30.09.2019

Oulun Musiikkijuhlat – Jazz & Etno 2019: Debyyttialbuminsa julkaiseva Zäpämmät Vanhalla Paloasemalla perjantaina 4.10.

Zäpämmät julkaisee debyyttialbuminsa Äiti maa 4.10.2019 Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno -sarjan konsertin yhteydessä Vanhalla Paloasemalla. Zäpämmät on kahden naisen duo, jonka luonteessa on vähän kainoa kesätyttöä mutta myös rohkeasti paasaavaa naista. Marjo Smolander ja Pauliina Kauppila innostuivat erilaisista tavoista lähestyä omia instrumenttejaan ja omaa ääntään ja niin sai äänensä kuuluville Zäpämmät.

Marjon suomalainen konserttikantele ja Pauliinan eksoottinen lyömäsoitinarsenaali sekä molempien laulu johdattavat kuulijan kauniiden ja rosoisten laulujen äärelle.

Zäpämmät-duon ohjelmisto koostuu kappaleista, jotka soivat vahvasti suomalaisesta kansanmusiikista ammentaen ja yhdistyvät persoonallisesti senegalilaisiin, malilaisiin, afro-kuubalaisiin ja flamencon musiikillisiin elementteihin. Duon musiikissa kietoutuu yhteen vaikutteita kolmelta eri mantereelta.

Duon teemana on jo pidempään ollut myös naisten ja tyttöjen tarinat ja oikeudet. Filosofiana on tuoda kuuluville musiikin kautta vaienneita ja vaiennettuja ääniä sekä paljastaa ja tuoda tarkasteluun myös yhteiskunnan sukupuolittuneita rakenteita. Duo toimii elävänä esimerkkinä eksoottisista ja rajoja rikkovista soitinyhdistelmistä, soitinvalinnoista ja tavasta tehdä pääasiassa suomeksi laulettua musiikkia vahvasti maailmanmusiikillisin vaikuttein.

Marjo Smolander, kantele-griootti, on kotoisin Pohjois-Karjalan kansanmusiikin sydämestä Rääkkylästä. Jo termi kantele-griootti yhdistää kaksi eri musiikillista kultuuria. Afrikassa griooteiksi on kutsuttu kastia, jonka edustajat hoitavat muusikon ja tarinankertojien tehtäviä.

Marjolla on vahvat musiikilliset juuret suomalaisessa kansanmusiikissa, mutta puun oksat ojentuvat vahvasti länsiafrikkalaiseen musiikkiin.

Oululaislähtöinen Pauliina Kauppila on monipuolinen lyömäsoittaja, jonka intohimona on löytää erityisiä lyömäsoitinyhdistelmiä ja kutoa näistä vahvaa mutta herkkää ja tilaa antavaa rytmipalttoota. Häntä kiinnostaa erityisesti ihmisäänen, liikkeen ja lyömäsoitinten yhdistäminen. Pauliina ammentaa rytmistä maailmaansa ja musiikillisia vaikutteita mm. flamencosta, suomalaisesta kansanmusiikista ja afro-kuubalaisessa musiikista.

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan. Lipun hintaan lisätään käsittelykulut. Ilman käsittelykuluja Oulu10 -palvelupisteet. Ovelta tuntia ennen konserttia.

Liput: 15/10 €

Jazz 20 ry:n jäsenet 10 €

www.omj.fi