08.01.2019

Oulun Musiikkijuhlat – jazz & Etno 2019: Kevään jazzklubit alkavat Teatterikuopan avauksella

Oulun Musiikkijuhlien ympärivuotisen klubisarjan kevätkauden avaa Terho Keskitapio plays Pat Metheny -konserttikokonaisuus, joka on kunnianosoitus eräälle aikamme vaikuttavimmista modernin kitaran taitajista. Lauantaina 12.1. Teatterikuopalla kuultavassa konsertissa rovaniemeläiskitaristi Keskitapio keskittyy Methenyn 80-luvun tuotantoon, jolloin kitaristi saavutti suurta suosiota ja sai useita tunnustuksia työstään. Metheny voitti uransa aikana 20 Grammy -palkintoa kymmenessä eri sarjassa ja on yksi menestyneimmistä jazzkitaristeista kautta aikojen. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Valveen alueellisen kulttuurituotannon kanssa.

Ensimmäinen Suomen Jazzliiton kiertuekonsertti tälle vuodelle on keskiviikkona 13.2. Vanhalla Paloasemalla. Vuonna 1997 perustettu Gourmet on yksi pitkäikäisimmistä suomalaisista jazzyhtyeistä. Yhtye julkaisi huhtikuussa 2018 neljännen albuminsa, joka edeltäjiensä tavoin sisältää kokoonpanon perustajien Mikko Innasen ja Esa Onttosen sävellyksiä. Alusta saakka musiikissa on pyritty välttämään tiukkaa lokerointia.

Konserttiarvioissa ainesosiksi uudelle ”En garde”-levylle on löydetty rautalankaa, schlageria, Pariisin kahvilatunnelmia, villin lännen tematiikkaa ja Balkanilaista torvisoundia. Konsertin vierailu Oulussa toteutetaan yhteistyössä Jazz 20 ry:n kanssa.

Katu Kaiku on alkujaan jazzmusiikista ponnahtava yhtye, joka keväällä 2019 julkaistavalla toisella levyllään vie saundiaan askeleen progempaan ja popimpaan suuntaan. Yhtye kiertää levynsä tiimoilta huhtikuussa pohjoismaiden suurimpia kaupunkeja lähes kahdenkymmenen konsertin verran ja Oulun konsertti kuullaan perjantaina 12.4. Vanhalla Paloasemalla.

Vuonna 2013 katusoittoporukan pohjalta perustettu Katu Kaiku on edustanut Suomea Young Nordic Jazz Comets showcasessa. Nuoren jazzsukupolvea edustavan yhtyeen vuonna 2016 julkaistu Tokyo/Kuopio -debyytti resonoi kiitettävästi suomalaisissa musiikkipiireissä ja mediassa, myyden ensimmäisen painoksen loppuun ja tuoden yhtyeelle paljon hyviä esiintymismahdollisuuksia niin Suomen merkittävillä jazzfestivaaleilla kuin ulkomaillakin.

Jere Haakana Varjosto on vuonna 2016 perustettu rockvaikutteinen jazzyhtye, joka konsertoi toukokuussa Jazzliiton kiertueella ympäri Suomea. Ryhmän musiikissa vahvat karaktäärisävellykset ja elokuvalliset äänimaisemat yhdistyvät reaktiivisesti improvisoivaan, jazztraditiosta kumpuavaan yhtyesoittotapaan ja rytmiseen energiaan. Sävellyskeskeisyys, sekä yhtyeen sähkökitaraperinteestä ammentavat sävyt tekevät sen musiikista lähestyttävää myös yleisölle, jolle perinteisen, täysin akustisen jazzkokoonpanon sointi on vieraampi. Varjosto julkaisee keväällä myös ensimmäisen levynsä. Konsertti järjestetään Vanhalla Paloasemalla keskiviikkona 8.5. yhteistyössä Jazz 20 ry:n kanssa.

www.omj.fi