12.08.2019

Oulun Musiikkijuhlien syksyn Jazz & Etno -konsertit

Oulun Musiikkijuhlien syyskauden Jazz & Etno -konserttisarjassa kuullaan yksitoista konserttia. Alkusoittona syksyn Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno –konserttisarjalle Taiteiden yössä 15.8. Jumprun Patiolla on tarjolla tuttuja suomalaissävelmiä sekä jazz-standardeja. Luvassa tunnelmallinen ja rento loppukesän jammailuilta ”satumaasta swingiin”. Suomalaisen jazzin suuriin nimiin kuuluvan Jukka Perkon kanssa lavalle nousevat Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto sekä oululaisen jazzkentän kantaviin voimiin kuuluvat Sami Juntunen, Roni Helminen ja Olli Estola.

 

Kansanmusiikkia ja klubi-iltoja

Konserttisarja alkaa lauantaina 14.9. Haukiputaan Teatterikuopalta jolloin esiintyy saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon vaikutteita ammentava Vildá. Musiikki on uniikki yhdistelmä mystisiä joikuja, svengaavia rytmejä ja improvisaatiota. Yhtyeen Hildá Länsman on kipuamassa vauhdilla Utsjoelta koko kansan tietoisuuteen upeaäänisenä joikaaja-laulajana, joka tunnetaan muun muassa Solju-yhtyeestä. Viivi Maria Saarenkylä puolestaan on kansainvälisissä musiikkikilpailuissa palkittu nuori harmonikkavirtuoosi ja Vuoden Harmonikkataiteilija 2018.

Zäpämmät on kahden naisen duo, jonka konsertti kuullaan Vanhan Paloaseman Barissa perjantaina 4.10. Duon ohjelmisto vie kuulijat kauniiden ja rosoisten laulujen äärelle, jotka ammentavat vahvasti suomalaisesta kansanmusiikista ja yhdistyvät sangen persoonallisesti senegalilaisiin, malilaisiin, afro-kuubalaisiin ja flamencon musiikillisiin elementteihin.

Zäpämmät-duon teemana on jo pidempään ollut myös naisten ja tyttöjen tarinat ja oikeudet. Filosofiana on tuoda kuuluville musiikin kautta vaienneita ja vaiennettuja ääniä sekä paljastaa ja tuoda tarkasteluun myös yhteiskunnan sukupuolittuneita rakenteita. Sävelkynästä irtoaa myös materiaalia ihan silkkaan elämisen riemuun liittyen.

BATTLE on klubi-ilta ja balettiesitys, kilpailu ja taidenautinto, joka saapuu kiertueellaan Ouluun perjantaina 27.9. Vanhan Paloaseman Bariin.

Viiden huippuammattilaisen taistelu lavaherruudesta sopii taiteen rakastajille, sitä karsastaville, katu-uskottaville ja salonkikelpoisille.

BATTLEssa kilpailevat rap-artisti Ailu Valle ja ballerina Auri Ahola vastaan viulisti Terhi Paldanius ja b-boy Jimi Kettunen. Taistelua luotsaa beatboxaaja-muusikko Kevin Francett.

 

Jazzliiton kiertueita

Syksyn aikana kuullaan myös Suomen Jazzliiton kiertueilla ja yhteistuotantokiertueilla olevia kokoonpanoja, joiden tuotannosta vastaavat yhteistyössä Jazz 20 ry ja Oulun Musiikkijuhlat.

Keskiviikkona 25.9. kiertueelle saapuu Alder ego Vanhalle Paloasemalle.

Tämä peloton jazzyhtye perustettiin vuoden 2014 syksyllä Joonas Leppäsen sävellysten ympärille. Berliinissä ja Göteborgissa vietettyjen vuosien jälkeen Helsinkiin palannut rumpali luotsaa yhtyettään, joka koostuu nuorista improvisaatiolahjakkuuksista. Yhtye julkaisi toisen levynsä II lokakuussa 2018 We Jazz Recordsille. Musiikki on isojen kokonaisuuksien kamarimusiikkia jazzyhtyeelle, keskinäistä yhtyesoittoa ja vuoropuhelua.

Alder Ego polveilee vapaan ilmaisun ja sävelletyn viitekehyksen välissä.

Jazzmusiikin tohtori, pianisti Riitta Paakki on tutustunut syvällisesti Blue Noten 1960-luvun kultakauteen, ja tuon ajan vaikutteita voi kuulla myös yhtyeen kaikkien solistien ilmaisussa. Paakin sävellyksistä koostuva ohjelmisto huokuu kypsää näkemystä ja positiivista asennetta. Riitta Paakki Quartet julkaisi ensimmäisen albuminsa Live at Koko Jazz Club elokuussa 2018 Koko Records –levymerkille. Levy on saanut hyviä arvioita ja kansainvälistä huomiota muun muassa Japanissa. Jazzliiton kiertueella kuullaan levyn materiaalia, uusia kappaleita ja valikoituja afroamerikkalaisia helmiä. Konsertti on keskiviikkona 6.11. Vanhalla Paloasemalla.

 

Kymmenvuotiskiertueita ja kansainvälisiä vieraita

Vibrafonitrio Herd juhlii täyttä kymppiään ja esiintyy Oulussa ke 9.10.

Vibrafonisti Panu Savolaisen johtaman yhtyeen juhlavuosi käynnistyi helmikuussa X-albumin (Doorbell Music) julkaisulla. Kokoonpano tunnetaan värikkään ja kommunikoivan triosoittonsa lisäksi isännöimistään HERD-klubeista, sekä niissä syntyneistä lukuisista yhteistyöprojekteista, tunnetuimpana huippusuosittu ’Jazzbasilli’ yhdessä laulaja Aili Ikosen kanssa. Herd palaa juhlavuotena juurilleen moniulotteisen sekä melankolisen kauniin triosoiton pariin. Soittajien omista sävellyksistä koostuvalla X-albumilla kolmikko hyödyntää rohkeasti studioteknologian mahdollisuuksia, mutta livenä Herd luottaa edelleen vankasti akustisen svenginsä dynamiikkaan. Albumi onkin eräänlainen yhteenveto yhtyeen tekemisistä jo usean vuoden ajalta, ja siinä kuuluu myös trion monipuolinen työskentely lukuisten eri vieraiden ja ohjelmistojen parissa.

Samoin kolmen energisen muusikon kollektiivi, Mopo, täyttää kymmenen vuotta. He valloittavat oululaiset Voimalan lavalla perjantaina 25.10.

Baritonisaksofonin, rumpujen ja kontrabasson muodostama trio ammentaa musiikkiinsa vaikutteita jazzista, punkista ja Suomen luonnosta.

Live-energiastaan ja muuntautumiskyvystään tunnettu yhtye on kysytty esiintyjä ympäri maailmaa. Mopo on valloittanut yleisöjä puolelleen Suomen lisäksi lukuisilla keikoilla Euroopassa, Väli-Amerikassa ja Afrikassa.

Mopon keikkakalenterissa komeilee mm. London Jazz Festivalin ja Flow Festivalin kaltaisia tapahtumia.

New Yorkissa vuodesta 2011 asunut Olli Hirvonen on yksi menestyneimpiä suomalaisia jazzkitaristeja maailmalla. OLLI HIRVONEN NEW HELSINKI saapuu kiertueelle torstaina 21.11. Vanhalle Paloasemalle. Hirvonen on voittanut Montreux’n kansainvälisen jazzkitarakilpailun ja hänet on huomioitu isoissa musiikkimedioissa kuten Stereogum, Village Voice, ja Downbeat Magazine. Hirvonen on julkaissut kolme albumia omalla nimellään, joista uusimman Displace- levyn julkaisee elokuussa 2019 amerikkalainen Ropeadope Records. Uusimmalla levyllään Hirvonen demonstroi persoonallista ja hyvinkin uniikkia lähestymistapaansa jazzmusiikkin ja kitarismiin yhdistellen elementtejä jazzista, progressiivisesta rockista, noise-rockista, sekä nykyklassisesta musiikista, Yhtyeen muut jäsenet ovat kukin oman instrumenttinsa huippuja ja kysyttyjä muusikoita New Yorkin jazzskenessä.

 

Syyskausi päättyy Friggin uudistettuun folkkijouluun lauantaina 30.11. klo 16

Kotimaisen kansanmusiikin superyhtye Friggin viime vuonna aloittama uusi joulukonserttiperinne saa toivottua jatkoa tänä jouluna. Viime jouluna yhtye liikutti ja herätti hurmosta ja valloitti yleisön sydämet lämpimällä ja sävykkäällä esiintymisellään. Friggin rinnalla loistavilla solisteilla Johanna Förstillä ja Timo Rautiaisella on vahva side kansanmusiikkiin.

Ohjelmistossa korostuu vanhan ajan aito ja maanläheinen joulu. Illan aikana kuullaankin koko kansan rakastamia joululauluja, jotka muotoutuvat uudelleen Friggin sovituksissa sekä Friggin jäsenten säveltämiä uusia joululauluja. Riehakkaana livebändinä tunnetun Friggin huippuunsa hiottu yhteissoitto ryyditettynä pirskahtelevalla ja humoristisella live-energialla on tehnyt vaikutuksen kuulijoihin ympäri maailmaa.

Lukemattomien ulkomaan kiertueiden vuoksi yhtyeen Suomen esiintymiset ovatkin olleet harvinaista herkkua. Oulun konsertti on Pohjankartanon juhlasalissa lauantaina 30.11. Joulukiertueen myötä Frigg suuntaa kohti 20-vuotisjuhlavuottaan.

www.omj.fi