28.09.2012

Oulun Musiikkijuhlat: Rockooppera Jesus Christ Superstar pääsiäisviikolla Club Teatrialla

Säveltäjä Andrew Lloyd Webberin ja sanoittaja Tim Ricen kulttimaineeseen noussut rockooppera Jesus Christ Superstar esitetään Oulun Musiikkijuhlilla kaksi kertaa maaliskuussa 2013. Evankeliumitekstiin löyhästi perustuva juoni kuvaa Jeesuksen ja Juudaksen suhdetta, alkaen opetuslapsien saapumisesta Jerusalemiin ja päättyen ristiinnaulitsemiseen.

”Tarina Jeesuksesta on äärimmäisen kiehtova. Jos Jeesuksen elämä oli aika näyttävää kyytiä, niin hänen kuolemansa vasta sinetöikin tarinan muotoon joka ei koskaan unohtuisi. Ei siis ihme että juuri tarina hänen viimeisistä päivistä on inspiroinut myös musiikintekijöitä kautta aikojen”, kuvailee Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja ja teoksen kapellimestari Jaakko Kuusisto.

Teoksen esityspaikaksi valikoitui Club Teatrian rockhenkinen miljöö, joka tukee tarinan rosoisuutta.

”Tämä kertomus on kaikkea muuta kuin kaunis. Teoksen nimi on sarkasmin lisäksi melko osuva, sillä jos Jeesus eläisi tänä päivänä, hänen kohtelunsa muistuttaisi varmaan rocktähtien asemaa. Jotkut ovat kokeneen Superstarin rienaavana, ehkä juuri eräänlaisen ”pyhyyden” poissaolon vuoksi, mutta rienaamisen tämä teos ei pyri.”

Produktion ohjauksesta vastaa Marietta Tevajärvi. Solisteina nähdään Hannu Lepola (Jeesus), Sami Hintsanen (Juudas), Saara Aalto (Maria Magdalena), Tuukka Haapaniemi (Kaifas), Marzi Nyman (Herodes) ja Anssi Valikainen (Pilatus). Orkesterina on Oulu Sinfonia vahvistettuna kuusihenkisellä rock-yhtyeellä.

Lisäksi teoksessa on pienempiä rooleja, lauluensemble ja sekakuoro, jotka koostuvat pääsääntöisesti oululaisista musiikinopiskelijoista. Teoksen toteuttamisessa ovat mukana Oulun seudun ammattikorkeakoulun Kulttuurialan yksikön musiikin ja tanssin koulutusohjelmat, Oulun konservatorio ja Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Musiikkikasvatuksen koulutus.

Lauluyhtyeen harjoittamisesta vastaa Oamkin pop- ja jazzmusiikin lehtori Mari Leppävuori ja kuoron valmennuksesta kuoromusiikin läänintaiteilija Mihkel Koldits. Koreografian teokseen laatii tanssinopettajaopiskelijoista koostuva työryhmä yhdessä opettajansa, showtanssin suuntautumisvaihtoehtovastaava Outi Martikaisen kanssa. Teoksen äänisuunnittelusta vastaa Ilkka Herkman ja valosuunnittelusta Aki Helminen. Yhteensä lavalla nähdään noin 160 esiintyjää.

Konserttiversiona Jesus Christ Superstar muistuttaa melkoisesti vanhoja pääsiäiseen kuuluvia passioita.
”Bachin Matteus-passion esityskoneisto oli aikansa mittapuulla aikamoinen. Samoin Lloyd Webber marssittaa lavalle porukkaa sen verran että nykyihminenkin vaikuttuu: täysmittainen sinfoniaorkesteri, iso komppiryhmä, sekakuoro ja lauluyhtye sekä suuri määrä haastavia solistiosuuksia. Säveltäjä Lloyd Webber liikkuu teoksessa sujuvasti mahtipontisen, modernin musikaali-ilmaisun ja uskottavan rock-mätkeen välimaastossa”, sanoo Kuusisto.

Lyhyesti teoksesta

Rockooppera Jesus Christ Superstar kuvaa Jeesuksen ja Juudas Iskariotin keskinäistä suhdetta. Teos tarjoaa vapaan tulkinnan Jeesuksen ja muiden henkilöhahmojen psykologiasta. Suuren osan juonessa saa traagisena hahmona kuvattu Juudas, joka on tyytymätön Jeesuksen tavasta johtaa opetuslapsiaan. Lyriikassa ovat vallitsevana 1900-luvun asenteet ja tunteet sekä moderni slangi, ja poliittisten tapahtumien kuvaukseen on siroteltu ironisia viittauksia nykypäivän elämään.

Jesus Christ Superstar julkaistiin albumina vuonna 1970, sen ensimmäinen näyttämötuotanto nähtiin Broadwaylla vuonna 1971. Norman Jewisonin ohjaama elokuvaversio sai ensi-iltansa 1973. Oscarilla ja kolmella Grammyllä palkitun Lloyd Webberin muita menestysteoksia ovat mm. musikaalit Cats ja Oopperan kummitus.

Ke 27.3. klo 19
To 28.3. klo 19
Andrew Lloyd Webber – Tim Rice:
JESUS CHRIST SUPERSTAR
in concert
Club Teatria (Rautatienkatu 84)

Kesto noin 2 h 15 min (sis. väliaika)
Esityskieli englanti, K-18

Jeesus Hannu Lepola
Juudas Sami Hintsanen
Maria Magdalena Saara Aalto
Kaifas Tuukka Haapaniemi
Pilatus Anssi Valikainen
Herodes Marzi Nyman

Oulu Sinfonia
Kapellimestari Jaakko Kuusisto

Ohjaus Marietta Tevajärvi
Koreografia Outi Martikainen ja työryhmä
Valosuunnittelu Aki Helminen
Äänisuunnittelu Ilkka Herkman
Lauluensemblen valmennus Mari Leppävuori
Kuoron valmennus Mihkel Koldits

Oamk musiikin ja tanssin koulutusohjelmat
Oulun konservatorio
Oulun yliopisto Musiikkikasvatuksen koulutus

Liput Lippupalvelun lippukaupoista kautta maan ke 26.9. alkaen.
Music On Top –hanke mahdollistaa produktion toteutuksen.

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 10.-28.3.2013.

Etusivu