18.12.2019

Oulun Musiikkijuhlat 30 vuotta – juhlafestivaalin koko ohjelmisto julki

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 30. kerran 8.–22.3.2020. Juhlavuotta vietetään laajalla kirjolla konsertteja ja esityksiä. Ohjelmiston lippulaivoihin lukeutuu Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian yhteiskonsertti, jota tähdittää basso Matti Salminen.

Kamarimusiikkiohjelmiston tähtenä nähdään yhdeksän Grammy-palkintoa voittanut Emerson String Quartet. Suurten musikaalikonserttien solisteina esiintyvät Maria Ylipää ja Alexander Lycke, ja festivaalin kruunaa huippusuosittu ruotsalainen Nils Landgren Funk Unit.

Kamarikonserttisarjassa esiintyvät muun muassa pianisti Bengt Forsberg, viulisti Pekka Kuusisto, sekä bassobaritoni Jussi Juola. Koko ohjelmisto on myynnissä torstaista 19.12. alkaen.

Festivaalin taiteellisena johtajana on vuodesta 2013 toiminut kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusisto. Hänen sopimustaan on jatkettu kattamaan vuoden 2021 festivaali, jonka jälkeen Kuusiston kausi päättyy. Kaudelle 2020–21 hänen vastuualueensa laajenee kattamaan myös ympärivuotisen Jazz & Etno -konserttisarjan taiteellisen suunnittelun.

 

Kamarimusiikkia, nykysirkusta ja lastenoopperaa

Festivaalin kamarisarjassa kuullaan kuusi konserttia, joissa esiintyvät viulisti Jaakko Kuusiston lisäksi ruotsalainen pianisti Bengt Forsberg, sellistit Senja Rummukainen ja Samuli Peltonen, viulistit Tami Pohjola ja Pekka Kuusisto, alttoviulisti Lilli Maijala, bassobaritoni Jussi Juola, sekä Oulu Sinfonian Kamarimuusikot. Forsberg ja Peltonen toimivat myös festivaalin klassisen musiikin mestarikurssien opettajina.

Kamarikonserttien ohjelmistossa on mm. Erich Wolfgang Korngoldin pianokvintetto, Helena Munktellin viulusonaatti, Ture Rangströmin Kung Eriks visor, Gunnar de Frumerien Musica per nove sekä Franz Schubertin pianokvintetto ”Forelli”. Kahteen konserttiin sisältyy myös tarjoilu.

Uutuutena kamarisarjaan on tänä vuonna saatavilla myös sarjalippu, jolla pääsee kaikkiin kuuteen konserttiin.

Perjantaina 13.3. Valvesalissa koetaan musiikkia ja jongleerausta yhdistävä Melodic Objects. Lavalla viulisti Pekka Kuusiston kanssa nähdään amerikkalainen Jay Gilligan, joka on yksi maailman luovimmista ja menestyneimmistä jonglööreista. Duo on pitkälti yli vuosikymmenen jatkuneessa yhteistyössään tutkinut liikettä ja musiikkia avoimin mielin. Esitys järjestetään yhteistyössä Flow-sirkuksen kanssa.

Lastenesityksenä maanantaina 16.3. ja tiistaina 17.3. Valvesalissa nähdään Tuhkimo-lastenooppera, joka on lyhennetty versio Gioachino Rossinin klassikkoteoksesta. Uudenlainen ja raikas versio tarjoaa hauskan ja elämänmyönteisen nuoren tytön kasvutarinan, joka sopii koko perheelle.

Lenni-Kalle Taipale ja Kalle Torniainen rytmimusiikkiviikon kantavina voimina

Lauantaina 14.3. Oulun teatterin Pikisalissa nähdään oululaisen Cassiopeian ja maailmallakin menestyneen helsinkiläisen Musta lammas -kuoron yhteiskonsertti, jossa kuullaan juuri näille kuoroille sovitettua popmusiikkia. Konsertti järjestetään yhteistyössä molempien kuorojen ja Oulun teatterin kanssa. Sunnuntain 15.3. iltaklubilla Vanhalla Paloasemalla lavalle nousee ensi keväänä uuden albuminsa Dark Money julkaiseva Dalindèo. Kokoonpano tunnetaan suomalaisen jazzin tyylillisenä edelläkävijänä sekä perinteistä ammentavana, mutta rajoja rikkovana liveyhtyeenä.

Festivaalin toisen viikon rytmimusiikkikonsertit avaa pianisti Lenni-Kalle Taipale improvisaatioon pohjautuvalla soolokonsertillaan Vanhalla Paloasemalla maanantaina 16.3. Keskiviikkona 18.3. Vanhan Paloaseman lavalla nähdään laulaja-lauluntekijä Anna Järvinen. Hän julkaisee tulevana keväänä usean vuoden tauon jälkeen uutta musiikkia, jota kuullaan konsertissa.

Juhlafestivaali huipentuu viimeisen viikonlopun rytmimusiikki-ilotteluun. Perjantaina 20.3. Valvesalissa on luvassa ainutlaatuinen popmusiikkikonsertti ”Elämämme biisit”. Konsertissa lavalle nousevat rytmimusiikin mestarikurssien opettajinakin toimivat Lenni-Kalle Taipale ja rumpali Kalle Torniainen tätä konserttia varten kootun huippukokoonpanonsa kanssa. Konsertissa kuullaan Taipaleen ja Torniaisen omia suosikkikappaleita uudelleensovitettuina.

Lauantaina 21.3. koetaan toivottu vierailu, kun suosittu ruotsalainen Nils Landgren Funk Unit konsertoi Madetojan salissa. Kokoonpano on tehnyt kiertueita Euroopan lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Kiinassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa. Punaisesta pasuunastaan tunnettu Nils Landgren on monipuolinen ja karismaattinen muusikko, joka on soittanut yli 500 albumilla ja tehnyt yhteistyötä muun muassa Herbie Hancockin, Steve Gaddin ja Abban kanssa.

 

Juhlavuoden suurkonsertit Madetojan salilla

Juhlavuoden merkkitapauksiin lukeutuvat maailman arvostetuimpiin jousikvartetteihin kuuluvan yhdysvaltalaisen Emerson String Quartetin vierailu sekä Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian harvinaislaatuiset yhteiskonsertit Oulussa ja Kuopiossa. Orkestereilta kuullaan Igor Stravinskin Kevätuhri sekä Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja, jonka tulkitsee basso Matti Salminen. Konserttien kapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto. Festivaalin ensimmäisellä viikolla Madetojan salissa koetaan kaksi suurta musikaalikonserttia, jotka sisältävät sävelmiä neljästä maailmankuulusta musikaalista sinfonisina versioina. Someday, Somewhere -konserttien solisteina loistavat pohjoismaiden kirkkaimmat musikaalitähdet Maria Ylipää ja Alexander Lycke, ja dramatiikkaa, suuria tunteita ja glamouria välittämässä ovat myös Oulu Sinfonia ja Kristian Hebergin valmentama Cassiopeia, kapellimestarinaan Jaakko Kuusisto.

30. Oulun Musiikkijuhlat päätetään musiikilliseen juhlamessuun Oulun tuomiokirkossa sunnuntaina 22.3. Päätöspäivän ohjelma järjestetään yhteistyössä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Tuotantoyhteistyössä ovat mukana: Oulu Sinfonia, Kuopion

kaupunginorkesteri, Flow-sirkus, Oulun tuomiokirkkoseurakunta, Oulun

konservatorio sekä Oulun seudun ammattikorkeakoulu.

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään

käsittelykulut. Ilman käsittelykuluja Oulu10-palvelupisteet ja

kulttuuritalo Valveen lippumyymälä.

www.omj.fi