22.08.2023

Oulun Musiikkijuhlat: OMJ Jazz & Etno -konserttisarjan syyskauden avaa oululaislähtöinen Riikka Keränen 6. syyskuuta

OMJ Jazz & Etno -konserttisarjan syksyn ohjelmistossa perinteet yhdistyvät moderniin. Ympärivuotisen konserttisarjan syyskaudella on luvassa jazzin ja kansanmusiikin helmiä niin Suomesta kuin ulkomailta.

Oulun musiikkijuhlasäätiön tuottama ympärivuotinen konserttisarja, OMJ Jazz & Etno, täyttää syksyn kansanmusiikilla ja jazzilla. Syksyllä 2023 konserttisarjassa on luvassa 12 konserttia, jotka vievät aina pelimannitanssimusiikista jazziin ja jopa konebiittien äärelle.

Konserttisarjan syksyn käynnistää 6. syyskuuta jazzlaulaja Riikka Keränen, jonka musiikissa post-bop-jazzin elementit yhdistyvät pop-suuntautuneemman lähestymistavan sävyihin ja herkkyyteen. Keräsen konsertin englanninkielisissä tarinoissa liikutaan emotionaalisesta tutkiskelusta Kamerunin sademetsiin ja myös ajassa taaksepäin faaraoiden ja kuningatar Nefertitin aikaan.

Tarinat ovat vahvasti läsnä myös sarjan seuraavassa konsertissa, jossa kuullaan meksikolainen jazzkitaristi Héctor Lepe yhtyeineen. Suurin osa albumin sävellyksistä on saanut inspiraationsa Meksikolaisesta kansanperinteestä ja kirjallisuudesta. Lepen albumi, ”Pedro’s Dream”, vie kuulijan syvälliselle matkalle Meksikon mystisiin taruihin ja maisemiin.

Pohjoinen mystiikka, tarttuvat melodiat sekä vapaa improvisaatio. Näistä elementeistä musiikkinsa ammentaa Case Kämäräinen ft. Severi Pyysalo –yhtye, joka jatkaa konserttisarjaa 20. syyskuuta. Konsertissa kuullaan niin uutta kuin vanhaakin musiikkia yhtyeen tuotannosta. Erikoisvieraina kuullaan vibrafonisti Severi Pyysalo sekä basisti Antti Lötjönen.

Syksyllä myös juhlitaan niin yhtyeitä kuin artisteja. Kansanmusiikkiduo Aallotar juhlistaa vuonna 2023 10-vuotisjuhlaansa – heidät voi kuulla OMJ Jazz & Etno -sarjassa syyskuun 27. päivä. Kansainvälisiä vieraita saadaan tänä vuonna ranskasta, kun tänä vuonna 70 vuotta täyttävä ikonen muusikko ja klarinetisti Louis Sclavis saapuu Ouluun jazzkvartetinsa kanssa lokakuun 4. päivä.

Yllättäviä yhdistelmiä, jännittäviä äänimaisemia

OMJ Jazz & Etno -konsertit yllättävät yhdistelemällä vanhaa ja uutta, perinteistä ja modernia. Niin on erityisesti Sähköpaimen-trion konsertissa 11. lokakuuta: Sähköpaimen esittää arkaaista konemusiikkia suomalaisen, karjalaisen ja inkeriläisen perinnemusiikin, liveluuppauksen ja efektoinnin, konebiittien ja äänimaisemoinnin keinoin.

Sähköpaimenen jälkeen konserttisarja jatkuu jazzilla: F# feat. Pepa Päivinen -konsertissa 17.10. luodaan spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuuria. Persoonallista ja vahvaa näkemystä suomalaisessa nykyjazzissa edustava Tuomas Paukku Scription sykähdyttää kuulijoita 1. marraskuuta.

Kansanmusiikin parissa päästään laittamaan myös jalalla koreasti, kun viiden monipuolisen kansanmuusikon muodostama party-pelimannipumppu 5/5 kuullaan 8. marraskuuta. Viiskauttavitosen musiikki pohjautuu energiapitoiseen sekoitukseen perinteistä suomalaista pelimannitanssimusiikkia ja amerikkalaista bluegrassia.

Jazz ja kansanmusiikki kohtaavat konsertissa 15. marraskuuta, kun maamme legendaarisin kansanmusiikkiyhtye JPP yhdistää voimansa jazzin puolelta paremmin tunnetun vibrafonisti Panu Savolaisen kanssa. Konsertissa kuullaan niin jazzimprovisointia kuin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonkin listattua kaustislaista viulunsoittoperinnettä.

Sarjan syksyn 2023 kaksi viimeistä konserttia palaa vielä jazzin äärelle: pianisti Juho Valjakka yhdessä basisti Oskari Siirtolan ja rumpali Anssi Tirkkosen kanssa soittavat 29. marraskuuta. Konserttisarjan syyskauden päättää 13. joulukuuta upea Silva Kallionpää Quartet, joka ei pelkää koetella rajojaan. Yhtyeen ainutlaatuinen yhteissaundi ja kaavoja rikkova ilmaisu niin koskettavat kuin haastavatkin kuulijoita universaalisti, taustasta riippumatta.

Musiikki kertoo tarinoita, joihin syntyy jokaisella esityskerralla uusia vivahteita.

Kaikki OMJ Jazz & Etno -sarjan konsertit järjestetään RioLivessä (Hallituskatu 11) klo 19. Lisätietoja konserteista ja muusta Oulun Musiikkijuhlien toiminnasta Oulun Musiikkijuhlien verkkosivuilta: omj.fi

Festivaalin sivuille