21.12.2022

Oulun Musiikkijuhlat: OMJ Jazz & Etno -konserttisarjan kevään ohjelmistossa oululaista kansanmusiikkia ja raskaansävyistä jazzia

Oulun Musiikkijuhlien ympärivuotisen Jazz & Etno -konserttisarjan kevätkaudella 25.1.–24.5.2023 on luvassa taas monipuolinen kattaus jazzin ja kansanmusiikin tähtiä Suomesta ja ulkomailta.

Ensimmäinen konsertti kuullaan jo tammikuussa, jolloin lavalle astelee Olli Hirvonen Trio. Kevään Jazz & Etno -sarjassa on mukana myös Yrjö- ja Jussi-palkittu Olli Linkola ja hänen Tentet-yhtyeensä, hiljaisuutta kumpuava Barlast sekä oululainen kansanmusiikkiyhtye Rällä. Kuulemme myös neljän hengen jazzyhtyeen Joonas Tuuri Quartetin kevään aikana.

Sarjan taiteellisena johtajana toimii saksofonisti Jukka Perko. Konsertit järjestetään Jazz & Etno -sarjalle jo tuttuun tapaan RioLivessä Oulun keskustassa.

Kevään Jazz & Etno -sarjan avaa rouheva jazzyhtye Olli Hirvonen Trio

Lappeenrannasta kotoisin oleva ja nykyään Brooklynissa, Yhdysvalloissa asuva Olli Hirvonen on yksi sukupolvensa ansioituineimmista muusikoista, jonka uniikki ilmaisu ammentaa vaikutteita laajasti niin jazzista, kokeellisesta kuin raskaammastakin musiikista. Marraskuussa 2022 julkaistu albumi Kielo syventää Hirvosen soittoa ja sävellystyötä juurevilla vaikutteilla. Albumin vivahteikas äänipaletti koostuu modernin jazzin, maanläheisen americanan ja rouhean folk-rockin sävyistä. Kahdeksan raidan kokonaisuus nostaa parrasvaloihin kielisoittimien ilmaisuvoiman.

Kiertueella Suomessa 2023 Hirvosen kanssa soittaa irlantilainen basisti Simon Jermyn, joka tunnetaan yhtyeistyöstään muun muassa Jim Blackin ja John Zornin kanssa, sekä levylläkin kuultava Nathan Ellman-Bell, joka viime aikoina on saanut julkisuutta muun muassa Brass Against -yhtyeen riveissä.

Oululaista kansanmusiikkia, joka saa kaikenikäiset tanssimaan

Rällä on oululainen kansanmusiikkiyhtye, joka soittaa perinteistä ja juurevaa, tanssittavaa ja svengaavaa, arktisen arjen sävyistä nousevaa kansanmusiikkia. Yhtye esittää konsertissaan pääasiassa perinnekappaleita pohjoisesta Suomen alueelta, mutta mukana on myös muutamia kansanmusiikin hittejä muualta Suomesta. Taidokkaan ja spontaanin soiton keskiössä on muusikoiden välinen kommunikaatio, jolloin sovitukset syntyvät usein hetkessä. Rällän keikoilta ja tansseista kaikenikäiset kuulijat lähtevät kotiin sydän täynnä kansanmusiikin tuomaa iloa ja onnea!

Basisti Kaisa Mäensivu tuo yhteen neljä maailmanluokan jazzmuusikkoa

Kaksi tämän päivän merkittävimpää jazzmusiikin suunnannäyttäjää kohtaa kaksi nuoremman polven New Yorkissa uraa luovaa taituria.

Amerikkalaiskitaristi Kurt Rosenwinkel on määritellyt jazzkitarismin soundia jo vuosikymmenten ajan. Alunperin Kanadasta kotoisin oleva, mutta New Yorkissa jazzin tähtitaivaalle noussut Seamus Blake on ottanut aseman modernin jazzsaksofonin tunnistettavana ja uniikkina äänenä.

Rosenwinkel ja Blake opiskelivat samaan aikaan Berklee College of Music:ssa ja soittivat yhdessä jatkuvasti, mutta vuosien varrella muusikoiden polut johtivat eri teille. Rosenwinkel Blake Mäensivu Peri -konsertissa kuullaan eräänlainen jälleennäkeminen, jossa nämä muusikot, jotka ovat opiskeluaikojensa jälkeen onnistuneet jättämään oman leimansa jazzmusiikin nykysoundiin, palaavat samalle lavalle. Heidän kanssaan musisoivat Manhattan School of Musicin kasvatit Kaisa Mäensivu ja Joe Peri, joiden musiikilliseen matkaan Rosenwinkel ja Blake ovat vaikuttaneet merkittävällä tavalla sekä soittajina että säveltäjinä.

Konsertissa kuullaan yhtyeen jäsenten originaalisävellyksiä sekä jazzstandardeja tälle erityiselle kokoonpanolle sovitettuna.

Konsertti järjestetään yhteistyössä Savoy JazzFEST:in ja Turku Jazz Festival:in kanssa.

Hiljaisuus kuuluu Barlastin konsertissa

Barlast luo uutta ja ilmavaa musiikkia, jonka taustalla kuuluu hiljaisuus. Tarpeeton on riisuttu pois; ainoastaan nimestä tuli painolasti.

Konsertti vie telecasterin sulosoinnuista mänkerin paimenkutsuun, kehärummun kuminasta vapaaseen kontrabassosooloon. Tunnelmat vaihtelevat 1700-luvun tanssiaisista hengenahdistukseen säteilysuojapuvussa.

Herkkää jazzin kommunikaatiota

Joonas Tuuri Quartet on basisti Joonas Tuurin yhtye. Modernia jazzia soittavan yhtyeen sävellykset ovat Tuurin käsialaa. Musiikin keskiössä ovat kauniit ja tarttuvat melodiat, vahvat erilaiset tunnelmat sekä pitkälle hioutunut yhteissoitto ja improvisointi. Herkkä kommunikointi muusikoiden välillä saa musiikin polveilemaan ainutkertaisella ja arvaamattomalla tavalla.  Yhtyeen esikoislevy ‘’Dimensions’’ julkaistiin kevättalvesta 2022.

Yrjö- ja Jussi-palkitun Jukka Linkolan kymmenhenkinen yhtye hurmaa

Suomalaisen säveltäjän, pianistin ja kapellimestarin Jukka Linkolan Tentet-kokoonpano on yksi eurooppalaisen jazzin kärkikokoonpanoista. Tentet-yhtyeen musiikissa vuorottelevat eteenpäin vievä rytminen svengi ja kuulakkaat balladiainekset.

Yhtyeen ilmaisussa yhdistyvät ison kokoonpanon sointivärit pienemmän yhtyeen herkkyyteen. Tentet heräsi pitkältä tauoltaan uudella kokoonpanolla konsertoimaan vuonna 2021. The Tentet -ensilevystä on kulunut 27 vuotta. Uuden kokoonpanon tuorelevy “Rumba Liberte” ilmestyy keväällä 2023.

Taiteilijaprofessori Jukka Linkola on yksi Suomen ansioituneimpia musiikintekijöitä. Jazzprojektien ohella Linkolan sävellystuotanto sisältää sinfonian, 15 solistikonserttoa, 13 oopperaa, kamarimusiikkia sekä useita musikaaleja. Linkolan kuoromusiikkia esitetään jatkuvasti eri puolella maailmaa. Jazzliitto myönsi Linkolalle Yrjö-palkinnon jo vuonna 1979, ja vuonna 1997 hänen EQ-yhtyeensä voitti vuoden Jazz-Emman. Linkola on voittanut monia kansainvälisiä sävellyskilpailuja, ja elokuvamusiikeistaan hän on saanut kaksi Jussi-palkintoa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

28.05.2024

Oulun Musiikkijuhlat: Jazzpatiolla soi kesätiistaisin jazz – kesän ohjelma julkaistu!

Oulun Musiikkijuhlien ja Jumpru Pubin yhteistyössä järjestämä kesäinen Jazzpatio jatkaa perinnettä myös tänä kesänä. Kesätiistaisin 11.6.-6.8. sekä torstaina Taiteiden Yönä 15.8. Jumpru Pubin patiolla kuullaan yhteensä kymmenen jazzyhtyettä ja -artistia. Jazzpatiolle on vapaa pääsy. Jazzpatiolle…