07.01.2010

Oulun Musiikkijuhlat 2010 JAZZhouse tiedote

Oulun Musiikkijuhlat on monipuolinen talvinen kaupunkifestivaali, jonka ajankohdaksi on vakiintunut maaliskuu. Tapahtuma järjestetään vuonna 2010 20. kerran. Festivaalin ajankohta on 12.-20.3.2010. Juhlavuotena konsertteja on 32 ja tapahtuman ohjelma jakautuu kahteen osaan. Festivaalin taiteellisena johtajana on toista vuotta oululaislähtöinen harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara.

Oulun Musiikkijuhlien ja EU-projekti Music On Topin yhteistyötuotanto “JAZZhouse” aloittaa festivaalin neljässä salissa Oulun kaupunginteatterissa 12.-13.3.2010. JAZZhousessa esiintyy 21 taiteilijaryhmää. Festivaalin muu ohjelmisto on julkaistu 1.12.2009.

JAZZhouse – pohjoista jazzia kansainvälisin maustein

JAZZhouse valtaa Oulun kaupunginteatterin kahdeksi päiväksi. Neljässä salissa on tarjolla mm. suurten orkestereiden isoa soundia, svengaavaa perusjazzia, kokeellista improvisointia, tanssittavaa funkia ja Hip-Hoppia, saamelaista joikujazzia ja improvisoitua sarjakuvapiirtämistä, monipuolista jazzmusiikkia vahvasti kansainvälisin eväin. JAZZhousen perusta on Music On Top projektissa, jossa kehitetään musiikkiyhteistyötä Oulun, Luulajan ja Tromssan välille.

JAZZhouse konsertit

JAZZhousessa kuullaan kolme konserttia Suurella näyttämöllä, jonne on erilliset liput. Perjantain konsertissa Oulu Sinfonian solistina on saksofonisti Jukka Perko ja kapellimestarina sekä pianistina Kirmo Lintinen. “Charlie Parker with Strings” on kokonaisuus, jossa kuullaan Jukka Perkon teettämiä transkriptioita Jazzin vallankumouksellisen ja suuren uudistajan Charlie ”Bird” Parkerin (1920-1955) levyversioista. Alkuperäisten sovituksien nuotit katosivat 1950-luvulla, eikä niitä ole juuri kuultu konserteissa Parkerin 40-50-luvun esitysten jälkeen. Parkerin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 90-vuotta, joten suuren esikuvansa kunniaksi Perko tuo kuultavaksemme Parkerille 1940-luvulla räätälöidyt, legendaariset jousiyhtyesovitukset mm. Cole Porterin ikivihreistä musikaalisävelmistä, joista mainittakoon mm. Easy to Love ja What is thing thing called love. Parker oli yksi ensimmäisiä mustia jazz-muusikkoja, jotka pääsivät levyttämään jousien kanssa. Huomionarvoinen seikka on myös se, että Parker itse piti näitä levytyksiä parhaimpinaan, joten kyseessä on erittäin harvinaislaatuinen tilaisuus kokea jazzin historiaa tuoreesti esitettynä. Perkolle tällä projektilla on aivan erityinen merkityksenä, näitä levytyksiä kuunnellen ja matkien hän omaksui Charlie Parkerin tyylistä ne piirteet, jotka vuonna 1987 aukaisivat hänelle ovet itsensä Dizzy Gillespien orkesteriin. Perko tunnetaan monipuolisista projekteistaan. Hänen saksofonisminsa keskeisenä sisältönä on kuitenkin aina säilynyt Parkerin viitoittama polku, jota hyvällä syyllä voidaan kutsua bebop-jazzin syvimmäksi olemukseksi.

Lauantain Suuren näyttämön konserteissa esiintyy kaksi big bandia. Norrbotten Big Band tuo Tim Hagansin johdolla Ouluun “Rolling Stones for Big Band” projektin. Solisteina konsertissa on saksofonisti Tim Ries ja laulaja Bernard Fowler, joilla molemmilla on pitkä yhteys Rolling Stonesiin. Newyorkilainen Fowler on esiintynyt jokaisella kiertueella soittajana ja laulajana vuodesta 1989 lähtien. Hän on erittäin arvostettu soul-laulaja, säveltäjä ja tuottaja, joka on työskennellyt studiomuusikkona yli kolmellakymmenellä albumilla, joista mainittakoon Rolling Stones, Duran Duran, Red Hot Chili Peppers, Robert Plant ja Pearl Jam. Tim Ries on soittanut Rolling Stonesin kanssa yli kymmenen vuotta. Hän on äänittänyt 90-luvun puolesta välistä lähtien yli 30 albumia ja voittanut Grammy palkinnon Joe Henderson Big Bandin ja Maria Schneider Big Bandin kanssa. Oulu All Star Big Bandin kokonaisuudessa kuullaan heavyklassikoita 70-80 luvuilta kapellimestari Tapio Maunuvaaran johdolla. Solistina kuullaan ilmiömäistä heavytenoria Jarkko Aholaa. Ahola nousi esille Vuoden 2006 Metalli albumin Emmyllä palkitun Teräsbetoni -yhtyeen laulusolistina ja basistina. Monimuotoiset sovitukset on tehty Oulu All Star Big Bandia varten.

JAZZhouse iltaliput

Perjantain ja lauantain iltalipuilla yleisö pääsee kiertämään kolmea salia haluamallaan tavalla. Harjoitussalissa on perjantaina suomalaisista nuoren polven jazzhuipuista mukana free-jazzin kärkiosaaja Ilmiliekki Quartet. Yhtyeen kaikki jäsenet ovat uutta suomalaista jazz-sukupolvea ja vaikuttavat monissa eri yhtyeissä. JAZZhousessa kuullaan Ilmiliekki Quartetin ja jazzlaulajatar Emma Salokosken yhteisprojekti “Vi sålde våra hemman”, josta ilmestyi levy vuoden 2009 elokuussa. Uusi projekti sisältää Salokosken lapsuudesta tuttuja ruotsinkielisiä lauluja, jotka nyt esitetään moderneina jazzsovituksina. Kokonaisuus on tunnelmallinen yhdistelmä kansanmusiikkia ja modernia jazzia. Salokoskella on vahva yhteys laulelmiin, sekä myös kansanmusiikkiin. Toinen projekti on “Tribute to Chase”, joka perustuu yhdysvaltalaisen trumpetistin Bill Chasen (1934-74) musiikkiin. Chase oli nimeään kantavan jazz-rock fuusioyhtyeen keulahahmo, vielä yli kolme vuosikymmentä kuolemansa jälkeen hänet tunnetaan yhtenä tuon tyylisuunnan suurimmista nimistä. UMOn lied trumpetistinakin pitkän uran tehnyt Esko Heikkinen keräsi ympärilleen kolme kotimaista kärkitrumpetistia (Jukka Eskola, Kalevi Louhivuori ja Tero Lindberg) ja kompin, solistina laulaa Leningrad Cowboysistakin tuttu Tipe Johnson.

Lauantaina JAZZhousen Harjoitussalissa esiintyy Jonathan Kreisberg Quartet. Kreisberg on New Yorkilainen jazzkitaristi, joka on ehtinyt työskennellä jo monien maailman jazzlegendojen, kuten Joe Hendersonin, Michael Breckerin ja Red Rodneyn kanssa. Kriesberg kiertää maailmalla jatkuvasti yhtyeidensä kanssa esittäen omaa musiikkiaan, herkkää nykyjazzia, jonka perustana on perinteinen jazzilmaisu. Monipuolisena muusikkona hän on urallaan soittanut perusjazzin lisäksi muun muassa progea ja nykymusiikkia. Kreisberg perusti 1990-luvulla oman trionsa, joka oli aluksi sähköinen, mutta on sittemmin keskittynyt akustiseen jazziin. Kreisberg tutkii musiikissaan syvällisesti melodioita ja harmonioita. Hän on kiinnostunut jazzin perinteistä, joiden perinpohjainen tuntemus luo hänen musiikissaan pohjan uudelle ilmaisulle. Toisena kuultava basisti Timo Hirvosen kokoama yhtye (Jukkis Uotila, Severi Pyysalo, Jussi Lehtonen) edustaa suomalaista jazzhuippua eri lähtökohdista. Konsertissa esitetään uutta Hirvosen säveltämää musiikkia, jonka pohjana on vahvasti amerikkalainen jazz-perinne, tämän musiikin kuvaukseen paras sana on Groove! Timo on virtuoosinen sähköbasisti, joka on ehtinyt jo vaikuttaa laajalla säteellä mm. In the Spirit of Jaco Pastorius projektin synnyttäjänä. Hän tekee parhaillaan tohtorintutkintoa Sibelius Akatemian jazzosastolle. Kokoonpanossa on mukana myös Norrbotten Big Bandin taiteellinen johtaja, trumpetisti Tim Hagans.

Harjoitussalin lisäksi iltalipulla pääsee Vinttikamarin ja Teatteriravintola Vänmännin konsertteihin. Perjantaina Vänmannissa kuullaan kolmea oulaista kokoonpanoa, Oulun Konservatorion opiskelijoista koottua Hi Ball Punchia, tunturijazzia soittavaa Kurua ja Terho Keskitapion kvartettia. Lauantaina Vänmannissa esiintyy Tromssan lääninmuusikkona toimivan Håvard Lundin kvartetti, Aleksi Ranta Quartet ja Piteån musiikkikorkeakoulun kokoonpano Jazzkandidaterna. Vinttikamarin illan aloittaa molempina päivinä Comics in Concert kokonaisuus, joka perustuu sarjakuvapiirtäjä Ville Rannan piirrosimprovisaatioon. Ville Ranta on kuvittanut Oulun Musiikkijuhlien vuoden 2010 esitteet. Lisäksi kuullaan Kippari trioa sekä saamelaisen joikutaiteilijan ja jazzbasson yhdistelmää kokoonpanossa nimeltään Skaidi. Lauantaina esiintyy kitaristi Ilkka Rantamäki ja suosittu ruotsalainen Hip Hop jazzyhtye Movits. Kokoonpanoista löytyy lisätietoa netistä: www.oulunmusiikkijuhlat.fi/jazzhouse

Barents Composer Orchestra – 3 maata, 3 säveltäjää, 15 muusikkoa

Sunnuntaina 14.3. jatketaan ohjelmaa vielä yhdellä konsertilla Tulindbergin salissa Musiikkikeskuksessa. Barents Composer Orchestra (BCO) produktio on osa Music On Top projektia. Kolme säveltäjää kolmesta eri maasta sävelsivät tilaustyönä musiikkia orkesterille, joka on koottu Oulu Sinfonian, Norrbotten Big Bandin ja Tromssan alueen muusikoista. Pohjoiskalotin musiikkiosaaminen on konsertissa laajasti esillä, myös sävellysten tyylien kautta. Osassa sävellyksistä on vahva jazzsävy, osa taas edustaa modernia kamarimusiikkia pohjoisin maustein. Tim Hagans on trumpetisti, säveltäjä ja sovittaja, jolla vahva jazztausta. Hagans on syntyisin Ohiosta USA:sta ja toiminut Norrbotten Big Bandin taiteellisena johtajana vuodesta 1996. Hän tehnyt yhteistyötä mm. Joe Lovanon, Randy Breckerin, Peter Erskinen sekä Carla Bleyn kanssa ja ollut kaksi kertaa ehdolla ”vuoden jazzlevy” Grammy palkintoon vuosina 2000 ja 2001. Håvard Lund on klarinetisti, säveltäjä ja sovittaja Norjan Harstadista. Lund on säveltänyt eri kokoonpanoille lukuisia teoksia, joita esittänyt mm. Kairon sinfoniaorkesteri. Olli Roman on oululainen säveltäjä ja musiikin opettaja, jonka teoksia esittänyt mm. Oulu Sinfonia. Hänellä on vahva kokemus myös teatterimusiikin tekemisestä liki 30 vuoden ajalta.

http://www.oulunmusiikkijuhlat.fi