05.03.2014

Oulun Musiikkijuhlat alkaa perjantaina – ennakkomyynti on ollut vilkasta

24. Oulun Musiikkijuhlat alkaa perjantaina 7.3. Kaksi astetta -konserttikokonaisuuden kantaesityksellä  Madetojan salissa.

Taiteellisen johtajan Jaakko Kuusiston suunnittelema ohjelmisto käsittää kantaesityksiä, sinfonia- ja rytmimusiikkikonsertteja, kamarimusiikkia ja klubeja, etno- ja kansanmusiikkia, tanssiteoksia sekä lastenkonsertin. Tapahtuman yhteydessä järjestetään toisen kerran kansainväliset mestarikurssit. Festivaalin ennakkomyynti on ollut vilkasta.

Avajaisviikonloppuna kaksi kiertueen aloitusta

Lauluyhtye Rajaton, yhdessä Jaakko ja Pekka Kuusiston kanssa, esittelee festivaalin avajaiskonsertissa perjantaina 7.3. sekä lauantaina 8.3.

uuden yhteisen konserttiohjelmansa Kaksi astetta, joka käsittelee ilmastonmuutoksen tematiikkaa humoristisella ja positiivisella sävyllä.

Kokonaisuus on Minna Vainikaisen ohjaama ja koostuu esiintyjien itse kirjoittamasta musiikista tyylilajien vaihdellessa kansanmusiikista sekä popista klassisiin vivahteisiin.  Sävellyksien tekstien takana ovat Suomen eturivin tekstinkirjoittajat Paula Vesala, Paavo Westerberg, Jarkko Martikainen ja Juha Itkonen. Kaksi astetta lähtee laajalle 12 paikkakuntaa käsittävälle Suomen-kiertueelle maaliskuun lopulla. Vaikka kokonaisuus nojaa vahvasti Rajattoman kuuluisaan yhtyelaulusointiin ja Kuusiston veljesten pelimannimeininkiin, on lavalla mausteena mukana myös mm. polkuharmooni, sointukannel ja nokkahuiluja. Kaksi astetta on tekijöidensä näköinen konsertti.

Maailman tunnetuin heviselloyhtye, neljä miljoonaa albumia myynyt Apocalyptica, lähtee ensimmäistä kertaa historiassaan kiertueelle orkesterin kanssa. Orkesterina on avarakatseisuudestaan tunnettu kamariorkesteri Avanti!. Kiertueen ohjelmisto koostuu etupäässä Apocalyptican omasta musiikista, johon Jaakko Kuusisto on tehnyt sovitukset. Kuusisto johtaa kiertueen avauskonsertin Oulun Musiikkijuhlilla Madetojan salissa. Ensiesityksen jälkeen konsertteja on kolmen viikon aikana Suomen lisäksi Venäjällä, Saksassa, Puolassa, Valko-Venäjällä ja Baltian maissa.

”Harjoittelimme yhdessä viime viikonloppuna Helsingissä, ja saimme aika hyvän käsityksen tulevasta. Olen todella vaikuttunut tavasta jolla nämä kaksi hyvin erilaista yhtyettä löysivät toisensa musiikillisesti lyhyessä ajassa. Sointi on tanakka ja yhteissoitto erittäin tiukkaa”, Jaakko Kuusisto toteaa.

Vanhaa musiikkia, Beethovenia ja mestarikursseja

Festivaalin ensimmäisen viikonlopun sunnuntaina 9.3. kuullaan sopraano Uli Kontu-Korhosen vanhan musiikin konserttikokonaisuus Kaikuja keskiajalta Hailuodon kirkossa. Maanantaina 10.3. konsertti vierailee Yli-Iin kirkossa. Kontu-Korhonen soittaa konsertissa monia keskiaikaisia soittimia kuten organetto, dulcimer, sinfonia, jousipsalttari ja kellot.

Ohjelmisto sisältää keskiaikaista ranskalaista, espanjalaista ja italialaista musiikkia.

Oulun kaupungintalon kamarisarjan konserteissa tiistaina 11., lauantaina 15. ja sunnuntaina 16.3. esitetään kaikki Ludwig van Beethovenin kymmenen sonaattia pianolle ja viululle. Kymmenen sonaattia on aarreaitta, jonka jokainen osa on omanlaisensa helmi, aina yksilöllinen.

Kokonaisuus on yksi länsimaisen musiikin merkittävimmistä.

Duopartnereina esiintyvät amerikkalaispianisti Wendy Chen ja viulisti Elina Vähälä sekä Paavali Jumppanen (piano) ja Jaakko Kuusisto (viulu).

Kokonaisuus saa lisämausteen kahdesta tulkinnallisesta lähtökohdasta.

Paavali Jumppanen vietti lukuvuoden 2011-12 vierailijana Harvardin yliopistonmusiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa työstäen kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Tulevina vuosina levy-yhtiö Ondine julkaisee Jumppasen levyttämät Beethovenin 32 pianosonaattia. Sarjan ensimmäinen levy julkaistiin helmikuussa 2014. Paavali Jumppanen ja Jaakko Kuusisto ovat tehneet pitkään yhteistyötä Beethovenin sonaattien parissa, esittäen niitä konserttisarjana eri puolilla Suomea. Wendy Chen ja Elina Vähälä ovat niinikään pitkäaikaisia musiikillisia tuttavia, ja ovat viettäneet useamman viikon yhdessä Suomessa tänä talvena esiintyen niin resitaaleissa kuin duona orkesterin solisteina.

Elina Vähälä, Wendy Chen ja Paavali Jumppanen opettavat myös viikolla 11 viulun ja pianon mestarikusseilla. Laulun mestarikurssin pitää  Soile Isokoski, joka  on kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä oopperalaulajistamme. Oulun ammattikorkeakoululla järjestettäville mestarikursseille on valittu yhteensä 15 aktiiviopiskelijaa sekä passiiviopiskelijoita.  Instrumenttien opiskelijat pitävät kurssin lopuksi oman konsertin perjantaina 14.3. Kaupungintalon juhlasalissa, johon yleisöllä on vapaa pääsy.

Viulisti Pekka Kuusisto ahkeroi monessa roolissa

Pekka Kuusisto soittaa Oulun Musiikkijuhlilla useita konsertteja. Kaksi astetta –produktion lisäksi hän esiintyy keskiviikkona 19.3. Teatteri Riossa yhtyeensä, The Luomu Players, kanssa. Torstaina 20.3. Madetojan salissa kuullaan kaksi kertaa Sibeliuksen Viulukonsertto, jossa tanssijoina nähdään Kaari Martin ja Auri Ahola. Orkesterina soittaa Oulu Sinfonia Jaakko Kuusiston johdolla. Festivaalin päätöspäivänä, sunnuntaina 23.3., Pekka Kuusisto soittaa kamarikonsertin yhdessä Oulu Sinfonian kamarimuusikoiden kanssa. Oulun taidemuseossa järjestettävän konsertin lipunhintaan sisältyy tutustuminen näyttelyyn.

Festivaalin muusta ohjelmasta tiedotetaan tapahtuman aikana.

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 7.-23.3.2014.

www.omj.fi