12.03.2020

Oulun Musiikkijuhlat: oopperatähti René Pape korvaa Matti Salmisen

Basso Matti Salmiselle asetetun matkustuskiellon vuoksi hän joutuu perumaan ensi viikon konsertit parhaillaan käynnissä olevilla Oulun Musiikkijuhlilla sekä Kuopiossa. Matti Salmisen oli tarkoitus esiintyä yhdessä Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian kanssa torstaina 19.3. Oulussa ja perjantaina 20.3. Kuopiossa. Maailman tämän hetken menestyksekkäimpiin bassoihin lukeutuva René Pape korvaa Salmisen Kevätuhri-konserteissa. Konserttien ohjelmat säilyvät muuttumattomina.

”Matti Salmisen esiintymisen peruuntuminen on valitettavaa, mutta olemme onnekkaita saadessamme René Papen kaltaisen maailmanluokan bassolaulajan Ouluun ja Kuopioon”, sanoo Jaakko Kuusisto.

René Pape on ollut Berliinin valtionoopperan jäsen vuoden 1988 debyytistään asti, ja luonut sieltä vaikuttavan kansainvälisen uran.

Hänellä on ollut uransa aikana lukuisia merkittäviä oopperarooleja, kapellimestareina mm. Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Valeri Gergiev ja Christian Thielemann. Pape on laulanut kaikissa Euroopan tärkeimmissä oopperataloissa, ja on New Yorkin Metropolitanin vakituinen vierailija.

Muita vierailuja hänellä on ollut mm. Chicagon Lyric Opera, San Francisco Opera sekä Los Angeles Opera Yhdysvalloissa.

Festivaalivierailuihin lukeutuvat mm. Bayreuth, Glyndebourne, Pietarin valkeat yöt, Salzburgin festivaali ja Verbierin festivaali. René Pape on laulanut mm. New Yorkin filharmonikoiden, Chicagon sinfoniaorkesterin, Pariisin orkesterin, Philadelphian orkesterin, Berliinin Filharmonikkojen, Baijerin radion sinfoniaorkesterin, Clevelandin orkesterin ja Bostonin sinfoniaorkesterin solistina, kapellimestareina mm. Sir Colin Davis, Lorin Maazel, Kurt Masur, Sir Georg Solti, ja Franz Welser-Möst.

René Pape voitti kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun vuonna 1989.

 

KEVÄTUHRI

To 19.3. klo 19

Oulun Musiikkikeskus, Madetojan Sali

(Leevi Madetojan katu 1-3, Oulu)

Liput 55/45/35 €

Oulu Sinfonian kausikorttilaiset 40 €

Ticketmaster Suomi kautta maan. Lipunhintaan lisätään toimituskulut.

Ilman toimituskuluja Oulu10-palvelupisteet ja Valveen lippumyymälä.

Yle radioi konsertin torstaina 19.3. Oulussa.

 

Pe 20.3. klo 19

Kuopion Musiikkikeskus

(Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio)

Liput 55/45/35 €

Kuopion Kaupunginorkesterin kausikorttilaiset 40 € Lippupiste kautta maan. Palvelu- ja toimitusmaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Konsertin kesto noin 1 h 50 min (sis. väliajan)

 

Oulun Musiikkijuhlien 30. juhlavuoden merkkitapaus on poikkeuksellinen kahden sinfoniaorkesterin yhteiskonsertti, kun Kuopion kaupunginorkesteri ja Oulu Sinfonia yhdistävät voimansa yli 100 muusikon suurorkesteriksi. Maailman tämän hetken menestyksekkäimpiin bassoihin lukeutuva René Pape esittää Modest Musorgskin väkevän laulusarjan Kuoleman lauluja ja tansseja. Konsertin huipentaa 1900-luvun kenties merkittävin orkesteriteos, Igor Stravinskyn Kevätuhri. Poikkeuksellisen suurelle orkesterille kirjoitettu balettimusiikin klassikko määritteli aikanaan orkesterin rytmilliset ja soinnilliset mahdollisuudet uudelleen. Alkusoittona kuullaan Anders Hillborgin jännittävä ja upeasti soiva teos Cold Heat vuodelta 2010. Konsertit johtaa Kuopion kaupun-ginorkesterin ylikapellimestari ja Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto.

 

René Pape | basso

Kuopion kaupunginorkesteri

Oulu Sinfonia

Jaakko Kuusisto | kapellimestari

 

OHJELMA

Anders Hillborg: Cold Heat

Modest Musorgski: Kuoleman lauluja ja tansseja (orkestroinut Kalevi Aho) I Kehtolaulu II Serenadi III Trepak IV Sotapäällikkö

 

Igor Stravinsky: Kevätuhri

I Maan palvonta

II Uhri

 

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 8.-22.3.2020.

omj.fi