02.12.2013

Oulun Musiikkijuhlat julkisti kaksi uutta konserttia

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 24. kerran 7.-23.3.2014. Ohjelmiston on suunnitellut tapahtuman taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto, joka tunnetaan viulistina, kapellimestarina ja säveltäjänä.

Festivaalilla kantaesitetään lauluyhtye Rajattoman sekä Jaakko ja Pekka Kuusiston Kaksi astetta –konserttikokonaisuus, joka lähtee ensi keväänä mittavalle kansalliselle konserttisalikiertueelle. Oulun Musiikkijuhlilla nähdään myös Sibeliuksen Viulukonserttoon tehty koreografia On a string, jossa esiintyvät tanssijat Kaari Martin sekä Auri Ahola. Konserton solistina soittaa Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla juuri palkittu Pekka Kuusisto. Tanssiteos nousee lavalle ensimmäistä kertaa orkesterin kanssa Jaakko Kuusiston johtaessa Oulu Sinfoniaa.

Ohessa lisätietoa konserteista. Tapahtumien lipunmyynti käynnistyy tänään.

Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona 15.1.2014.

RAJATON JA KUUSISTOT MITTAVALLE YHTEISKIERTUEELLE

Kun muusikkoveljekset, viulistit Jaakko ja Pekka Kuusisto, vuonna 2011 esiintyivät vierailevina artisteina lauluyhtye Rajattoman konsertissa Canberran musiikkifestivaalilla Australiassa, syntyi ajatus kokonaisen yhteisen konserttiohjelmiston tekemisestä. Tämä idea on nyt edennyt toteuttamisvaiheeseensa: Kaksi astetta saa kantaesityksensä Oulun Musiikkijuhlilla 7.3.2014, minkä jälkeen produktio viedään mittavalle konserttisalikiertueelle ympäri Suomen.

Luvassa on tekijöidensä näköinen konsertti: musiikin ovat säveltäneet esiintyjät itse, ja sovitukset ovat muotoutuneet intensiivisten harjoitussessioiden tuloksena. Kokoonpanon yhteenlaskettu musiikillinen osaaminen on hämmästyttävän laaja-alainen, joten instrumentaatio laajenee kuudesta lauluäänestä ja kahdesta viulusta ennalta-arvaamattomiin suuntiin. Rajattoman tunnistettavan ja omaleimaisen yhtyelaulusoundin sekä Kuusiston veljesten uskomattoman musikaalisen ja mielikuvitusrikkaan pelimannimeiningin yhdistelmä on jotain, mikä jokaisen suomalaisen musiikinystävän on koettava. Laulujen sanoitukset ovat maamme eturivin tekstintekijöiden Paula Vesalan, Jarkko Martikaisen, Paavo Westerbergin ja Juha Itkosen käsialaa, ja esityksen ohjaa Minna Vainikainen.

Kaikkia mukanaolijoita koskettavaksi teemaksi, ja sitä kautta esityksen punaiseksi langaksi, nousi huoli ihmisen toiminnasta johtuvasta ilmastonmuutoksesta. Nimi Kaksi astetta viittaa optimistisimpiin arvioihin maapallon keskilämpötilan noususta vuoteen 2100 mennessä. Nimivalinnallaan artistit haluavat korostaa nimenomaan optimismin merkitystä – tarkoitus on herättää kuulijoissa ajatuksia omasta suhteestaan ilmastonmuutokseen ja mahdollisuuksistaan vaikuttaa sen hillitsemiseen.

Rajaton, Jaakko Kuusisto ja Pekka Kuusisto:

KAKSI ASTETTA
Pe 7.3. klo 19 Madetojan sali (kantaesitys)
La 8.3. klo 16 Madetojan Sali
Konsertin kesto noin 2 h (sis. väliaika).

SIBELIUKSEN VIULUKONSERTTO NOUSEE NÄYTTÄMÖLLE

Minna Tervamäen ja Kaari Martinin ensimmäinen yhteinen koreografia On a string on tulkinta Sibeliuksen Viulukonsertosta. Teoksessa kohtaavat perinne ja nykyisyys, suomalaisuus ja kansainvälisyys sekä herkkyys ja demonisuus. Naiset lähestyvät Sibeliusta flamencon musikaalisuuden ja herkkyyden sekä nykybaletin ilmaisukeinojen kautta. Heidän mukaansa Sibeliuksen Viulukonsertto puhuttelee, koska se on suora ja rehellinen, ja siinä on ajatonta kapinallista asennetta.

Oulun Musiikkijuhlilla tanssiteos nousee lavalle ensimmäistä kertaa orkesterin kanssa Jaakko Kuusiston johtaessa Oulu Sinfoniaa. Konserton solistina soittaa Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla juuri palkittu Pekka Kuusisto, joka nousi maailmanmaineeseen voitettuaan Sibelius-viulukilpailun vuonna 1995. Kilpailuvoiton jälkeen hän on esittänyt konserttoa lukemattomia kertoja ympäri maailmaa. Tanssijoina Oulussa nähdään ballerina Auri Ahola ja flamencotanssija Kaari Martin. Teoksen valosuunnittelun on tehnyt Mikko Linnavuori.  Konsertin alkusoittona kuullaan Sibeliuksen sinfoninen runo Metsänhaltija.

SIBELIUKSEN VIULUKONSERTTO
To 20.3. klo 18 ja klo 20 Madetojan sali
Konsertin kesto noin tunti (ei väliaikaa).

Festivaaliohjelmistosta on jo aikaisemmin julkaistu Apocalyptic Symphony – maailman tunnetuimman heviselloyhtyeen Apocalyptican yhteiskiertue Avanti! kamariorkesterin kanssa. Kolmeviikkoinen kiertue käynnistyy Oulun Musiikkijuhlilta sunnuntaina 9.3.2014, jonka jälkeen konsertteja on Suomen lisäksi Venäjällä, Saksassa, Puolassa, Valko-Venäjällä ja Baltian maissa. Konsertin liput ovat myynnissä Lippupalvelun lippukaupoissa kautta maan.

www.omj.fi