31.05.2022

Oulun Musiikkijuhlien syksyn 2022 Jazz & Etno -konserttisarjan liput myynnissä tiistaista 31.5. alkaen

Oulun Musiikkijuhlien ympärivuotisen Jazz & Etno -konserttisarjan syyskaudella on luvassa monipuolinen kattaus jazzin ja kansanmusiikin tähtiä Suomesta ja ulkomailta. Sarjan taiteellisena johtajana toimii saksofonisti Jukka Perko.

Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno -konserttisarjan syyskausi aloitetaan Kiimingin Sykesalista lauantaina 27.8., kun Suomen Kansanmusiikkiliiton kiertueella oleva haapoja & illmari kollektiivi saapuu Ouluun. Yhtyeen kiertue jouduttiin siirtämään alkuvuodesta 2022 yleisötilaisuusrajoitusten johdosta. haapoja & illmari kollektiivin musiikissa monimaailmaiset äänimaisemat ja niistä sämplätyt biitit kohtaavat nykyajan prekaaria kaupunkielämää ja luontosuhdetta perkaavan räp-riimittelyn ja urbaanin kansanmusiikin. Mikko H. Haapojan sävellyksissä kaikuvat vaikutteet niin kansanmusiikista kuin indiepopistakin. Vanhat kansansoittimet, harmooni ja jouhikot hengittävät uutta elämää nykypäivän runolaulun imussa. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.

Keskiviikkona 7.9. RioLivessä esiintyvä DANTCHEV:DOMAIN on vahvoja elokuvallisia melodioita, tiukkoja Bulgarian rytmejä sekä jazzin ja bluesin elementtejä yhdistettynä tarinoihin elämänmatkalta. Vuonna 2019 perustettu kansainvälinen kvintetti on muodostunut suomalais-bulgarialaisen laulaja-säveltäjän Anna Dantchevin kirjoittaman materiaalin ympärille. Anna Dantchev, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä ‘Bulgarian Voice from Finland’, on moni-ilmeinen ja karismaattinen laulaja, jonka sävelkieli tavoittaa yleisön yli genrerajojen. Vaskipuhaltimien, perkussioiden sekä vangitsevan laulun uniikki kombinaatio vie yleisön ilosta suruun ja myös tanssilattialle. Yhtyeen musiikki ammentaa perinteestä, mutta nojaa sujuvasti myös tämän päivän musiikilliseen ympäristöön.

Jussi Fredriksson Trio saapuu keskiviikkona 14.9. Jazzliiton kiertueella RioLiveen. Kansainvälisesti kiitellyn trion uusi albumi Archipelago Sea Tales (2021) kertoo karun kauniita tarinoita maailman upeimmasta saaristosta. Pianisti Jussi Fredriksson kirjoitti koronapandemian aikana triolle uuden ohjelmiston, johon säveltäjä kaivoi inspiraatiota koskettavista teemoista aina saariston romantiikasta Saaristomeren luonnonkatastrofiin. Levyn kappaleet ovat syntyneet Aspössa, Nauvossa, Bränskärissä, Gullkronassa ja muissa ulkosaariston saarissa. Levy kertoo paitsi Itämeren synkästä nykytilasta, myös toisaalta kauneudesta ja selviytymisestä. Fredrikssonin karunkaihoisaa musiikkia tulkitsevat maestron rinnalla luottokumppanit, basisti Jori Huhtala ja rumpali Mika Kallio.

Brasilaislähtöinen Mariana Zwarg on huilisti, saksofonisti, säveltäjä ja sovittaja, joka edustaa kummisetänsä brasilialaisen musiikkinero Hermeto Pascoalin lanseeraamaa universaalia musiikkia. Universaali musiikki on maailman eri musiikkityylien iloinen sekoitus, joka kannustaa luovuuteen ja yhteisölliseen improvisointiin. Mariana on kiertänyt maailmaa Mariana Zwarg Sexteto Universalin (MZSU) kanssa vuodesta 2016 lähtien. MZSU koostuu viidestä kansallisuudesta ja rakkaudellisesta musiikillisen uusperheen energiasta, joka valloittaa maailmaa niin kriitikoiden kuin konserttikävijöidenkin keskuudessa. Tähän mennessä MZSU on esiintynyt niin festivaaleilla kuin klubeilla ja musiikkikouluissa sekä Brasiliassa että Euroopassa (Saksassa, Tanskassa, Suomessa, Ranskassa ja Portugalissa). Ouluun yhtye saapuu RioLiveen keskiviikkona 28.9.

Saksofonisti Max Zengerin luotsaaman Max Zenger Globus -yhtyeen tavaramerkkejä ovat futuristiset, runsaat äänimaisemat ja luonnon ainutlaatuisuudesta inspiraationsa saaneet sävellykset. Yhtye esiintyy RioLivessä keskiviikkona 12.10. Max Zengerin saksofoni ja Kasperi Sarikosken pasuuna soivat kauniisti yhdessä sekä ristikkäin juoksevissa melodioissa. Yhtyeen kompissa kättä paiskaavat newyorkilaistuneen Kaisa Mäensivun jämäkkä basismi ja Anssi Tirkkosen energia rummuissa. Tähän rytmiseen palettiin luo oman tasonsa kosketinsoittaja Mikael Myrskog.  Yhtye voitti kesällä 2018 järjestetyn Euroopan Yleisradioiden jazzyhtyekilpailun Ranskassa. Tällöin yhtye oli juuri julkaissut debyyttilevynsä, ja kakkosalbumi Flores ilmestyy parahiksi Jazzliiton syksyn kiertueelle.

Kitaristi Varre Vartiainen vaihtoi Leningrad Cowboys -rokkielämän tohtorintyöhön Sibelius-Akatemian jazzosastolla ja sai jazzlegendat puolelleen. Hänen debyyttisooloalbumi Almost Standards julkaistiin helmikuun alussa 2022. Vartiainen esiintyy Jazzliiton kiertueella Oulussa keskiviikkona 2.11. vakiotrionsa kanssa, jossa bassoa soittaa Timo Hirvonen ja rumpuja Yrjö-palkittu Jussi Lehtonen. Yhtyeen neljäs jäsen on saksofonivirtuoosi Joonatan Rautio, joka soittaa myös Almost Standards -levyllä. Luvassa on siis maailmanluokan jazzmusiikkia: svengiä, virtuositeettia ja kauniita balladeja.

Vuonna 2013 perustettu Katu Kaiku on osa eurooppalaista crossover jazz -jatkumoa, jota edustavat yhtyeet kuten The Cinematic Orchestra, Portico Quartet ja Jaga Jazzist. Adele Sauroksen, Mikael Saastamoisen ja Erik Fräkin muodostaman yhtyeen kolmas albumi ’’Broken Piece’’ julkaistaan marraskuussa 2022 Eclipse Musicin kautta. Albumi jatkaa edellisellä Luna-albumilla muodostunutta tyyliä, jossa yhdistyvät lyyriset saksofonimelodiat, kitaramainen sähköbasson soitto sekä vahva kommunikointi improvisaatiossa. RioLivessä yhtye esiintyy keskiviikkona 9.11.

Rumpali Sylvain Darrifourcqin, saksofonisti Manuel Hermian ja sellisti Valentin Ceccaldin trio on kasvattanut maineensa Euroopassa omaleimaiseksi yhtyeeksi, jonka mestarillinen dramaturgian hallinta on vailla vertaa. Kaksi kiitettyä levyä julkaisut trio pääsi näyttämään kyntensä Tampere Jazz Happeningissa 2019. Juuri sitä ennen kuultiin Helsingissä lokakuussa 2019 trumpetisti Verneri Pohjolan, basisti Eero Tikkasen ja Darrifourcquin keikka eurooppalaisessa Jazz Connective -tapahtumassa. Äärimmäisen latautuneen esiintymisen jälkeen oli kaikille selvää, että tarinalle piti tulla jatkoa. Suomen tasokkaan jazzskenen taitavat muusikot ovat nykyään luontevassa kanssakäymisessä Euroopan parhaiden jazzareiden kanssa, ja yhteistyökuvioita syntyy koko ajan. RioLivessä keskiviikkona 23.11. kuullaan molempia trioja. Verneri Pohjolan, Eero Tikkasen ja Sylvain Darrifourcqin trio aloittaa illan klo 19 ja klo 20.30 jatkaa Sylvain Darrifourcqin, Manuel Hermian ja Valentin Caccaldin yhtye.

Mika ja Niko Saatsin muodostama kansanmusiikkiduo Loimolan Voima päättää Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno -sarjan syyskauden RioLivessä keskiviikkona 7.12. Duon konserteissa musiikki soljuu eteenpäin yhdessä karjalan- ja suomenkielisen tarinoinnin kanssa ainutlaatuisella tavalla. Akustista yleisilmettä tanakoittaa välistä syntetisaattoreiden pulputus ja vanhan rumpukoneen naputtama komppi. Loopperilla on myös oma roolinsa duon livesovituksissa. Toisaalta myös kokonaan akustiset hetket kuuluvat Loimolan Voiman konserttikokemukseen.

Oulun Musiikkijuhlien syksyn 2022 Jazz & Etno -konsertteihin on saatavilla rajoitettu erä kaikki yhdeksän konserttia sisältävä sarjalippu. Sarjalippu ja yksittäiset konserttiliput ovat myynnissä Ticketmasterin toimipisteissä tiistaista 31.5.2022 alkaen.

Kansanmusiikkiliiton kiertue: Haapoja & Illmari Kollektiivi

Lauantaina 27.8. kello 19

Syksesali (Kirjastokuja 1, Kiiminki)

Mikko H. Haapoja | laulu, jouhikko, koneet, illmari | rap, spoken word, Amanda Kauranne | laulu, Lukas Kristo | harmooni, piano

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/haapoja-illmari-kollektiivi-2/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312769

 

Kansanmusiikkiliiton kiertue: Dantchev:Domain

Keskiviikkona 7.9.2022 kello 19

RioLive (Hallituskatu 11)

Anna Dantchev | laulu, tupan-rumpu, Erno Haukkala | pasuuna, sousafoni, Kenneth Ojutkangas | kitara, tuuba, Antti-Pekka Rissanen | rummut, João Luís | vibrafoni (malletkat), perkussiot

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/dantchevdomain/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312377

 

Jazzliiton kiertue: Jussi Fredriksson Trio

Keskiviikkona 14.9.2022 kello 19

RioLive (Hallituskatu 11)

Jussi Fredriksson | piano, Jori Huhtala | basso, Mika Kallio | rummut

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/jussi-fredriksson-trio/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312381

 

Mariana Zwarg Sexteto Universal

Keskiviikkona 28.9.2022 kello 19

RioLive (Hallituskatu 11)

Mariana Zwarg (BRA) | sopraanosaksofoni, huilut, Mette Nadja Hansen (DK) | laulu ja lyömäsoittimet, Johannes von Ballestrem (GER) | piano, Ricardo Sá Reston (BRA) | basso, Pierre Chastel (FR) | rummut ja lyömäsoittimet, Sami Kontola (FIN/BRA) | lyömäsoittimet

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/mariana-zwarg-sexteto-universal/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312383

 

Jazzliiton kiertue: Max Zenger Globus

Keskiviikkona 12.10.2022 kello 19

RioLive (Hallituskatu 11)

Max Zenger | saksofoni, Kasperi Sarikoski | pasuuna, Mikael Myrskog | kosketinsoittimet, Kaisa Mäensivu | basso, Anssi Tirkkonen | rummut

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/max-zenger-globus/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312385

 

Jazzliiton kiertue: Jarre Vartiainen Almost Standards Live!

Keskiviikkona 2.11.2022 kello 19

RioLive (Hallituskatu 11)

Varre Vartiainen | kitara & sävellykset, Joonatan Rautio | saksofoni, Timo Hirvonen | basso, Jussi Lehtonen | rummut

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/varre-vartiainenalmost-standards-live/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312387

 

Katu Kaiku

Keskiviikkona 9.11.2022 kello 19

RioLive (Hallituskatu 11)

Adele Sauros | tenorisaksofoni ja sopraanosaksofon, Mikael Saastamoinen | sähköbasso, Erik Fräki| rummut

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/katu-kaiku-2/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312393

 

Pohjola Tikkanen Darrifourcq + Darrifourcq Hermia Ceccaldi

Keskiviikkona 23.11.2022 kello 19

RioLive (Hallituskatu 11)

Pohjola Tikkanen Darrifourcq (FIN-FR)
Verneri Pohjola | trumpetti, Eero Tikkanen | kontrabasso, Sylvain Darrifourcq | rummut

Darrifourcq Hermia Ceccaldi (BEL-FR)
Sylvain Darrifourcq | rummut, Manuel Hermia | saksofoni, Valentin Ceccaldi | sello

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/pohjola-tikkanen-darrifourcq-darrifourcq-hermia-ceccaldi/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312395

 

Kansanmusiikkiliiton kiertue: Loimolan Voima

Keskiviikkona 7.12. kello 19

RioLiuve (Hallituskatu 11)

Mika Saatsi | laulu, ukulele, kitara, melodica, syntetisaattorit, looper, lyömäsoittimet, Niko Saatsi | taustalaulu, ukubasso, lyömäsoittimet, melodica

Lisätietoa: https://omj.fi/konsertit/loimolan-voima-2/

Liput: https://www.ticketmaster.fi/event/312397

Liput: 20/11/8 €

 

Syksyn 2022 Jazz & Etno –sarjan konsertteihin on saatavilla kaikki yhdeksän konserttia sisältävä sarjalippu hintaan 120/65/50 €. Sarjalippu myynnissä 14.9.2022 saakka, rajoitettu määrä.

Ticketmaster Suomi kautta maan.

Sarjalippu: https://www.ticketmaster.fi/event/312823

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

28.05.2024

Oulun Musiikkijuhlat: Jazzpatiolla soi kesätiistaisin jazz – kesän ohjelma julkaistu!

Oulun Musiikkijuhlien ja Jumpru Pubin yhteistyössä järjestämä kesäinen Jazzpatio jatkaa perinnettä myös tänä kesänä. Kesätiistaisin 11.6.-6.8. sekä torstaina Taiteiden Yönä 15.8. Jumpru Pubin patiolla kuullaan yhteensä kymmenen jazzyhtyettä ja -artistia. Jazzpatiolle on vapaa pääsy. Jazzpatiolle…