24.05.2023

Oulun Musiikkijuhlat: Ohjelmisto julki: OMJ Jazz & Etno -konserttisarjan syksyssä kuullaan 12 kansanmusiikki- ja jazzkonserttia

OMJ Jazz & Etno -konserttisarjan syksyn ohjelmistossa perinteet yhdistyvät moderniin. Ympärivuotisen Oulun musiikkijuhlasäätiön konserttisarjan syyskaudella on luvassa jazzin ja kansanmusiikin helmiä niin Suomesta kuin ulkomailta.

Oulun musiikkijuhlasäätiön tuottama ympärivuotinen konserttisarja, OMJ Jazz & Etno, täyttää syksyn kansanmusiikilla ja jazzilla. Syksyllä 2023 konserttisarjassa on luvassa 12 konserttia, jotka vievät aina pelimannitanssimusiikista jazziin ja jopa konebiittien äärelle.

Konserttisarjan syksyn käynnistää 6. syyskuuta jazzlaulaja Riikka Keränen, jonka musiikissa post-bop-jazzin elementit yhdistyvät pop-suuntautuneemman lähestymistavan sävyihin ja herkkyyteen. Keräsen konsertin englanninkielisissä tarinoissa liikutaan emotionaalisesta tutkiskelusta Kamerunin sademetsiin ja myös ajassa taaksepäin faaraoiden ja kuningatar Nefertitin aikaan.

Tarinat ovat vahvasti läsnä myös sarjan seuraavassa konsertissa, jossa kuullaan meksikolainen jazzkitaristi Héctor Lepe yhtyeineen. Suurin osa albumin sävellyksistä on saanut inspiraationsa Meksikolaisesta kansanperinteestä ja kirjallisuudesta. Lepen albumi, ”Pedro’s Dream”, vie kuulijan syvälliselle matkalle Meksikon mystisiin taruihin ja maisemiin.

Pohjoinen mystiikka, tarttuvat melodiat sekä vapaa improvisaatio. Näistä elementeistä musiikkinsa ammentaa Case Kämäräinen ft. Severi Pyysalo –yhtye, joka jatkaa konserttisarjaa 20. syyskuuta. Konsertissa kuullaan niin uutta kuin vanhaakin musiikkia yhtyeen tuotannosta. Erikoisvieraina kuullaan vibrafonisti Severi Pyysalo sekä basisti Antti Lötjönen.

Syksyllä myös juhlitaan niin yhtyeitä kuin artisteja. Kansanmusiikkiduo Aallotar juhlistaa vuonna 2023 10-vuotisjuhlaansa – heidät voi kuulla OMJ Jazz & Etno -sarjassa syyskuun 27. päivä. Kansainvälisiä vieraita saadaan tänä vuonna ranskasta, kun tänä vuonna 70 vuotta täyttävä ikonen muusikko ja klarinetisti Louis Sclavis saapuu Ouluun jazzkvartetinsa kanssa lokakuun 4. päivä.

Yllättäviä yhdistelmiä, jännittäviä äänimaisemia

OMJ Jazz & Etno -konsertit yllättävät yhdistelemällä vanhaa ja uutta, perinteistä ja modernia. Niin on erityisesti Sähköpaimen-trion konsertissa 11. lokakuuta: Sähköpaimen esittää arkaaista konemusiikkia suomalaisen, karjalaisen ja inkeriläisen perinnemusiikin, liveluuppauksen ja efektoinnin, konebiittien ja äänimaisemoinnin keinoin.

Sähköpaimenen jälkeen konserttisarja jatkuu jazzilla: F# feat. Pepa Päivinen -konsertissa 17.10. luodaan spontaanisti jännittäviä äänimaisemia, tiukkoja grooveja, kauniita melodioita ja kiehtovia tekstuuria. Persoonallista ja vahvaa näkemystä suomalaisessa nykyjazzissa edustava Tuomas Paukku Scription sykähdyttää kuulijoita 1. marraskuuta.

Kansanmusiikin parissa päästään laittamaan myös jalalla koreasti, kun viiden monipuolisen kansanmuusikon muodostama party-pelimannipumppu 5/5 kuullaan 8. marraskuuta. Viiskauttavitosen musiikki pohjautuu energiapitoiseen sekoitukseen perinteistä suomalaista pelimannitanssimusiikkia ja amerikkalaista bluegrassia.

Jazz ja kansanmusiikki kohtaavat konsertissa 15. marraskuuta, kun maamme legendaarisin kansanmusiikkiyhtye JPP yhdistää voimansa jazzin puolelta paremmin tunnetun vibrafonisti Panu Savolaisen kanssa. Konsertissa kuullaan niin jazzimprovisointia kuin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonkin listattua kaustislaista viulunsoittoperinnettä.

Sarjan syksyn 2023 kaksi viimeistä konserttia palaa vielä jazzin äärelle: pianisti Juho Valjakka yhdessä basisti Oskari Siirtolan ja rumpali Anssi Tirkkosen kanssa soittavat 29. marraskuuta. Konserttisarjan syyskauden päättää 13. joulukuuta upea Silva Kallionpää Quartet, joka ei pelkää koetella rajojaan. Yhtyeen ainutlaatuinen yhteissaundi ja kaavoja rikkova ilmaisu niin koskettavat kuin haastavatkin kuulijoita universaalisti, taustasta riippumatta.

Musiikki kertoo tarinoita, joihin syntyy jokaisella esityskerralla uusia vivahteita.

Kaikki OMJ Jazz & Etno -sarjan konsertit järjestetään RioLivessä (Hallituskatu 11) kello 19. Lisätietoja konserteista ja muusta Oulun Musiikkijuhlien toiminnasta Oulun Musiikkijuhlien verkkosivuilta: omj.fi

OMJ Jazz & Etno syyssarjan aloittaa jazzlaulaja Riikka Keränen

Jazzlaulaja-säveltäjä Riikka Keräsen musiikissa post-bop-jazzin elementit yhdistyvät pop-suuntautuneemman lähestymistavan sävyihin ja herkkyyteen. Vuonna 2019 perustetun kvartettinsakanssa Keränen esittää tunnelmallista, modernia jazzia kiitosta saaneeltadebyyttialbumiltaan A Vision ofa Garden, jonka Flame Jazz Records julkaisi helmikuussa 2022. Englanninkielisissä tarinoissa liikutaanemotionaalisesta tutkiskelusta Kamerunin sademetsiin ja myös ajassa taaksepäin faaraoiden jakuningatar Nefertitin aikaan.

OMJ Jazz & Etno: Riikka Keränen
Keskiviikkona 6.9.2023,  kello 19.00, RioLive

Héctor Lepe Quartet sekoittaa latinalaisamerikkalaisia musiikkielementtejä moderniin jazziin

Héctor Lepe on meksikolainen Helsingissä asuva jazz-kitaristi. Hänen ensimmäinen julkaisunsa, Pedro’s Dream, on Lepen debyytti sekä bändijohtajana että säveltäjänä. Suurin osa albumin sävellyksistä on saanut inspiraationsa Meksikolaisesta kansanperinteestä ja kirjallisuudesta. Albumi vie kuulijan syvälliselle matkalle Meksikon mystisiin taruihin ja maisemiin.

Héctor Lepe Quartet onnistuu hienovaraisesti sekoittamaan latinalaisamerikkalaisia musiikinelementtejä moderniin jazz-sävelkieleen. Tulos on raikasta musiikkia, jossa yhtyeen jäsenten oma persoonallinen soitto tulee esiin ja vie musiikin uudelle tasolle.

OMJ Jazz & Etno: Héctor Lepe Quartet
Keskiviikkona 13.9.2023, kello 19.00, RioLive

Ranskalainen jazzmuusikko Louis Sclavis saapuu kvartettinsa kanssa Ouluun lokakuussa

Ranskalainen klarinetisti Louis Sclavis on 1980-luvulta asti raivannut tietään eurooppalaisen jazzin kärkeen. Hän kuuluu niihin pioneereihin, jotka näyttivät uuden raiteen eurooppalaiselle jazzille ja improvisoidulle musiikille kehittämällä oman persoonallisen akateemisuudesta vapaan ilmaisutavan. Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä ikoninen muusikko on pitkään ihaillut kuvataiteilija Ernest Pignon-Ernestin katutaidetta. Suomessa Sclavis muistetaan mm. legendaarisesta Napoli’s Walls -yhtyeestä.

Vuonna 2017 perustetun Characters On A Wall -kvartetin musiikkia varten Sclavis on valinnut Pignon-Ernestin seinäkuvia Pariisista Palestiinan Ramallah’ an.

Tämän uuden yhtyeensä myötä Sclavis palaa klassiseen jazzkvartetti-kokoonpanoon: puhallinsoitin, piano, basso ja rummut. Hän on kutsunut mukaan kolme persoonallista muusikkoa, joilla on kyky kehittää vahvoja tulkintoja hänen sävellyksistään.

OMJ Jazz & Etno: Louis Sclavis Quartet (FR)
Keskiviikkona 4.10.2023, kello 19.00, RioLive

Inkeriläinen perinnemusiikki, liveluuppaus ja konebiitit yhdistyvät Sähköpaimen-trion konsertissa

Sähköpaimen-trio esittää arkaaista konemusiikkia suomalaisen, karjalaisen ja inkeriläisen perinnemusiikin, liveluuppauksen ja efektoinnin, konebiittien ja äänimaisemoinnin keinoin. Uudella Hämärä-levyllä elementiksi on tullut myös modulaarisyntetisaattori, sekä riskejä ottava live-improvisaatio.

Hämärä on sävykäs hetki valon ja varjon, uuden ja vanhan välissä. Se on omiaan kuvaamaan Sähköpaimenen modernia kansanmusiikkia, joka yhdistää ääripäät ja hitsaa vastaparit yhteen: vanhin perinne kohtaa modernin tekniikan, orgaaninen sulautuu sähköön, improvisaatio iskeytyy biittiin. Hämärä on hetkellistä ja muuntuvaa, samoin kuin yhtyeen esiintymisissä tapahtuva improvisointi – se on maaginen siirtymän ja vaaran hetki, jossa mitä tahansa voi tapahtua.

Sähköpaimenen biitit ja luupit ovat jotenkin tutunoloisia, mutta kuitenkin outoja. Ne leikittelevät ajatuksella miltä kuulostaisi konemusiikki, joka ei pohjaudukaan mustaan rytmimusiikkin, vaan karjalaiseen kantele- ja jouhikkoperinteeseen. Mitä jos suistamolaisissa illatsuissa vuonna 1864 olisi ollut käytössä läppäri ja sekvensseri? Modulaarisyntetisaattorin verrattain tuoretta perinnettä jatketaan klassisen minimalismin ja teknon hengessä, mutta sävelkulut tulevat paimenperinteestä.

OMJ Jazz & Etno: Sähköpaimen
Keskiviikkona 11.10.2023, kello 19.00, RioLive

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

28.05.2024

Oulun Musiikkijuhlat: Jazzpatiolla soi kesätiistaisin jazz – kesän ohjelma julkaistu!

Oulun Musiikkijuhlien ja Jumpru Pubin yhteistyössä järjestämä kesäinen Jazzpatio jatkaa perinnettä myös tänä kesänä. Kesätiistaisin 11.6.-6.8. sekä torstaina Taiteiden Yönä 15.8. Jumpru Pubin patiolla kuullaan yhteensä kymmenen jazzyhtyettä ja -artistia. Jazzpatiolle on vapaa pääsy. Jazzpatiolle…