29.03.2021

Oulun Musiikkijuhlien konserttitallenteiden katseluaika jatkuu 5.4. saakka

Oulun Musiikkijuhlat – monialainen talvinen kaupunkifestivaali järjestettiin 31. kerran 14.-27.3.2021 streamattuna. Kahden viikon aikana toteutettiin kaikkiaan seitsemän suoratoistokonserttia. Yleisön pyynnöstä  maksullisten konserttitallenteiden katseluaikaa on jatkettu toisen pääsiäispäivän loppuun 5.4. klo 23.59 saakka.  Konserteista viisi on maksullisia ja kahteen konserttiin, jotka ovat tuotettu yhteistyössä Oulu Sinfonian kanssa, on vapaa pääsy Oulun Musiikkijuhlien nettisivulta www.omj.fi/stream. Streamauskonsertit saavuttivat yleisön eri puolilta Suomea, ja lippuja on ostettu myös ulkomailta.

Tapahtuman taiteellisena johtajana on vuodesta 2013 alkaen ollut Jaakko Kuusisto, jonka kausi päättyy tänä keväänä. Uusina taiteellisina johtajina aloittavat kevään jälkeen viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko.

Kaikki konsertit ovat katsottavissa vielä tallenteina 5.4.2021 klo 23.59.

Festivaalin kamarikonserteissa 17. ja 21.3. esiintyivät irlantilainen pianisti Barry Douglas, viulisti Elina Vähälä, sellisti Senja Rummukainen ja festivaalin taiteellinen johtaja, viulisti Jaakko Kuusisto. Kamarikonserttien ohjelmistossa on mm. Modest Mussorgskin Näyttelykuvia, Johannes Brahmsin ja Maurice Ravelin pianotriot sekä César Franckin sonaatti viululle ja pianolle.

Keisarikonsertto -konsertissa 18.3. pianisti Barry Douglas nousi lavalle yhdessä Oulu Sinfonian kanssa konsertin johtajana ja solistina. Konsertissa Douglasilla oli ohjelmistossaan kaksi rakastettua ja suurimuotoista pianokonserttoa, Ludwig van Beethovenin viides pianokonsertto ”Keisarikonsertto” sekä Robert Schumannin a-mollikonsertto. Konsertti on katsottavissa ilmaiseksi Oulun Musiikkijuhlien nettisivulla.

Piazzolla -konsertissa 19.3. näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tulkitsi sielukkaita ja tulisia versioita argentiinalaisen tangon mestarin Astor Piazzollan rakastetuimmista sävellyksistä, yhdessä Jaakko Kuusiston, Niko KumpuvaaranMarzi Nymanin ja Ville Herralan kanssa. Konsertissa festivaalin pitkäaikainen yhteistyökumppani, Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, saapui mukaan juhlimaan Piazzollaa, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tanssinopettajaopiskelijoista koostuva tanssiryhmä työskenteli Piazzollan musiikin parissa tuoden kukin oman näkemyksensä teokseen sekä koreografina että tanssijana.

Vuoden 2020 festivaalilta siirtyneessä konsertissa Oulu All Star Big Bandin solistina nähtiin 20.3. lahjakas ranskalainen jazzlaulaja Camille Bertault. Konsertissa kuultiin big band -versioita Camillen viime syksynä ilmestyneeltä kolmannelta sooloalbumiltaan sekä jazzstandardeja big band -sovituksina ja Camillen omia jazzsuosikkeja. Konsertin johti kapellimestari Teemu Takanen.

Jäähyväiset-konsertti 25.3. päätti Jaakko Kuusiston taiteellisen johtajan kauden Oulun Musiikkijuhlilla. Festivaalin tulevat taiteelliset johtajat, viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko, toimivat molemmat Oulu Sinfonian solisteina Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa. Perko esitti Outi Tarkiaisen saksofonikonserton, jonka nimi ”Saivo” on peräisin saamelaisesta muinaisuskosta ja tarkoittaa alun perin kaksipohjaista järveä, jonka alapuolella on tuonpuoleisten olentojen asuttama maailma – kuin kuvajainen meidän maailmastamme. Elina Vähälä esitti konsertissa Jaakko Kuusiston viulukonserton, joka on levinnyt Elinan esittämänä ympäri maailmaa. Konsertto on myös herättänyt merkittävien musiikintekijöiden huomion. John Corigliano on lausunut teoksesta: ”On niin virkistävää kuulla kaunista musiikkia, joka on sävelletty meidän ajassamme”, ja The Who -yhtyeen Pete Townshend on todennut konserton olevan ”tajunnanräjäyttävä”. Myös tämä konsertti on katsottavissa ilmaiseksi Oulun Musiikkijuhlien nettisivulla.

Festivaali päättyi lauantaina 27.3. Timo Lassy Trion konserttiin. Saksofonisti Timo Lassy on tullut suomalaiselle musiikkiyleisölle tutuksi yhtenä maamme valovoimaisimmista jazz-artisteista. Oulun Musiikkijuhlilla kuultiin lauantaina 27.3. hänen uutta triokokoonpanoaan, johon kuuluvat kotimaisen jazzin kärkinimet basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen.

Sinfoniakonsertit ovat katsottavissa myös Oulu Sinfonian YouTube-kanavalla 30.6.2021 saakka.

 

Festivaalin ohjelmisto:

Kamarikonsertti I, VUODENAIKOJA JA NÄYTTELYKUVIA

Elina Vähälä, viulu | Senja Rummukainen, sello | Barry Douglas (IRL), piano

KEISARIKONSERTTO

Barry Douglas (IRL), piano ja liidaus | Oulu Sinfonia

PIAZZOLLA! – TANGO NUEVO

Maria Ylipää, laulu | Jaakko Kuusisto, viulu | Niko Kumpuvaara, harmonikka | Marzi Nyman, kitara | Ville Herrala, kontrabasso 

Oulu All Star Big Band & CAMILLE BERTAULT (FRA)

Camille Bertault, laulu | Teemu Takanen, kapellimestari | Oulu All Star Big Band

Kamarikonsertti II, RANSKALAINEN ILTAPÄIVÄ

Jaakko Kuusisto, viulu | Elina Vähälä, viulu | Senja Rummukainen, sello | Barry Douglas, piano

JÄÄHYVÄISET

Oulu Sinfonia | Jukka Perko, saksofoni | Elina Vähälä, viulu | Jaakko Kuusisto, kapellimestari

TIMO LASSY TRIO

Timo Lassy, saksofoni | Ville Herrala, basso | Jaska Lukkarinen, rummut

 

Oulun Musiikkijuhlat on vuosittain kevättalvella järjestettävä monialainen kaupunkifestivaali, joka täyttää kaupungin kansainvälisillä ja kansallisilla artistivierailla. Musiikkijuhlien ohjelmistoon kuuluu laaja kattaus klassisen ja rytmimusiikin konsertteja sekä yhteistuotantoja, joissa nähdään myös nykysirkusta ja tanssia. Maaliskuussa järjestettävän festivaalin lisäksi Oulun musiikkiijuhlasäätiö tuottaa Jazz & Etno -konserttisarjaa ja yksittäisiä musiikkitapahtumia ympäri vuoden. Festivaalin sekä konserttisarjan taiteellisena johtajana toimii viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto.