittävän ohjelmiston on suunnitellut uusi taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto, joka tunnetaan viulistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa klassisen musiikin ja rytmimusiikin mestarikurssit, joiden toteutumista on edesauttanut Oulun seudun ammattikorkeakoulu. Lisäksi tapahtuman aikana pidetään Music On Top –hankkeeseen liittyvä Producers Network -tuottajaseminaari, johon odotetaan noin 60 osallistujaa. Muun ohjelmiston lisäksi festivaalin taiteilijat esiintyvät laitoskonserteissa Oulun alueella.

Kansainvälisiä vieraita kamarikonserteissa

Kaupungintalon juhlasalin kamarikonsertit rakentuvat kolmen pilarin varaan. Ääneen pääsevät säveltäjät, joita on joskus kutsuttu klassisen musiikin pyhäksi kolmiyhteydeksi: Bach, Mozart ja Beethoven. Konserteissa esitellään myös oman aikamme suomalaista musiikkia; joukossa Marzi Nymanin kantaesitys viululle, alttoviululle ja pianolle. Konsertit huipentuvat kamarimusiikin suurteoksiin.

Ulkomaalaisia esiintyjävieraita edustavat viulistit Miriam Fried ja Alina Pogostkina sekä alttoviulisti Paul Biss. Miriam Fried voitti Paganini -viulukilpailun vuonna 1968, ja kuuluu aikamme merkittävimpiin viulutaiteilijoihin. Alttoviulisti Paul Biss on toiminut professorina Indianan yliopistossa vuosina 1979–2008. Fried ja Biss toimivat tällä hetkellä New England Conservatoryn professoreina ja esiintyvät aktiivisesti kamarimuusikkoina ympäri maailmaa. Menestyksekästä kansainvälistä uraa tekevä Alina Pogostkina on vuoden 2005 Sibelius viulukilpailun voittaja. Lisäksi kamarikonserteissa esiintyvät merkittävät suomalaiset kamarimuusikot: Hampurin musiikkikorkeakoulun tuore alttoviulun professori Anna Kreetta Gribajcevic , maamme kysytyimpiin pianisteihin lukeutuva Heini Kärkkäinen, viulisti Jaakko Kuusisto, sekä suomalaisen sellotaiteen huiput Jan-Erik Gustafsson ja Marko Ylönen. Festivaalin aloittaa tenori Tuomas Katajalan ja pianisti Risto Kyrön tulkinta Schubertin Winterreise -laulusarjasta. Miriam Fried, Paul Biss ja Jan-Erik Gustafsson pitävät myös instrumenttiensa mestarikurssit festivaalilla.

Winterreise su 10.3. klo 16 Tulindbergin sali
Kamarimusiikkia ti 12.3. klo 19, to 14.3. klo 19, la 15.3. klo 16 Oulun kaupungintalon juhlasali
Kamarimusiikkia Kiimingissä pe 15.3. klo 19 Kirkonseudun seurakuntakeskus, Kiiminki
Masterclass loppukonsertti la 15.3. klo 13 Oamkin konserttisali

Ohjelmistossa useita näyttämökantaesityksiä

Tanssija-koreografi Minna Tervamäen ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjosen yhteistyö alkoi Kansallisoopperan lavalta vuonna 2011. Kantaesityksensä keskiviikkona 13.3. Madetojan salilla saava Bright Shadow -teos peilaa kahden vahvan taiteilijan vastavoimia. Tähtitanssija Tervamäen menestyksekäs ura on koostunut kaikista tärkeimpien klassikkobalettien päärooleista ja yhteistyöstä useiden nykykoreografien kanssa. Harmonikkataiteilija Pohjosen kansainvälinen suosio pohjautuu hänen kykyynsä ennakkoluulottomasti ja rohkeasti irrottautua kaikesta tavanomaisesta ja tutusta. Pohjonen on uransa aikana esiintynyt yli 500 kansainvälisellä festivaalilla ja maailman arvostetuimmissa konserttitaloissa.

Toisena tanssin kantaesityksenä nähdään pukusuunnittelija Pirjo Valisen aloitteesta syntynyt, uutta teosmuotoa hakeva Susurro -produktio, jonka äänimaailma rakennetaan pääasiassa paperista valmistetun esiintymisasun tuottamilla äänillä. Kun tanssija Pirjo Yli-Maunula pukee asun päälleen, yleisön edessä voisi yhtä hyvin olla muusikko ja soitin. Susurron sävykästä ja vaikuttavaa äänimaailmaa on luomassa Aake Otsala. Teoksen äänimaisema saa vastakaikua valosuunnittelja Jukka Huitilan toteuttamasta vahvasta visuaalisuudesta.

Ensi-iltansa saa myös viime vuoden festivaalilla nähdyn Makuukamarioopperan jatko-osa, Jaakko Kuusiston säveltämä syvällis-komediallinen Leirintäalueooppera. Rooleissa nähdään sopraano Anu Hostikka ja tenori Juha Hostikka sekä pianisti Tuula Hällström. Kamarioopperan ohjaa Pertti Sveholm ja libretto on Jari Järvelän. Valosuunnittelusta ja lavastuksesta vastaa Max Wikström. Makuukamarioopperasta tuttu pariskunta, valokuvaajanainen ja pappismies, on päätynyt naimisiin. Hääpäivän kunniaksi aviopari päättää lähteä reissuun. Miehen matkasuunnitelmat eivät aivan vastaa etelänlomasta haaveilevan vaimon odotuksia – eikä romantiikkaa ja läheisyyttäkään ole tietenkään kylliksi. Mistä matkalla kehittyvässä mustasukkaisuuskohtauksessa on oikein kysymys?

Bright Shadow (kantaesitys) ke 13.3. klo 19 Madetojan sali
Susurro (ensi-ilta) pe 15.3. klo 19, la 16.3. klo 19, su 17.3. klo 16 Valvesali
Yhteistyössä Flow Productions, jonka ohjelmistossa teos jatkaa.
Leirintäalueooppera (ensi-ilta) ti 19.3. klo 19, ke 20.3. klo 19 Pikisali, Oulun kaupunginteatteri
Teosesittely ti 19.3. klo 18 Pienen näyttämön lämpiö, Oulun kaupunginteatteri

Sinfoninen elokuva Psycho

Alfred Hitchcockin vuonna 1960 ohjaama legendaarinen mestariteos Psycho sai aikoinaan neljä Oscar-ehdokkuutta. Elokuva perustuu Robert Blochin romaaniin, johon kirjailija sai aiheen Wisconsinin sarjamurhaajan Ed Geinin tapauksesta. American Film Institute on valinnut klassikkoteoksen kaikkien aikojen jännittävimmäksi elokuvaksi ja se on toiminut esikuvana lukuisille kauhuelokuville. Sinfonisessa elokuvakonsertissa mustavalkofilmin alkuperäisen musiikin esittää Oulu Sinfonia kapellimestari Neil Thomsonin johdolla. Elokuva tekstitetään suomeksi.

Psycho pe 15.3. klo 19 Madetojan sali

Klubikonsertteja

”Jaakon ja Iiron baari ” tarjoilee kolmena peräkkäisenä iltana 18.-20.3. sielukasta musiikkia Vanha Paloasema Bar & Bistron olohuonemaisessa miljöössä. Jokainen ilta alkaa Jaakko Kuusiston (viulu) ja Paavali Jumppasen (piano) tulkinnoilla Brahmsin sonaateista viululle ja pianolle. Kaksi ensimmäistä iltaa tarjoaa jatkoksi Iiro Rantalan soolopianismia maaliskuussa 2011 julkaistun Lost Heroes -levyn hengessä. Huikean arvostelumenestyksen saanut levy sai Saksassa arvostetun Preis der Deutschen Schallplattenkritik – palkinnon. Seuraavana vuonna Rantala sai saksalaisen Echo-jazzpalkinnon, kun hänet palkittiin vuoden 2012 parhaana kansainvälisenä jazzpianistina.

Keskiviikkona 20.3. ilta jatkuu Rantalan uuden kokoonpanon Iiro Rantala String Trion konsertilla. Kokoonpano tekee Suomen debyyttikeikkansa edellisenä iltana Haukiputaan Teatterikuopalla. Trion muut jäsenet ovat todellinen viuluvirtuoosi ja jazzleijona Adam Baldych, jonka ensimmäinen soololevy Imaginary Room ilmestyi kesäkuussa 2012, sekä Kroatiasta kotoisin oleva, nykyään Wienissä radio.string.quartet.vienna -kokoonpanossa vaikuttava sellisti Asja Valcic, joka on tehnyt lukuisia levytyksiä ACT -levymerkille. Uudelle yhtyeelle sävelletyn musiikin tärkeänä osana on melodisuus, johon Rantala on viime aikoina mieltynyt Trio Töykeiden virtuoottisuuden jälkeeen. Rantala opettaa myös rytmimusiikin mestarikurssilla.

Vanha Paloasema Bar & Bistro toimii myös JAZZhousen jatkoklubina pe 22.3., jolloin liminkalaisen laulaja-lauluntekijä Katja Sutelan kokoonpano Katja´S esiintyy.

Jaakon ja Iiron baari ma 18.3 klo 19, ti 19.3. klo 21 ja ke 20.3. klo 21 Vanha Paloasema Bar & Bistro
Iiro Rantala String Trio ti 19.3. klo 19 Teatterikuoppa, Haukipudas
Yhteistyössä Teatterikuoppa
Katja´S pe 22.3. klo 23.30 Vanha Paloasema Bar & Bistro

FOLKfest – monipuolista kansanmusiikkia

Uuden Seurahuoneen lavalla esiintyy kolme erilaista vahvasti kansanmusiikkiin nojaavaa yhtyettä. Illan aloittaa suomenkielistä maailmanmusiikkia esittävä oululainen Bohemika, joka tuo perinteiseen flamencoon uusia tuulia yhdistämällä ennakkoluulottomasti eri musiikkityylejä. Ruotsalainen Jord esittää meänkielellä ajatonta tornionjokilaaksolaista kansanmusiikkia. Illan päättää Saaga Ensemble, jonka kansanmusiikkilähtöistä sointia määrittää ainutlaatuinen instrumentaatio ja yhtyelaulun vahva rooli. Sävellykset ovat voimakkaita, energisiä ja monikerroksisia. Kokoonpanon musiikkia on kuvailtu muun muassa powerfolkiksi ja uuscountryksi. Saaga Ensemble esiintyi Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla vuonna 2012.

FOLKfest to 21.3. klo 19 Uusi Seurahuone:
klo 19 Bohemika klo 20.30 Jord (SWE) klo 22 Saaga Ensemble
Tapahtuman mahdollistaa Music On Top –hanke.

JAZZhouse – Jazzlegendoja maailmalta ja nuoria suomalaisia jazzmuusikoita

Perjantaina 22.3. Oulun kaupunginteatterilla on vuoden 2010 tapaan JAZZhouse -tapahtuma, jossa esitellään suomalaista, ruotsalaista ja norjalaista rytmimusiikkia. Suuren näyttämön konserteissa esiintyy kaksi suomalaista big bandia solistineen. JAZZhouselipulla yleisö pääsee kuuntelemaan useita eri kokoonpanoja Pikisalissa ja Teatteriravintolassa. Pikisalissa esiintyy oululainen Kuru, joka esittää sävellyksiä suomalaisten runoilijoiden teksteihin. Lavalle nousee myös ruotsalainen Per Ödberg Quartet ja viimeisenä lavalle nousee saksofonisti Jukka Perkon kokoonpano Jukka Perko Streamline Jazztet. Teatteriravintolan illan avaa mestarikurssien kokoonpanot, joiden jälkeen kuullaan Håvard Lundia ja Svante Henrysonia Norjasta. Illan päättää Petteri Sariola, mies joka on yhtye yhdessä paketissa. Sariolan perkussiivinen soittotyyli on yhdistelmä elementtejä eri instrumenteista ja soittotekniikoista.

Oulu All Star Big Band jatkaa konserttisarjaa, jossa vierailee jazzlegendoja maailman huipulta. Kapellimestarina ja solistina on moninkertainen Grammy-voittaja Bob Mintzer, joka on eräs maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista big band –säveltäjistä sekä saksofonisteista. Vuonna 1990 Mintzer liittyi jo tuolloin laajaa mainetta saavuttaneeseen Yellowjackets-yhtyeeseen, jonka kautta hän on saanut Grammy-voiton sekä kolme ehdokkuutta. Mintzer on työskennellyt muun muassa Jaco Pastoriuksen, Randy Breckerin, Gil Evansin, GRP All Star Big Bandin ja Mike Manierin kanssa sekä esiintynyt mm. Diana Rossin, Aretha Franklinin, Queenin ja Steely Danin julkaisuilla. Lavalta löytyy myös toinen jazzlegenda, rumpali Peter Erskine, joka on voittanut useita Grammy-palkintoja. Erskine on tuttu muun muassa Weather Reportista, jota pidetään yleisesti fuusiojazzin kuuluisimpana kokoonpanona. Hän on ollut mukana yli 500 levyllä sessiorumpalina ja työskennellyt useiden maineikkaiden jazz-, pop- ja rockartistien kanssa, kuten Joni Mitchell, Steely Dan, Diana Krall, Kenny Wheeler, The Brecker Brothers ja The Yellowjackets. Konsertin ohjelmisto koostuu Mintzerin laajasta big band -ohjelmistosta, jota on kertynyt hänen 40-vuotisen uransa aikana. Bob Mintzer ja Peter Erskine toimivat myös Oulun Musiikkijuhlien mestarikurssien opettajina.

Jyväskylä Big Band tunnetaan erityisesti suomalaisen big band -musiikin tilaajana ja esittäjänä. Suomen big band –mestaruuskilpailun vuonna 2012 voittanut kokoonpano tuo solisteikseen jyväskyläläislähtöiset mainetta niittäneet nuoren polven jazzmuusikot laulajatar Aili Ikosen ja trumpetisti Kalevi Louhivuoren, joka voitti UMOn Kyky 2012 kilpailun marraskuussa. Konsertissa kuullaan suomalaista jazzmusiikkia mm. Vellu Halkosalmelta ja Timo Alakotilalta.

Oulun kauppatorin Lumimaailmassa esiintyy pe 22.3. norjalainen Àja, joka yhdistelee joikumusiikkia erilaisiin äänimaisemiin. Yhtyeen laulaja on Intrigue -heavyjoikuyhtyeen keulahahmo Kai Somby. Tapahtuma on ilmainen.

Àja Pe 22.3. klo 18 Oulun kauppatori
JAZZhouse pe 22.3. Oulun kaupunginteatteri
Pikisali: klo 19 Kuru klo 20.30 Per Ödberg Quartet (SWE,) klo 22 Jukka Perko Streamline Jazztet
Teatteriravintola Toinen Kerros: klo 18.30 Masterclass Show Time, klo 20.15 Håvard Lund & Svante Henryson (NOR), klo 21.45 Petteri Sariola
JAZZhouse konsertit pe 22.3. Oulun kaupunginteatteri, Suuri näyttämö
Jyväskylä Big Band Aili Ikonen & Kalevi Louhivuori klo 19
Oulu All Star Big Band Peter Erskine & Bob Mintzer klo 21
Tapahtumat mahdollistaa Music On Top –hanke.

Club Teatrialla afrikkalaisen musiikin tähti Angelique Kidjo ja Jesus Christ Superstar in concert

Afrikkalaisen musiikin kuningatar Angelique Kidjo ja ruotsalainen Norrbotten Big Band saapuvat kiertueellaan Ouluun. Kokoonpanoa johtaa Norrbotten Big Bandin uusi taiteellinen johtaja Joakim Milder, joka myös vastaa illan sovituksista. Neljästi Grammy- ehdokkaana ollut ja kerran Grammy-palkittu Kidjo on saanut musiikkiinsa vaikutteita muun muassa afropopista, zoukista, kongolaisesta rumbasta, jazzista, gospelista ja latinalaisamerikkalaisesta musiikista. Hänen musiikillisia yhteistyökumppaneitaan ovat olleet muun muassa Carlos Santana, Peter Gabrielo, Alicia Keys, Josh Groban, Branford Marsalis ja Joss Stone. Angelique Kidjo tunnetaan myös Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä. Illan toisena vahvana naisesiintyjänä nähdään Johanna Försti. Rumpali-tuottaja Teppo Mäkysen ja laulaja Johanna Förstin yhteisprojektina syntynyt Jo Stance julkaisi syksyllä 2010 debyyttilevynsä ja seuraavana kesänä yhtye nähtiin Pori jazzin päälavalla.

Säveltäjä Andrew Lloyd Webberin ja sanoittaja Tim Ricen kulttimaineeseen noussut rockooppera Jesus Christ Superstarin kaksi näytöstä päättävät festivaalin. Evankeliumitekstiin löyhästi perustuva juoni kuvaa Jeesuksen ja Juudaksen suhdetta, alkaen opetuslapsien saapumisesta Jerusalemiin ja päättyen ristiinnaulitsemiseen. Produktion ohjauksesta vastaa Marietta Tevajärvi. Solisteina nähdään mm. Hannu Lepola (Jeesus), Sami Hintsanen (Juudas), Saara Aalto (Maria Magdalena), Tuukka Haapaniemi (Kaifas), Marzi Nyman (Herodes) ja Anssi Valikainen (Pilatus). Orkesterina on Oulu Sinfonia vahvistettuna kuusihenkisellä rock-yhtyeellä. Lisäksi teoksessa on mukana oululaisia musiikinopiskelijoita ja laulajia Oulun alueen kuoroista. Teoksen toteuttamisessa ovat mukana Oulun seudun ammattikorkeakoulun Kulttuurialan yksikön musiikin ja tanssinopettajan koulutusohjelmat, Oulun konservatorio ja Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Musiikkikasvatuksen koulutus. Lauluyhtyeen harjoittamisesta vastaa Oamkin pop- ja jazzmusiikin lehtori Mari Leppävuori ja kuoron valmennuksesta kuoromusiikin läänintaiteilija Mihkel Koldits. Koreografian teokseen laatii tanssinopettajaopiskelijoista koostuva työryhmä yhdessä opettajansa, showtanssin suuntautumisvaihtoehtovastaava Outi Martikaisen kanssa. Teoksen äänisuunnittelusta vastaa Ilkka Herkman ja valosuunnittelusta Aki Helminen. Yhteensä lavalla nähdään noin 200 esiintyjää. Teoksen esityskieli on englanti.

Angelique Kidjo & Jo Stance la 23.3. klo 20 Club Teatria
JESUS CHRIST SUPERSTAR in concert ke 27.3. klo 19 Club Teatria
JESUS CHRIST SUPERSTAR in concert to 28.3. klo 19 Club Teatria
Tapahtumat mahdollistaa Music On Top –hanke.

Vierailutuotantoja festivaalilla

Jouko Tötterströmin monitaiteellisessa Avaruudellisia näkyjä -sävellyskonsertissa kuullaan yhtenä kokonaistaideteoksena uutta vuosina 2012 ja 2013 sävellettyä musiikkia, jota täydentävät Outi Martikaisen tanssikoreografia sekä Petri Kuljun hiilipiirrosanimaatiot. Konsertin aikana sukelletaan yöllisen taivaan salaisuuksiin J-P Metsävainion avaruuskuvien muodossa. Konsertti toteutetaan Oulun seudun ammattikorkeakoulun konserttisalissa ma 11.3.

Oulu Sinfonian puhaltajat ja Pohjan sotilassoittokunta esiintyvät musiikkikapteeni Jaakko Nurilan johtamassa Planeetat -konsertissa to 14.3. Oulun tuomiokirkossa. Planeetat (The Planets) on englantilaisen Gustav Holstin vuosina 1914–1916 säveltämä seitsenosainen orkesterisarja, jonka osat on nimetty aurinkokunnan planeettojen mukaan. Maa ei ole mukana, koska inspiraation lähde oli astrologinen ja mytologinen, eikä tähtitieteellinen. Planeetat on sävelletty alun perin sinfoniaorkesterille, mutta tällä kertaa teos kuullaan puhallinorkesteriversiona. Konsertti on yleisölle ilmainen.

Oulu Sinfonian kamarimuusikot tuovat festivaalille itse laatimansa kokonaisuuden kiehtovaa musiikkia eri aikakausilta su 24.3. Festivaalin taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto vierailee kokoonpanossa Mendelssohnin okteton primaksena, ja ohjelmassa kuullaan myös Kaija Saariahon ja Darius Milhaudin musiikkia.

Avaruudellisia näkyjä ma 11.3. klo 19 Oamkin konserttisali
Yhteistyössä Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Planeetat to 14.3. klo 13 Oulun tuomiokirkko
Yhteistyössä Oulu Sinfonia ja Pohjan sotilassoittokunta
Oulu Sinfonian kamarimuusikot su 24.3. klo 16 Oulun kaupungintalon juhlasali
Yhteistyössä Oulu Sinfonian kamarimuusikot ja Orkesterin Pulssi ry

Liput Lippupalvelun lippukaupoista kautta maan.
Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 10.-28.3.2013. www.omj.fi

Etusivu