30.08.2019

Oulun Musiikkijuhlat 2020 – juhlavuoden ensimmäiset konsertit myyntiin

Oulun Musiikkijuhlat on talvinen, monialainen kaupunkifestivaali, jonka ohjelmisto koostuu orkesterikonserteista, kamari- ja rytmimusiikista sekä mestarikursseista. Laaja-alainen ohjelmisto pitää sisällään myös nykysirkusta sekä tanssia. Tapahtuman taiteellinen johtaja on ollut vuodesta. 2013 saakka viulistina, kapellimestarina ja säveltäjänä tunnettu Jaakko Kuusisto. Festivaali järjestetään 30. Kerran 8.-22.3.2020.

Juhlavuonna festivaalilla vierailee yksi maailman arvostetuimmista jousikvarteteista, yhdysvaltalainen Emerson String Quartet. Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian harvinaislaatuisissa yhteiskonserteissa kuullaan Igor Stravinskin Kevätuhri, ja Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja tulkitsee basso Matti Salminen.

Konserttien kapellimestarina on Jaakko Kuusisto. Juhlavuoden ensimmäiset konsertit avautuvat myyntiin perjantaina 30.8.2019.

Kuopion kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian yhteiskonsertin solistina Matti Salminen

Oulun Musiikkijuhlien 30. juhlavuoden merkkitapaus on poikkeuksellinen kahden sinfoniaorkesterin yhteiskonsertti, kun Kuopion kaupunginorkesteri ja Oulu Sinfoniayhdistävät voimansa yli 100 muusikon suurorkesteriksi.

Solistina kuullaan suomalaisen laulutaiteen kaikkien aikojen suurimpiin tähtiin lukeutuvaa bassoa. Matti Salminen saapuu laulamaan Modest Musorgskin väkevän laulusarjan Kuolemanlauluja ja tansseja, johon Kalevi Aho on laatinut värikylläisen orkestraation. Konsertin huipentaa 1900-luvun kenties merkittävin orkesteriteos, Igor Stravinskin Kevätuhri.

Poikkeuksellisen suurelle orkesterille kirjoitettu balettimusiikinklassikko määritteli aikanaan orkesterin rytmilliset ja soinnilliset mahdollisuudet uudelleen. Teos on tänä päivänä edelleen maailman merkittävimpien orkesteriennäytösnumero, ja sen jokainen esitys on merkkitapaus. Alkusoittona kuullaan aikamme merkittävimpiin pohjoismaisiin säveltäjiin lukeutuvan Anders Hillborgin jännittävä ja upeasti soiva teos Cold Heat vuodelta 2010. Konsertin johtaa Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari ja Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto.

”Kuopion ja Oulun orkesterien yhteiskonsertti on valtavan hieno tapa juhlistaa Oulun Musiikkijuhlien 30-vuotista taivalta. Yhteistyö on pitkään ollut festivaalinkantavia ajatuksia, juuri siksi että se mahdollistaa poikkeuksellisia sisältöjä, kuten nytkin Kevätuhrin ja Matti Salmisen vierailun muodossa”, Jaakko Kuusisto kertoo.

Yhdeksän Grammy-palkinnon Emerson String Quartet Euroopan kiertueella Oulun Musiikkijuhlille

Yksi maailman arvostetuimmista jousikvarteteista, Emerson String Quartet (USA)konsertoi Oulun Musiikkijuhlilla perjantaina 13.3.2020. Yli neljäkymmentä vuotta toiminut jousikvartetti on pitänyt asemansa yhtenä maailman johtavista kamarimusiikkiyhtyeistä aina perustamisesta, vuodesta

1976 lähtien. Kvartetti on julkaissut yli 30 levyä ja heille on myönnetty yhdeksän Grammy-palkintoa, joista kaksi parhaan klassisen musiikin albumin kategoriassa. Heidän levytyksensä ulottuvat Bachista Harbisoniin, ja sisältävät monien säveltäjien kuten Beethovenin, Mendelssohnin, Brahmsin, Bartokin, Webernin ja Shostakovitsin kvartettojenkokonaislevytyksiä.

Emerson-kvartetti myös huolehtii

jousikvartettokirjallisuudenelinvoimaisuudesta tekemällä yhteistyötä useiden arvostetuimpien nykysäveltäjien kanssa, kuten mm. Thomas Adés, Kaija Saariaho, Wolfgang Rihm, Mark-Anthony Turnageja Edgar Meyer.

Kvartetti on tehnyt yhteistyötä monien tähtisolistien kanssa, kuten Renée Fleming, Barbara Hannigan, Jevgeni Kissin, Emanuel Ax ja Yefim Bronfman.

Emerson String Quartet antaa myös panoksensa Oulun Musiikkijuhlien kansainvälisille mestarikursseille pitämällä workshopin nuorille taiteilijoille.

”Säveltäjämestari Ludwig van Beethovenin syntymästä tulee vuonna 2020 kuluneeksi 250 vuotta, ja Emerson-kvartetin vierailulla kuultavat kaksi Beethovenin jousikvartettoa juhlistavat merkkivuotta erinomaisella tavalla. Olemme hyvin tyytyväisiä saadessamme Emersonit festivaalille”, Jaakko Kuusisto toteaa.

 

Perjantai 13.3. klo 19

Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali (Leevi Madetojan katu 1-3)

EMERSON STRING QUARTET

Emerson String Quartet:

Eugene Drucker | viulu

Philip Setzer | viulu

Lawrence Dutton | alttoviulu

Paul Watkins | sello

Ohjelma

Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 8 e-molli, op. 59 nro 2 Béla Bartók: Jousikvartetto nro 4, Sz. 91

Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 9 C-duuri, op. 59 nro 3

 

 

Torstai 19.3. klo 19

Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali (Leevi Madetojan katu 1-3)

Perjantai 20.3. klo 19

Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23)

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI & OULU SINFONIA:

KEVÄTUHRI

Kuopion kaupunginorkesteri

Oulu Sinfonia

Jaakko Kuusisto | kapellimestari

Matti Salminen | basso

Ohjelma

Anders Hillborg: Cold Heat

Modest Musorgski: Kuoleman lauluja ja tansseja (orkestroinut Kalevi Aho)

Igor Stravinski: Kevätuhri

 

Konserttien lipunmyynti alkaa 30.8.2019.

Lipunmyynti: Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään toimituskulut. Ilman toimituskuluja Oulu10-palvelupisteet.

www.omj.fi