08.01.2015
Oulun Musiikkijuhlat juhlii 25-vuotista taivaltaan
Oulun Musiikkijuhlat täyttää tänä keväänä 25 vuotta ja Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhla näkyy laajasti taiteellisen johtajan Jaakko Kuusiston suunnittelemassa ohjelmistossa. Yksi odotetuimmista tähtihetkistä on Minnesotan orkesterin musiikillisen johtajan Osmo Vänskän vierailu torstaina 19.3. Oulu Sinfonian kapellimestarina. Vänskä nousi maailmanmaineeseen erityisesti Jean Sibeliuksen musiikin levytyksillä Sinfonia Lahden kanssa. Oulussa hän johtaa Sibeliuksen sinfoniat nro 3 ja nro 7. Ohjelmassa kuullaan myös sävelruno Bardi, sekä kantaatti Oma maa, jossa orkesterin kanssa esiintyy kuoronjohtaja Marita Kaakisen valmentama Oulun Kamarikuoro.
Festivaalin 25–vuotista taivalta juhlistetaan perjantaina 13.3. SuperPark Areenan Gaalakonsertilla. Konsertissa sopraano Soile Isokoski tulkitsee Sibeliuksen lauluja ja viulisti Elina Vähälä soittaa Maurice Ravelin konserttirapsodian Tzigane. Solistina nähdään myös festivaalin edellinen taiteellinen taiteellinen johtaja harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara sekä jazzmuusikoidemme kärkikaartiin lukeutuva trumpetisti Jukka Eskola.
Gaalakonsertissa Oulu Sinfonian kapellimestarina on Jaakko Kuusisto.
Lisäksi perjantaina 13.3. SuperPark Areenalla esiintyy maaimanlaajuisesti tunnettu ruotsalainen a cappella –lauluyhtye The Real Group heidän juhlistaessaan mittavaa 30-vuotista uraansa Pohjoismaiden kiertueellaan.
Yhtye esiintyy niin omalla ohjelmistollaan kuin myös Oulu All Star Big Bandin solisteina erikseen ja yhdessä esittäen tanssittavaa swing-musiikkia. SuperPark Areenan konsertteihin on yleisön mahdollisuus ostaa koko illan lippu tai Juhlagaalalippu buffet-illallisineen.
TALLINNAN KAMARIORKESTERI VIERAILEE
Festivaalin aloittaa lauantaina 7.3. kansainvälinen orkesterivierailu Tallinnan kamariorkesterin saapuessa konsertoimaan Oulun Tuomiokirkkoon.
Orkesteri konsertoi säännöllisesti ulkomailla, ja se on niittänyt mainetta ympäri Eurooppaa. Oulun Musiikkijuhlien avajaiskonsertin ohjelmistoa sävyttävät erilaiset ja vahvasti kansallisväriä tunnustavat teokset.
Ohjelmistossa kuullaan muun muassa Sibeliuksen Suite champetre op. 98b sekä Béla Bartókin Divertimento jousille. Konsertin avajaisiksi tallinnalaiset tuovat oman maan terveiset Tõnu Kõrvitsin Thule eleegiad –teoksen muodossa. Kapellimestari Jaakko Kuusisto esiintyy myös viulusolistina Dave Heathin teoksessa The Celtic. Tallinnan kamariorkesterin muusikoista koostuva Trio Fresh esiintyy lisäksi sunnuntaina 8.3. kotikonsertissa Pikisaaressa.
Kitaristi Ismo Eskelisen konserteissa vuonna 2014 ilmestynyt sekä klassisen musiikin Emma-palkinnon voittanut levy, Bach Eskelinen, saa jatkoa hänen esittäessään uusia tulkintoja kitaralle sovittamistaan Johann Sebastian Bachin teoksista. Hän tarjoilee konserteissaan uusia kuulokuvia niille, joille teosten viulu- ja selloversiot ovat tuttuja ja uuden musiikillisen maailman niille, joille teokset ovat vieraampia. Eskelinen konsertoi sunnuntaina 8.3. Hailuodon kirkossa sekä tiistaina 10.3.
Sympaalin asemalla Oulunsalossa.
KAMARISARJAN KESKIÖSSÄ SUOMALAISET SÄVELTÄJÄT
Kamarisarjassa leijailee juhlavuoden henki, kun Sibeliuksen teosten lisäksi kotimainen musiikki on suuressa roolissa ohjelmistoa. Sunnuntaina 15.3. Oulun kaupungintalon juhlasalissa ja maanantaina 16.3. Ylikiimingin kirkossa kuultava konsertti muodostaa mielenkiintoisen kokonaisuuden, kun Schubertin jousikvintetto C-duuri saa rinnalleen samalle sävelmateriaalille perustuvan uutuusteoksen Kalevi Aholta, jousikvinteton ”Hommage à Schubert”. Toisessa konsertissa tiistaina 17.3. Oulun kaupungintalon juhlasalissa puolestaan nousee esiin Carl Nielsen, jonka 150-vuotisjuhlia myös vietetään tänä vuonna. Kolmannessa konsertissa, lauantaina 21.3. Oulun kaupungintalon juhlasalissa Sibelius on vahvasti esillä. Konsertissa kuullaan Jaakko Kuusiston laatima kamariversio yhdestä hänen tunnetuimmista orkesteriteoksistaan, En Saga op. 9. Lisäksi konsertissa esitetään Sibeliuksen Kolme kappaletta viululle ja pianolle, op. 116. Ohjelma päättyy suomalaisen kamarimusiikin erikoisuuteen, Toivo Kuulan pianotrioon A-duuri Op. 7.
Kamarikonserteissa esiintyvät konserttikohtaisesti hieman eri kokoonpanoin Elina Vähälä (viulu), Jennifer Frautschi (viulu), Jaakko Kuusisto (viulu), Anna Kreetta Gribajcevic (alttoviulu), Jan-Erik Gustafsson (sello), Senja Rummukainen (sello), Paavali Jumppanen (piano), Osmo Vänskä (klarinetti), Anne Seppänen (kontrabasso), Ann-Louise Wägar (fagotti) ja Tuomas Setälä (käyrätorvi).
Festivaalin päättää Oulu Sinfonian kamarimuusikoiden konsertti Oulun Taidemuseolla sunnuntaina 22.3.
Konsertin ohjemassa kuullaan Hans Abrahamsenin sovitus Carl Nielsenin teoksesta 3 pianokappaletta op. 59 sekä Nielsenin Puhallinkvintetto op.
43, Jousikvartetto no. 2 op. 5 ja Moderen (osia).
KANSAINVÄLISIÄ NIMIÄ RYTMIMUSIIKIN KONSERTEISSA
Monipuolisen kamariohjelmiston rinnalla on vähintäänkin yhtä laaja rytmimusiikin tarjonta. Madetojan salissa esiintyy lauantaina 14.3.
trumpetisti Jukka Eskolan Jukka Eskola Orquesta Bossa – kokoonpano. Yhtye julkaisi vuonna 2013 saman nimisen albumin, joka nousi myös Emma-ehdokkaaksi. Orquesta Bossa muodostuu suomalaisen jazzin kärkikaartiin kuuluvien muusikoiden kvintetistä, jota täydentää jousikvartetti. Oulun Musiikkijuhlilla kokoonpano saa rinnalleen ylistetyn laulajataiturin, New Yorkissa asuvan Cyrille Aiméen. Ranskalaissyntyinen Aimée oli lapsesta lähtien kiinnostunut mustalaiskulttuurista ja kiersi varhaisnuoruudessaan Eurooppaa esiintyen katumuusikkona. Hän päätyi Montreux’n jazzfestivaaleille, missä voitti laulukilpailun pääpalkinnon vuonna 2007. Tällä hetkellä Aimée on yksi kysytyimmistä jazzlaulajattarista Yhdysvalloissa.
Samana lauantaina 14.3. Teatteriravintolassa esiintyy Jaska Lukkarinen & Roy Assaf NYConnection, joka koostuu suomijazzin ykkösnimistä ja kansainvälisesti maineikkaasta israelilaispianisti Roy Assafista.
Kokoonpanon materiaalissa jazztradition älykkyys, harmonia ja swing kohtaavat folkista ammentavan laulelmallisuuden. Mantereita ja traditioita yhdistävän nelikon musiikissa sävellykset jättävät tilaa soittajille ja yhteiselle improvisoinnille.
Oulu All Star Big Band saa solistikseen SuperPark Areenalla lauantaina 21.3. yhden Euroopan menestyneimmistä rytmimuusikoista, ruotsalaisen pasunisti ja laulaja Nils Landgrenin. Landgren on ollut mukana ainakin
500 albumilla ja levyttänyt useiden kansainvälisten tähtien kanssa, kuten Abba, The Crusaders, Eddie Harris, Bernard “Pretty” Purdie, Wyclef Jean ja Herbie Hancock. Samaisen illan aloittaa Screaming Jay & The Bones, joka soittaa 1950-luvun riehakasta ja svengaavaa Jump & Jive -musiikkia.
Ohjelmisto koostuu rhythm and blues -klassikoista sekä jazzin helmistä, jonka lisäksi kuullaan taidokkaita scat-sooloja.
KANSANMUSIIKKI JA -TANSSI VAHVASTI ESILLÄ
Kansanmusiikki ja –tanssi ovat näkyvästi esillä erityisesti tanssiteoksessa Janne ja Aino – Balladi erään säveltäjän elämästä, joka avaa raikkaalla tavalla säveltäjänero Sibeliuksen elämänkäänteitä. Esitys toteutetaan Oulun Musiikkijuhlilla yhteistuotantona Centria ammattikorkeakoulun, Keski-Pohjanmaan konservatorion ja Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Kulttuurialan yksikön tanssinopettajakoulutuksen kanssa. Teoksen keskiössä on rakkaus Jean Sibeliuksen ja Aino Järnefeltin välillä. Aino on säveltäjämiehellensä elämän suurin sinfonia, kaikki kaikessa. Kerronnassa painottuu erityisesti taiteellisesti lahjakkaan Ainon rooli Jannensa muusana ja tukijana.
”Sibeliuksen sielussa eli vahvasti kansanmuusikko ja pelimanni, mikä heijastuu myös teoksen dynaamiseen ilmaisukieleen. Teoksessa näkyy tässä päivässä soivan kansanmusiikin ja energisesti virtaavan tanssin saumaton symbioosi”, kuvailee teoksen käsikirjoittaja Petri Kauppinen.
Teoksen säveltäjä ja kapellimestari on saarijärveläinen muusikko Ville Ojanen. Balladin laulujen sanoitus on kokkolalaisen Heidi Maria Paalasen käsialaa. Esityksen koreografiasta ja ohjauksesta vastaavat Petri Kauppinen ja Milla Korja. Pukusuunnittelija Ulpu Korpua on oululainen vaatealan moniosaaja ja valosuunnittelusta vastaa Jari Haavikko.
Solisteina ovat Trio Niskalaukauksesta tunnettu laulaja Timo Rautiainen (Janne), jazzlaulajatar Johanna Iivanainen (Aino) sekä kertojan ja Robert Kajanuksen roolissa oululainen Aapo-Matti Puhakka. Lisäksi lavalla nähdään
20 henkinen Ostrobothnian Folk Orchestra, joka koostuu kansanmusiikkia pääaineenaan opiskelevien Centria ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan konservatorion opiskelijoista. Teoksen 12 tanssijaa opiskelevat kansantanssia pääaineenaan Oamkin tanssinopettajakoulutuksessa. Aino ja Janne saa kantaesityksensä keskiviikkona 11.3. Madetojan salissa.
Näytöksiä on yhteensä kolme.
Festivaalilla vierailee kansanmusiikkiyhtye JPP eli Järvelän pikkupelimannit, joka on perustettu 1982 Kaustisella. Yhtyeen musiikki juontaa juurensa Järvelän kylän ja Järvelän perheen pelimanniperinteestä 1800-luvulta asti. Alkuperäinen kipinä on syttynyt 80-luvulla, kun kansanmusiikilla oli vahva nousukausi sekä paikallisesti että kansallisesti. Tähän vaikutti vahvasti kaustislaisen viulisti-säveltäjä Konsta Jylhän ilmiömäinen menestys. JPP on luonut oman aina yllättävän tyylinsä, jota on mahdoton kategorisoida helposti. Erottuvat sävellys- ja sovitustaidot ilmenivät heti ja loivat perustan heidän tyylilleen, vetovoimalleen ja tulevaisuuden uralleen. Yhtye on esiintynyt kaikilla mantereilla uransa aikana. JPP konsertoi keskiviikkona 11.3. Haukiputaan Teatterikuopalla ja torstaina 12.3. Teatteri Riossa. Teatterikuopan konsertti toteutetaan yhteistyössä Valveen Alueellisen kultturipalveluiden kanssa.
NÄYTTÄMÖTEOKSIA
Ranskalainen tanssi- ja sirkustaiteilija Clément Dazin johdattelee yleisön matkalle elämän eri vaiheiden läpi. Teoksen nimi Bruit de couloir viittaa elämän ja kuoleman väliseen rajatilaan. Esityksessään sirkustaitelija yhdistää taidokkaasti nykytanssia, hip hoppia ja jongleerausta. Dazin tuli valituksi teoksellaan eurooppalaista nykytanssia esittävän Aerowaves -kiertueverkoston vuoden 2014 suosituslistalle, mikä onkin vienyt hänet esiintymään ympäri maailmaa. Oulussa esitykset nähdään keskiviikkona 18.3. ja torstaina 19.3. Valvesalissa ja ne ovat osa Flow-sirkus-esityssarjaa, joka toteutetaan yhteistyössä Flow Productionsin kanssa.
Lapsille ja lapsenmielisille on tarjolla Pikku Kakkosesta tuttujen kaverusten, Maukka-kissan ja Väykkä-koiran, lastenkonsertti Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä keskiviikkona 18.3. iltaesityksenä ja torstaina 19.3. aamupäivänäytöksenä. Maukalla ja Väykällä on taito muuttaa sateinenkin päivä auringonpaisteeksi laulaen, tanssien ja tarinoita kertoen. Viime vuonna Suomi-palkinnon saaneen Timo Parvelan kirjoittamaa monisävyistä tarinaa Maukasta ja Väykästä vauhdittaa Iiro Rantalan musiikki. Teoksessa esiintyvät Lotta Kuusisto, Paavo Kerosuo ja Niko Kumpuvaara.
Fabulous Bäckström Brothers on kriitikoiden kehuma hulvaton komedia laulajaveljeksistä toteuttamassa mieletöntä unelmaansa. Marxin veljesten ja Monty Pythonin -hengessä tehdyn komedian ytimessä on kahden laulajaveljeksen välinen dynamiikka. Musiikilliset ja näyttämölliset taitonsa sekä henkilökohtaisen koomisuutensa lavalle tuovat teoksessa tenori Petri Bäckström, baritoni Jouni Bäckström ja pianisti Jukka Nykänen. Myös Nykänen sai Suomi-palkinnon marraskuussa 2014. Esitys liikkuu sujuvasti oopperan, komedian, konsertin ja vaudeville -esitysten maailmassa. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavat brittikomedian kirkkaimpiin tähtiin kuuluvan, kansainvälisesti palkitun Spymonkey -ryhmän perustajajäsenet Aitor Basauri ja Toby Park. Esitykset ovat Oulun kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä keskiviikkona 18.3., perjantaina 20.3. ja lauantaina 21.3.
LAAJA KIRJO MESTARIKURSSEJA FESTIVAALIN YHTEYDESSÄ
Oulun Musiikkijuhlat järjestää festivaalin yhteydessä kansainväliset laulun, viulun, alttoviulun ja pianon sekä rytmimusiikin mestarikurssit viikoilla 11 ja 12. Kursseille valitaan pitkälle edistyneitä opiskelijoita sekä passiiviopiskelijoita. Laulun mestarikurssilla opettaa Soile Isokoski, viulun mestarikurssilla Jennifer Frautschi, alttoviulun mestarikurssilla Anna Kreetta Gribajcevic ja pianon mestarikurssilla Paavali Jumppanen. Rytmimusiikin mestarikursseilla opettavat Nils Landgren sekä Marzi Nyman, joka myös esiintyy sooloklubillaan. Lisäksi Cyrille Aimée pitää rytmimusiikin laulun mestarikurssin. Osa mestarikurssilaisista esiintyy festivaalilla pääsymaksuttomissa konserteissa. Mestarikurssien hakuaika päättyy perjantaina 16.1.2015.
Lisätietoa mestarikursseista: www.omj.fi/mestarikurssit
Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 7.-22.3.2015.
Koko ohjelmiston lipunmyynti alkaa torstaina 8.1.2015.