28.02.2023

Oulun Mu­siik­ki­juh­lat tuo maa­lis­kuus­sa Ouluun 23 upeaa kon­sert­tia: mukana ko­ti­mai­sia ja kan­sain­vä­li­siä huip­puar­tis­te­ja

Tänä keväänä 12.–26.3.2023 jo 33. kerran järjestettävän festivaalin teema kulkee nimellä Näkyjä – Visions, ja sen ohjelmistoon kuuluu laaja kirjo klassisen ja rytmimusiikin konsertteja, kansainvälisiä vierailuja sekä nykysirkusesityksiä. Vuoden 2023 festivaalilla juhlistetaan myös pohjoismaista yhteistyötä ja toista kotimaista kieltämme.

”Konsertin alun lähestyessä jännitys tiivistyy. Valot himmenevät, yleisö hiljenee, muusikot siirtyvät paikalleen ja odottavat hetken, kunnes ovat valmiita tarjoamaan elävän esityksen yleisölle. On sanoinkuvaamattoman upea tunne olla osa tätä yhteistä hetkeä. Olemme sitten yleisössä tai lavalla, jaamme yhdessä jotain ainutkertaista.”

Näin kuvaavat live-konsertin tunnelmaa Oulun Musiikkijuhlien ohjelmiston koonneet taiteelliset johtajat sopraano Mari Palo ja saksofonisti Jukka Perko. Tänäkin vuonna festivaalin ohjelmisto on koottu Oulun Musiikkijuhlien yli 30 vuoden vankalla kokemuksella, osaamisella ja rakkaudella. Kahden viikon ajan maaliskuussa yleisöllä onkin ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ihastuttavia konsertteja Oulun omissa iki-ihanissa konserttisaleissa. Konserttielämys on ihana tapa viettää iltaa puolison tai ystävän kanssa, jakaen yhdessä huippuartistien välittämän tunnelman ja tunteiden kirjon.

 

Orkesterikonserttien isoja tähtiä ja kamarikonserttien herkkiä hetkiä

Oulun Musiikkijuhlien monipuoliseen ohjelmaan kuuluu tuttuun tapaan useampia suuressa Madetojan salissa järjestettäviä orkesterikonsertteja. Festivaalin avajaiskonsertissa 12.3.2023 ruotsalainen Norrlandsoperanin sinfoniaorkesteri saapuu Ouluun osana Perämeren kiertuettaan. Avajaiskonsertin lisäksi festivaalilla kuullaan kaksi suurta orkesterikonserttia, joita puolestaan tähdittävät tänä vuonna Samuli Edelmann sekä huuliharppukvartetti Sväng yhdessä Oulu Sinfonian kanssa.

Huuliharppukvartetti Sväng on ihastuttanut jo lähes kahden vuosikymmenen ajan niin yleisönsä kuin huuliharpun ammattilaisetkin ympäri maailman. Oulun Musiikkijuhlilla kuultava Svängfonia yhdistää Svängin yhteissoiton, soundin ja musiikilliset teokset sinfoniaorkesterin sointiin – perikaurismäkeläistä huumoria unohtamatta.

”On hienoa saada ohjelmistoon monipuolisia konsertteja. Svängin konsertti tuo varmasti iloa ja hymyn konserttivieraiden sielulle ja korville – ikään katsomatta”, toimitusjohtaja Elena Mindru-Turunen kertoo.

Oulun Musiikkijuhlilla päästään tuttuun tapaan kuulemaan festivaalin aikana kaikkiaan viisi kamarikonserttia. Kamarisarjan avaa tiistaina 14.3. yleisönsä vangitseva Schubertin laulusarja Winterreise, Talvinen matka, jonka tulkitsevat baritoni Arttu Kataja ja pianisti Pauliina Tukiainen. Surumielinen, romanttinenkin laulusarja kuvailee päähenkilönsä surua tämän kulkiessa pois rakkaansa talosta. Festivaalin kamarikonserteissa kuullaan myös Kaaås Trion ja taiteellisen johtajamme Mari Palon yhteiskonsertti – luvassa on naisvoimainen musiikkikokemus, joka nostaa esiin naisesiintyjiä ja naissäveltäjien teoksia.

Kuoromusiikin ystäville on luvassa festivaalilla upea konsertti Oulun tuomiokirkossa, jossa kuullaan Tuiran kamarikuoron juhlakonsertti Kuoro- ja urkumusiikin ylistys. Konsertissa kuulemme kolme eurooppalaisen kuoro-urkumusiikin 1900-luvun kiistatonta merkkiteosta Tuiran kamarikuoron, kuoronjohtaja Risto Laitisen, tenori Aki Alamikkotervon, harpisti Minea Varhon ja urkuri Ismo Hintsalan esittämänä. Viiden esiintyjän kamarikonsertti onkin upea kokemus tutustua kuoro- ja urkumusiikkiin kirkon tarjoamassa upeassa ympäristössä.

 

Klubikonserteissa sukelletaan jazz-musiikin pyörteisiin

Oulun Musiikkijuhlien jazz-konserttien päänäyttämönä toimii jälleen RioLive, jossa kuullaan festivaalin aikana useita mielenkiintoisia ja erikoisiakin klubikonsertteja. Luvassa on muun muassa gongien täyttämä lava, legendaarisen jazz-duon kappaleita, levynjulkistuskonsertti sekä dokumentti äänen synnystä.

Rytmimusiikkikonserttien sarjan avaa perjantaina 17.3. Kulttuuritalo Valveella Kari Ikonen Quartet Al-Qantara, jossa Suomen jazz-muusikoiden omaleimaisimpaan ääripäähän kuuluva pianisti-säveltäjä Kari Ikonen yhdistelee kansainvälisen huippuryhmänsä kanssa raikasta pohjoismaista jazz-maisemaa ja arabimusiikin herkkää lyyrisyyttä. Mukana konsertissa on Ikosen omakehittämä pianonvirityslaite, joka saa tavallisesta pianosta aikaan arabimusiikin sävyjä. Tunnelma on taianomainen Ikosen viedessä kokoonpanonsa kanssa kuulijansa matkalle arabimusiikin ja pohjoismaisen jazzin maailmoihin.

Jazzista puhuttaessa Elenan kasvoille leviää iloinen hymy. Itsekin jazz-muusikkona hän kertoo olevansa onnellinen siitä, miten hyvin erilaiset ihmiset ovat löytäneet jazz-musiikin Oulun Musiikkijuhlien konserttien kautta, sekä festivaalin aikana että ympärivuotisen OMJ Jazz & Etno -konserttisarjan kautta.

”Jazz on monelle vielä vieras musiikin genre ja ehkä vähän pelottavakin. Kannustan kuitenkin kaikkia kokeilemaan livejazzia ennakkoluulottomasti – jazz-muusikoiden vuorovaikutus ja heidän kommunikaationsa lavalla musiikin kautta on niin spesiaalinen, heidän improvisaatiossa luomansa livemusiikki on vertaansa vailla ja jokainen konsertti on ainutlaatuinen”, Elena kertoo.

Oulun Musiikkijuhlien jazz-konserttien illoissa kuullaan RioLivessä muun muassa Mika Kallio Gong Odyssey, jonka pääosassa ovat nimensä mukaisesti gongit.

”Gongi harvoin nousee soittimena päärooliin, ja harva on kuullut sen soittoa”, Elena kertoo.

”Toivon yleisön löytävän Oulun Musiikkijuhlien konserteista juuri tällaisia kokemuksia, joita harvoin pääsee Oulussa kokemaan.”

Ainutlaatuisessa konsertissa gongeja Mika Kallion rinnalla soittaa suomen parhaista jazz-muusikoista koostuva kokoonpano.

Lastenoopperaa, rakennelmien soittamista ja intiimiä nykysirkusta

Oulun Musiikkijuhlilla 2023 on tuttuun tapaan ohjelmaa myös perheen pienimmille. Tällä kertaa lapset pääsevät sukeltamaan musiikillisen seikkailun pyörteisiin ruotsin- ja suomenkielisten hiirien matkassa kaksikielisessä Vickan & Väinö -lastenoopperassa. Ooppera on tarkoitettu kaikille ikäryhmille nautittavaksi, ja tämä tuotanto on loistava mahdollisuus yhteiselle tekemiselle oman lapsen tai lapsenlapsen kanssa.

Ooppera on lapsille tavanomaisesti vaikeasti lähestyttävä musiikin laji.

”Lastenooppera on hieno mahdollisuus lapsille oppia ja kokea jotain aivan uutta. Ooppera on kaikenikäisille, ja on upeaa saada Ouluun tällainen tuotanto, joka tutustuttaa lapset kaksikielisyyden lisäksi myös uuteen musiikkiin”, Elena kertoo tuotannosta.

Vickan & Väinö kuullaan festivaalin toisena päivänä 13.3. kulttuuritalo Valveella.

Vuoden 2023 Oulun Musiikkijuhlilla on myös ilmaisohjelmaa. Rumpali ja kokeellinen muusikko Tatu Rönkkö tuo musiikkijuhlille sooloprojektinsa City is a Drum, jossa hän soittaa julkisessa kaupungin ulkotilassa olevia rakennelmia ja esineitä. Yleisö voi tulla ihmettelemään tätä pop-up-tyylistä tapahtumaa Ainolan puistoon leikkipaikalle ja Pikisaaren sillalle. Millaista ääntä voikaan lähteä sillankaiteesta tai leikkipuiston liukumäestä?

”Rönkkö on soitollaan tuonut ihmisille arkisiin asioihin uutta väriä monissa muissakin projekteissaan – hän on soittanut muun muassa ihmisten keittiöitä. Tällainen julkiseen kaupunkitilaan soveltuva hauska ja urbaani tapahtuma on osa Oulun Musiikkijuhlien henkeä. Haluamme kaikkien löytävän konserteistamme jotain ainutlaatuista urbaania kulttuuria ja juuri itseään kiinnostavaa”, Elena kertoo.

Musiikissa on valtavasti voimaa, ja sävelmät kulkevat mukanamme ilossa ja surussa. Suurimmillaan musiikin elämyksellisyys on silloin, kun tunnelman jakaa yhdessä esiintyjien ja muun yleisön kanssa.

”Me Oulun Musiikkijuhlilla toivomme yleisömme kokevan sen rakkauden, jolla olemme festivaalimme luoneet. Musiikki hoitaa niin mieltä kuin kehoa, ja toivomme jokaisen konserttivieraamme lähtevän konserteistamme hymy huulilla ja kokemusta rikkaampana”, Elena avaa odotuksiaan.

”Jaetaan konserttielämys rakkaidemme, itsemme, muiden konserttivieraiden ja artistien kanssa – koetaan yhdessä musiikin parantava voima”, hän jatkaa.

Lämpimästi tervetuloa nauttimaan konserttielämyksistä Oulun Musiikkijuhlille 12.–26.3.2023!

Katso koko OMJ 2023 -festivaalin ohjelmisto:
omj.fi/konsertit-oulun-musiikkijuhlat/festivaali/

Oulun Musiikkijuhlat 2023 lipunmyynti

Ticketmaster Lipunmyynti

Ticketmaster Suomi kautta maan. Hinnat sisältävät käsittelykulut. Hintoihin lisätään Ticketmasterin tilausmaksu 2 €/tilaus Ticketmasterin lippukaupasta tai 1,50 €/tilaus Ticketmasterin verkkokaupasta ostettaessa. Ilman käsittelykuluja Valveen lippumyymälästä.

Oulun Musiikkijuhlat -festivaalille 12.-26.3.2023 on saatavilla myös festivaalipassi, jolla pääsee osallistumaan kahteenkymmeneen festivaalin konserttiin. OMJ 2023 Festival Pass on myynnissä 1.3.2023 saakka. Festivaalipasseja on rajoitettu määrä.

Ryhmälippujen tiedustelu osoitteeseen myynti@omj.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

10.01.2024

Oulun Musiikkijuhlat: Legendaarinen pianisti Seppo Kantonen avaa kevään Jazz & Etno -sarjan jazztrionsa kanssa 17.1.

Oulun Musiikkijuhlien ympärivuotisen Jazz & Etno -konserttisarjan keväässä kuullaan vunna 2024 yhteensä neljä konserttia. Sarjan on suunnitellut Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, säveltäjä, moogisti ja pianisti Kari Ikonen. Sarjan avaa tammikuussa legendaarinen pianisti Seppo Kantonen yhdessä…

20.12.2023

Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno -sarjan keväässä luvassa neljä monipuolista kiertuekonserttia

Oulun Musiikkijuhlien ympärivuotisen Jazz & Etno -konserttisarjan keväässä kuullaan vunna 2024 yhteensä neljä konserttia. Sarjan on suunnitellut Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, säveltäjä, moogisti ja pianisti Kari Ikonen. Sarjan avaa tammikuussa legendaarinen pianisti Seppo Kantonen yhdessä…