09.01.2018

Oulun Musiikkijuhlat 2018 – maaliskuun koko ohjelmisto myyntiin

Oulun Musiikkijuhlat järjestetään 28. kerran 11.-24.3.2018. Monialaisella kaupunkifestivaalilla on tarjolla sinfoniakonsertteja, kamari- ja rytmimusiikkia, nykysirkusta sekä tanssia. Festivaalin yhteydessä järjestetään kuudennen kerran kansainväliset mestarikurssit. Tapahtuman taiteellisena johtajana on vuodesta 2013 saakka toiminut viulistina, kapellimestarina ja säveltäjänä tunnettu Jaakko Kuusisto.

Oulu Sinfonian solistit maailman huipulta

Oulun Musiikkijuhlien pääesiintyjänä on yksi kysytyimmistä dramaattisista sopraanoista maailmassa, oopperatähti Karita Mattila. Hän on esiintynyt maailman suurimmilla oopperalavoilla ja festivaaleilla, kuten Metropolitan Opera, Bayerische Staatsoper, BBC Proms sekä The Edinburgh International Festival. Oulun Musiikkijuhlilla Mattila esiintyy Oulu Sinfonian solistina kahdessa konsertissa 22. ja 23. maaliskuuta. Konserttien ohjelmistossa on Mattilalle läheisiä oopperakirjallisuuden helmiä, kuten Laulu kuulle Antonín Dvořákin oopperasta Rusalka, sekä Morrò ma prima in grazia Giuseppe Verdin oopperasta Naamiohuvit. Konsertissa kuullaan myös Jean Sibeliuksen rakastettuja yksinlauluja, kuten Flickan kom ifrån sin älsklings möte. Sähköbassovirtuoosi Lauri Porran säveltämä, vuonna 2015 Sinfonia Lahden kanssa kantaesitetty Entropia on konsertto sähköbassolle ja orkesterille. Teos kuullaan säveltäjän itsensä esittämänä Oulun Musiikkijuhlilla kahdesti. Konserttien toisella puoliajalla on tarjolla ruotsalaisen Hans Ekin säveltämä Dance Music Symphony, joka koostuu 17 ikonisesta EDM-hitistä ja sisältää sinfoniaorkesterille sovitettuja versioita mm. Swedish House Mafian, Daft Punkin, Skrillexin ja Massive Attackin kappaleista. Oulun Musiikkijuhlat on valittu Suomen kulttuurirahaston Taidetestaajat -hankkeeseen, joka tuo konserttiin Madetojan salin täyteen kahdeksasluokkalaisia perjantaina 16. maaliskuuta. Yleisölle avoin konsertti kuullaan torstaina 15. maaliskuuta. Orkesterikonserttien kapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto.

Laadukasta kamarimusiikkia

Festivaalilla on luvassa jälleen upea kattaus kamarikonsertteja, joissa kuullaan niin pitkän linjan taiteilijoita kuin nuoria viime vuosina kilpailumenestystä saaneita muusikoita. Avajaiskonsertissa Oulun kaupungintalon juhlasalissa sunnuntaina 11. maaliskuuta Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, viulisti Jaakko Kuusisto nousee lavalle kansainvälisessä nosteessa olevan nuoren sellistin Jonathan Roozemanin ja useiden kilpailumenestysten kautta tunnetuksi tulleen pianotaiteilija Valeria Resjanin kanssa. Konsertin avausteoksena kuullaan Jaakko Kuusiston parikymppisenä Pekka-veljelleen säveltämä pianotrio, jonka lisäksi ohjelmassa on kaksi kamarimusiikin ajatonta merkkiteosta: Johannes Brahmsin väkevä sellosonaatti, sekä Mendelssohnin helmeilevä ja nuoruuden intoa pursuava pianotrio.

Kamarimusiikkia kuullaan myös Pikisaaressa Galleria Harmajassa, jossa tiistaina 13. maaliskuuta esiintyy Jaakko Kuusiston ja Jonathan Roozemanin lisäksi maamme menestyneimpiin instrumentalisteihin lukeutuva viulisti Elina Vähälä. Ohjelmistossa on mm. Lera Auerbachin Lonely Suite sooloviululle sekä Maurice Ravelin Sonaatti viululle ja sellolle. Konsertin yhteydessä on mahdollisuus tutustua taidemaalari Irmeli Hulkon näyttelyyn, joka vierailee Galleria Harmajassa 2.-25.3.2018.

Kamariklubin tunnelmaa päästään kokemaan Vanhalla Palosemalla keskiviikkona 14. maaliskuuta. Sellisti Jonathan Roozeman ja sähköbasisti Lauri Porra luovat yhteisen ja uudenlaisen kokemuksen Bachin soolosellosarjoista. Perjantaina 16. maaliskuuta kamarisarjan ohjelmassa on kotikonsertti yksityiskodissa. Intiimitila on kamarimusiikille ideaali näyttämö: etäisyyttä ei ole, soittajat ja marginaalinen yleisö ovat kuin yhtä. Festivaalin viimeisessä kamarikonsertissa sunnuntaina 18.3. keskiössä ovat nuoret oululaiset tekijät. Konsertin avaa Niilo Korsulaisen jousikvintetto, joka palkittiin marraskuussa 2017 Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailussa. Leoš Janáčekin sonaatissa viululle ja pianolle Elina Vähälän kanssa taituroi viimeisimmän Maj Lind -pianokilpailun finalisti, Oulunsalosta lähtöisin oleva Hannu Alasaarela. Konsertin päättää Antonin Dvořákin suosittu Serenadi, joka kuullaan tällä kertaa versiona puhallinkvintetille ja jousikvartetille. Teoksessa soittaa myös Oulu Sinfonian kamarimuusikoita.

Big Band – ja jazzmusiikkia kotimaisilta ja kansainvälisiltä tähdiltä

Rockmuusikko Kauko Röyhkä ja suomalaisen jazzmusiikin legenda, vibrafonisti Severi Pyysalo saapuvat Oulu All Star Big Bandin solisteiksi lauantaina 17.3. ja sunnuntaina 18.3. Valvesalissa kuultavissa konserteissa Röyhkän ja Pyysalon yhteisalbumilta Turmion suurherttua poimitut teokset taipuvat big band -sovituksiksi. Omaleimaisena tarinankertojana tunnetun Röyhkän tekstit kommunikoivat oivallisesti Pyysalon vahvan sävelkielen kanssa. Kokonaisuuden täydentää Kauko Röyhkän tuotannosta valikoidut kappaleet pitkän uran varrelta.

Sunnuntaina 18. maaliskuuta Suomen johtaviin jazz-artisteihin kuuluva saksofonisti Jukka Perko tuo Oulun Musiikkijuhlille uusimman Tritone-kokoonpanonsa, jossa mukana ovat lukuisista eri yhtyeistä tunnetut basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Yhtye julkaisi levyllisen Dizzy Gillespien musiikkia huhtikuussa 2017 mm. A Night In Tunisia, Con Alma ja Tin Tin Deo saavat tältä kotimaisen jazzin tähtikolmikolta osakseen juurevan monivivahteiset tulkinnat.

Vanhan Paloaseman jazzklubilla esiintyvät keskiviikkona 21. maaliskuuta rytmimusiikin mestarikurssilla opettavat amerikkalaiset vieraat, Grammy-palkinnon työskentelystä Snarky Puppy -yhtyeen kanssa voittanut jazzviulisti Zach Brock ja Manhattan School of Musicin professori, jazzpianisti Phil Markowitz. Kvartetin täydentää basisti Ville Herrala ja rumpali Jaska Lukkarinen. Perjantaina 23. maaliskuuta Vanhalla Paloasemalla kuullaan rytmimusiikin mestarikurssien yhtyeitä. Illan aikana lavalla nähdään myös Brockowitz duo (Zack Brock ja Phil Markowitz) ja Lauri Porra Flyover Ensemble. Porran lisäksi yhtyeessä soittaa Mikko Kosonen, Aki Rissanen, Juho Viljanen ja Ville Pynssi.

Tanssia ja nykysirkusta Valvesalissa

Oulun Musiikkijuhlien ohjelmistossa nähdään myös tanssia ja nykysirkusta. Keskiviikkona 14.3. ja torstaina 15.3. Valvesalissa on burkinafasolaisen koreografi Sibiry Konatén tanssiteos Saviruukku, joka pohtii miten eri kulttuurit kohtaavat ja ymmärtävät toisiaan. Teos käsittelee nykytanssin ja perinteisen afrikkalaisen tanssin kautta ajankohtaista inhimillisyyden tematiikkaa: kuinka löydän paikkani Suomessa ja säilytän omat juureni? Lavalla nähdään tanssijat Sibiry Konaté ja Mbacke Niang sekä muusikot Soungalo Mercaux Sanou ja Issiaka Dembele.

Tiistaina 20.3. ja keskiviikkona 21.3. Valvesalin lavalle nousee tanskalainen nykysirkusteos The Great Paradox of Play. Teoksessa kolme pohjoismaista taikuria, Axel Adlercreutz (SWE), David Tholander (DEN) ja Robert Jägerhorn (FIN), yllättää, innoittaa, kyseenalaistaa, juhlistaa ja ennen kaikkea tuo elämäämme päämäärättömän leikin, joka on olennainen osa ihmisyyttä. Tämän ’magie nouvelle’ -esityksen lähtökohtana on taikuus ja homo ludens eli leikkivä ihminen.

Tulista tangoa ja makunautintoja

Festivaalin päätöskonsertti pitää sisällään intohimoisia ja sielukkaita tulkintoja argentiinalaisen tangon mestarin Astor Piazzollan rakastetuimmista sävellyksistä lauantaina 24.3. Uudella Seurahuoneella. Taiturimaisessa yhtyeessä esiintyy Maria Ylipää laulu, Jaakko Kuusisto viulu, Niko Kumpuvaara harmonikka, Marzi Nyman kitara ja Ville Herrala kontrabasso. Kokoonpano esiintyy tällä ohjelmistolla nyt ensimmäistä kertaa. Yleisöllä on mahdollisuus ostaa konserttiin illallislippu, joka sisältää Ravintola Hugon kolmen ruokalajin illallisen ja pöytäpaikan Uuden Seurahuoneen salissa koko illaksi.

Lapsille oman makunautintonsa tarjoaa riemastuttava lastenooppera Hopeinen lusikka, jonka esitykset ovat Valvesalissa niin ikään lauantaina 24.3. Oopperassa kuullaan mm. Georges Bizetin, Wolfgang Amadeus Mozartin ja Gioachino Rossinin musiikkia. Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa Erja Alander ja lavastuksesta sekä puvustuksesta Tarmo Tanttu. Esiintyjinä ovat laulajat Anu Hostikka, Juha Hostikka, Ville Salonen sekä harmonikan soittaja Janne Valkeajoki. Oopperastaon myös kaksi koululais- ja päiväkotinäytöstä perjantaina 23.3. aamupäivällä.

Mestarikurssit osana festivaalia

Oulun Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään kuudennen kerran kansainväliset mestarikurssit. Viikolla 11 on viulun, sellon ja pianon mestarikurssit, joissa opiskelijoille tarjotaan yksilöopetusta ja viikolla 12 rytmimusiikin mestarikurssit, jotka toteutetaan yhtyeopetuksena. Haku mestarikursseille päättyy maanantaina 22. tammikuuta.

Viulupedagogina toimii Elina Vähälä, sellon mestarikurssilla opettaa Jonathan Roozeman ja pianon mestarikurssilla Valeria Resjan. Rytmimusiikin mestarikurssien opettajina ovat sähköbasisti Lauri Porra, jazzviulisti Zach Brock (USA) ja jazzpianisti Phil Markowitz (USA). Kiinteänä osana rytmimusiikin mestarikurssia toimivat opettajien luennot.

Kaikkien konserttien lipunmyynti avautuu tiistaina 9.1. klo 9.00 alkaen Ticketmaster Suomi kautta maan, lipunhintaan lisätään toimituskulut. Ilman toimituskuluja liput ovat saatavilla Oulu10-palvelupisteistä sekä Valveen lippumyymälästä.

www.omj.fi