28.09.2012

Oulun Musiikkijuhlat 2013 – Mestarikurssit

Oulun Musiikkijuhlat –kaupunkifestivaalin yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa kansainväliset mestarikurssit. Opetusta järjestetään viulun, alttoviulun ja sellon sekä rytmimusiikin opiskelijoille. Viikoilla 11 ja 12 järjestettäville kursseille valitaan yhteensä parikymmentä pitkälle edistynyttä opiskelijaa sekä passiiviopiskelijoita.

Mestarikurssien opettajina toimivat Miriam Fried (viulu), Paul Biss (alttoviulu) ja Jan-Erik Gustafsson (sello). Rytmimusiikin mestarikurssilla opettavat Bob Mintzer, Peter Erskine ja Iiro Rantala. Mestarikurssien opettajat esiintyvät myös festivaalin konserteissa.

Maaliskuussa Ouluun saapuu opettamaan yksi maailman parhaista viulisteista, Miriam Fried, joka on muun muassa voittanut Paganini -viulukilpailun vuonna 1968. Fried on pidetty opettaja, joka pitää viulun mestarikursseja ympäri maailman. Alttoviulun opetuksesta vastaa hänen miehensä Paul Biss, joka on toiminut professorina Indianan yliopistossa vuosina 1979–2008. Molemmat toimivat nykyisin New England Conservatoryn professoreina. Sellon opettajana toimii Jan-Erik Gustafsson, jonka solistiura käynnistyi EBU:n nuorten solistien kilpailun myötä Kööpenhaminassa 1986. Hän on vieraillut useiden orkesterien solisteina ja on tunnettu kamarimuusikko. Gustafsson on toiminut Loviisan Sibeliuspäivien taiteellisena johtajana vuodesta 1997.

Rytmimusiikin mestarikurssille saapuu opettamaan multi-instrumentalisti ja Grammy-palkittu Bob Mintzer, joka on eräs maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista big band –säveltäjistä sekä saksofonisteista. Arvostettuna pedagogina Mintzer on luennoinut maailman laajuisesti. Vuonna 2008 hän vastaanotti professuurin University of Southern Californian jazzosastolta. Mestarikurssilla opettaa myös useita Grammy-palkintoja voittanut rumpali Peter Erskine, joka on tuttu useista legendaarisista jazzkokoonpanoista muun muassa Weather Report -yhtyeestä, jota pidetään yleisesti fuusiojazzin kuuluisimpana kokoonpanona. Lisäksi opettajana on pianotaiteilija Iiro Rantala, joka on Suomen kansainvälisesti menestyneimmän jazz-yhtyeen, Trio Töykeiden, pianisti ja perustaja. Rantala sai keväällä 2012 saksalaisen Echo-jazzpalkinnon parhaana kansainvälisenä jazzpianistina.

Hakuaika mestarikursseille 1.10. – 30.11.2012.

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 10.-28.3.2013.

Etusivu