24.02.2021

Oulun Musiikkijuhlat viimeistä kertaa Jaakko Kuusiston johdolla

Festivaalin stream-liput tulevat myyntiin keskiviikkona 24.2. klo 12. – Koronatilanteen salliessa konserttisalit avataan myös yleisölle

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 31. kerran 14.–28.3.2021. Poikkeustilanteesta johtuen festivaalin konsertit toteutetaan streamattuna. Konsertit lähetetään suorana sekä ovat katsottavissa koko festivaalin ajan. Yleisölle tarjotaan myös mahdollisuutta tilata konserttien yhteyteen kotiin kuljetettuna ruokatarjoilu, joka järjestetään yhteistyössä Oulun Ravintolakorttelin kanssa.

Ohjelmistossa on luvassa kamarimusiikkia, orkesterikonsertteja sekä monipuolista rytmimusiikkia. Irlantilaispianisti Barry Douglas tuodaan festivaalille yhteistyössä Oulu Sinfonian kanssa, ja hän esiintyy myös kamarimusiikkikonserttien tähtenä. Argentiinalaisen tangon mestarin Astor Piazzollan syntymän 100-vuotisjuhlaa juhlistetaan Maria Ylipään ja maamme eturivin muusikoiden tahdissa, yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijoiden kanssa. Vuoden 2020 festivaalilta siirtyneessä konsertissa Oulu All Star Big Bandin solistiksi saapuu ranskalainen Camille Bertault.

Festivaalin taiteellisena johtajana on vuodesta 2013 toiminut kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusisto. Hänen kautensa taiteellisena johtajana päättyy tänä keväänä, minkä jälkeen Oulun Musiikkijuhlien taiteellisina  johtajina aloittavat viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko. Tämän vuoden festivaali huipentuu  Kuusiston johtamaan Jäähyväiset-konserttiin, jossa Oulu Sinfonian solisteina esiintyvät molemmat uudet taiteelliset johtajat.

”Pestini festivaalin taiteellisena johtajana on ollut antoisa ja inspiroiva. Kuluneet 9 vuotta ovat pitäneet sisällään valtavan kirjon isoja ja pieniä tapahtumia, ja paljon mieleenpainuvia taiteellisia kohtaamisia. Näen, että vuonna 2013 asetetut tavoitteet festivaalin taiteellisen kehityksen ja aseman vahvistamisen osalta on täytetty, ja olen äärimmäisen iloinen, että voin jättää tehtävän upeille seuraajilleni, Elinalle ja Jukalle. On myös symbolisesti merkittävää, että voimme yhdistää voimamme tämän vuoden festivaalilla. Haluan myös kiittää runsaslukuista yleisöämme, ja olen ollut aivan viime päiviin asti toiveikas, että voisimme sittenkin kohdata konserttisaleissa myös tänä vuonna”, Kuusisto kommentoi.

Konserttien stream-liput ovat myynnissä keskiviikosta 24.2. klo 12 alkaen Ticketmasterin verkkokaupassa. Oulu Sinfonian kanssa toteutettavat konsertit 18. ja 25.3. tarjotaan ilmaiseksi kaikille katsojille Oulun Musiikkijuhlien nettisivuilla (omj.fi/stream). Jos yleisötilaisuusrajoitukset sallivat, myös konserttisalit avataan yleisölle. Mahdolliset liput konserttisaleihin tulevat myyntiin maaliskuun alussa.

“Tämän vuoden festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa hybridimallilla. Konsertit streamataan suorana lähetyksenä OMJ:n verkkosivulle ja yleisöä otetaan sisään koronatilanteen sallimissa rajoissa. Uusi toimintamalli on merkittävä askel festivaalillemme jotta voimme jatkaa edelleen korkeatasoisen kulttuurielämysten tarjoamista poikkeuksellisina aikoina. Hybridimalli mahdollistaa sen, että konserteista voivat nauttia oululaisten ohella digitaalisesti kaikki suomalaiset sekä ulkomailla asuvat musiikin ystävät koronatilanteesta riippumatta. Musiikki on erittäin tärkeää etenkin nykytilanteessa, ja on tärkeää, että festivaalimme tapahtuu.” festivaalin toimitusjohtaja Elena Mîndru-Turunen toteaa.

 

Barry Douglas kamarisarjassa ja orkesterisolistina 

Festivaalin kamarisarjassa kuullaan kaksi konserttia, keskiviikkona 17.3. ja  sunnuntaina 21.3., joissa esiintyvät irlantilainen pianisti Barry Douglas, sellisti Senja Rummukainen sekä viulisti Elina Vähälä. Sunnuntain 21.3. iltapäiväkonsertissa esiintyy myös festivaalin taiteellinen johtaja, viulisti Jaakko Kuusisto. Kamarikonserttien ohjelmistossa on luvassa mm. Modest Mussorgskin Näyttelykuvia, Johannes Brahmsin ja Maurice Ravelin pianotriot sekä César Franckin sonaatti viululle ja pianolle.

Torstaina 18.3. pianisti Barry Douglas nousee lavalle yhdessä Oulu Sinfonian kanssa konsertin johtajana ja solistina. Douglasin kansainvälinen ura lähti rakettimaiseen nousuun sen jälkeen, kun hän voitti kultamitalin Moskovassa järjestetyssä kansainvälisessä Tsaikovski-pianokilpailussa vuonna 1986. Camerata Ireland -kamariorkesterin taiteellisena johtajana hän esiintyy usein solistina, johtaen samalla orkesteria. Oulun Musiikkijuhlien konsertissa Douglasilla on ohjelmistossaan kaksi rakastettua ja suurimuotoista pianokonserttoa, Ludwig van Beethovenin viides pianokonsertto ”Keisarikonsertto” sekä Robert Schumannin a-mollikonsertto.

 

Monipuolista rytmimusiikkia maailmalta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta argentiinalaisen tangon mestarin Astor Piazzollan syntymästä. Tätä juhlistetaan vuoden 2018 festivaalilla suuren suosion saaneen Piazzolla – Tango Nuevo! -konsertin laajennetulla versiolla. Upeaääninen ja karismaattinen näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tulkitsee sielukkaita ja tulisia versioita Piazzollan rakastetuimmista sävellyksistä, yhdessä Jaakko Kuusiston (viulu), Niko Kumpuvaaran (harmonikka), Marzi Nymanin (kitara) ja Ville Herralan (kontrabasso) kanssa. Mukana esityksessä on nyt myös tanssiryhmä, kun festivaalin pitkäaikainen yhteistyökumppani, Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus saapuu mukaan juhlimaan Piazzollaa. Tanssinopettajaopiskelijoista koostuva ryhmä on työskennellyt Piazzollan musiikin parissa tuoden kukin oman näkemyksensä teokseen sekä koreografina että tanssijana. He ovat työskennelleet Niina Susan Sassalin ja Outi Räsäsen ohjauksessa.

Lauantaina 20.3. viime vuoden festivaalilta siirtyneessä konsertissa Oulu All Star Big Bandin solistina nähdään lahjakas ranskalainen jazzlaulaja Camille Bertault. Vokaaliakrobaatiksi ylistetty karismaattinen laulajatar nousi yleisön tietoisuuteen keväällä 2015 julkaistuaan videon, jolla hän tulkitsee ällistyttävän tarkasti John Coltranen Giant Steps -kappaleen saksofonisoolon. Bertault on julkaissut kolmannen albuminsa syksyllä 2020, ja hänen scat-videonsa ovat saavuttaneet satojatuhansia katselukertoja sosiaalisen median kanavissa. Konsertissa kuullaan jazzstandardeja big band -sovituksina sekä Camillen omia jazzsuosikkeja. Konsertin johtaa kapellimestari Teemu Takanen.

Vuonna 2020 Jazzliiton Yrjö-palkinnon saanut Timo Lassy on tullut suomalaiselle musiikkiyleisölle tutuksi yhtenä maamme valovoimaisimmista jazz-artisteista. Oulun Musiikkijuhlilla kuullaan lauantaina 27.3. hänen uutta triokokoonpanoaan, johon kuuluvat kotimaisen jazzin kärkinimet basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen.

Jaakko Kuusiston johtajakausi päättyy Jäähyväiset-konserttiin

Torstaina 25.3. järjestettävä Jäähyväiset-konsertti päättää Jaakko Kuusiston taiteellisen johtajan kauden Oulun Musiikkijuhlilla.  Tulevat taiteelliset johtajat, viulisti Elina Vähälä ja saksofonisti Jukka Perko, toimivat molemmat Oulu Sinfonian solisteina Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa. Ohjelmistonaan heillä on itselleen läheistä ja luontevaa musiikkia: Outi Tarkiaisen saksofonikonsertto Saivo sai kantaesityksensä vuonna 2017 Jukka Perkon esittämänä, ja Jaakko Kuusiston viulukonsertto on syntynyt vuonna 2012 Elina Vähälän tilauksesta, ja muodostunut sittemmin yhdeksi Kuusiston menestyksekkäimmistä teoksista.  Konsertti on katsottavissa ilmaiseksi Oulun Musiikkijuhlien nettisivulla suorana sekä 7 vuorokautta konsertin jälkeen tallenteena.

Aikaisemmin myyntiin on tullut myös kansainvälisen Fedora-palkinnon voittanut Suomen kansallisoopperan interaktiivinen ja immersiivinen Laila. Teos on koettavissa Oulun teatterin Pikisalissa 15.–27.3. Vierailu toteutetaan yhteistyössä Suomen kansallisoopperan, Oulun teatterin, Oulu2026:n ja BusinessOulun kanssa.

 

Festivaalin ohjelmisto:

Ma 15.3.-La 27.3.2021, LAILA, Oulun teatteri, Pikisali

Ke 17.3.2021 klo 19, Kamarikonsertti I, VUODENAIKOJA JA NÄYTTELYKUVIA

Elina Vähälä, viulu | Senja Rummukainen, sello | Barry Douglas (IRL), piano

To 18.3.2021 klo 19, KEISARIKONSERTTO

Barry Douglas (IRL), piano ja liidaus | Oulu Sinfonia

Pe 19.3.2021 klo 19, PIAZZOLLA! – TANGO NUEVO

Maria Ylipää, laulu | Jaakko Kuusisto, viulu | Niko Kumpuvaara, harmonikka | Marzi Nyman, kitara | Ville Herrala, kontrabasso 

La 20.3.2021 klo 19, Oulu All Star Big Band & CAMILLE BERTAULT (FRA)

Camille Bertault, laulu | Teemu Takanen, kapellimestari | Oulu All Star Big Band

Su 21.3.2021 klo 15, Kamarikonsertti II, RANSKALAINEN ILTAPÄIVÄ

Jaakko Kuusisto, viulu | Elina Vähälä, viulu | Senja Rummukainen, sello | Barry Douglas, piano

To 25.3.2021 klo 19, JÄÄHYVÄISET

Oulu Sinfonia | Jukka Perko, saksofoni | Elina Vähälä, viulu | Jaakko Kuusisto, kapellimestari

La 27.3.2021 klo 19, TIMO LASSY TRIO

Timo Lassy, saksofoni | Ville Herrala, basso | Jaska Lukkarinen, rummut

 

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi

www.omj.fi

Oulun Musiikkijuhlat on vuosittain kevättalvella järjestettävä musiikkifestivaali, joka täyttää kaupungin kansainvälisillä ja kansallisilla artistivierailla. Musiikkijuhlien ohjelmistoon kuuluu laaja kattaus klassisen ja rytmimusiikin konsertteja sekä yhteistuotantoja, joissa nähdään myös nykysirkusta ja tanssia. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusisto. Maaliskuussa järjestettävän Oulun Musiikkijuhlat -festivaalin lisäksi Oulun musiikkijuhlasäätiö tuottaa konserttisarjoja ja yksittäisiä musiikkitapahtumia ympäri vuoden.