30.08.2022

Oulun juhlaviikot tekivät elokuusta elämyksellisen

Kahden poikkeusvuoden jälkeen Oulun juhlaviikot pääsivät jälleen täyteen kukoistukseensa, kun elokuuta värittivät lukuisat kulttuurintäyteiset festivaalit, tapahtumat ja esitykset.

Perinteisten Elojazzien, Oulunsalo Soin, Muusajuhlien, Taiteiden Yön, Oulun Musiikkivideofestivaalien, Ilmakitaransoiton MM-kisojen ja Flow Productionsin esitysten ohella mukana ohjelmistossa oli tänä vuonna muun muassa lastenmusiikkinäytelmä, kuoropäivä, mykkäelokuvia ja ilma-akrobatiaa.

Oulun juhlaviikot kiittävät lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneitaan, tapahtumanjärjestäjiään, esiintyjiään, talkoolaisiaan, vapaaehtoisiaan, seuraajiaan, tilaajiaan ja ennen kaikkia kävijöitään.

Juhlaviikoista päästään nauttimaan jälleen ensi vuonna 3.-27.8.2023. Osa mukana olleiden festivaalien ja tapahtumanjärjestäjien ohjelmistoista jatkuu kuitenkin vielä syyskuun 2022 loppuun saakka, joten aivan ensi elokuuhun saakka ei kulttuurinnälkäisen tarvitse kärvistellä.

Flow Productionsin VARIKKO oli jo ensi-illassaan menestys – esitykset jatkuvat syyskuun loppuun saakka

Oululaisen Flow Productionsin immersiivinen, Oulun kaupunginvarikolle sijoittuva VARIKKO-teos on nähtävissä 30.9. saakka.

Teoksen ohjaaja on taiteilijaprofessori, tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunula. Hänen maineensa tanssin ja sirkuksen kansainvälisillä kentillä houkutteli työryhmään kansainvälisiä ja kotimaisia kokeneita taidealan ammattilaisia.

Varikon katsojalla on esityksessä vahva kokijan ja osallistujan rooli. Esitys on Immersiivinen, joka tarkoittaa sitä, että uteliaasti omat reittinsä etsivä ja ovia avaava kokija astuu sisälle erilaisiin kohtauksiin. Hän luo oman rikkaan ja ainutlaatuisen kokemuksensa esityksestä.

Varikko kuvaa dystopiaa, joka heijastaa sodan, pandemiaa ja ilmastonmuutoksen vaikutusta elämäämme. Synkän keskellä katsoja voi silti kokea myös helpotuksen, huumorin ja lohdun hetkiä –  jopa kauneutta. Omat sävynsä teokseen tuovat syksyn jatkuvasti vaihteleva luonnonvalo, alkava pimeän aika ja korjaamon valtavista lasi-ikkunoista heijastuvat auringonlaskut.

”Teoksen nimi Varikko voidaan myös tulkita metaforana: ihmiskunnalla on tarve merkittäviin korjaaviin ja huoltaviin toimiin suhteessa ilmastonmuutokseen ja pandemiaan”, kertoo Yli-Maunula, ”Lisäksi Ukrainan sota on paitsi saanut aikaan tuhoa ja kärsimystä, myös yhdistänyt sotaa vastustavia ihmisiä uudella tavalla toimimaan aktiivisesti sodasta kärsineiden hyväksi”.

Myös aiemmat suuren huomion saaneet, palkitut ja loppuunmyydyt Flow Productionsin immersiiviset esitykset ovat sijoittuneet ainutlaatuisiin ja suurelta yleisöltä aiemmin suljettuihin tai ennestään tuntemattomiin tiloihin: Varjakansaareen, Intiön vesitorniin, Hiukkavaaran kasarmille ja Kempeleen Pirilään.

Esityksiin otetaan kerralla vain 40 katsojaa ja esityksen kesto on kaksi tuntia. Katso tarkat esitysajat ja hanki liput täältä.

Oulunsalon kirjastossa voi edelleen ihastella vuoden kuvataiteilijan näyttelyä

Kamarimusiikkifestivaali Oulunsalo Soin ja Pohjoisen Valokuvakeskuksen yhdessä valitseman vuoden kuvataiteilija Aino Väänäsen näyttely Vanishing Point on avoinna 29. syyskuuta asti Oulunsalon kirjastolla.

Väänänen työskentelee pitkäkestoisten dokumentaaristen valokuvaprojektien parissa, joiden aiheita ovat esimerkiksi muuttuva ympäristö pohjoisen reuna-alueilla, elämä huumeriippuvuuden kanssa Bukarestissa sekä samansukupuolisten tanssi Venäjällä. Väänänen työskentelee myös freelance-lehtikuvaajana ja opettaa valokuvausta. Väänäsen töistä on järjestetty näyttelyitä sekä kotimaassa että kansainvälisesti Lontoossa, Moskovassa ja muualla Venäjällä.

Vanishing Point (‘Pakopiste’ tai ‘Katoamispiste’) viittaa napapiirin koordinaatteihin, jotka ovat jatkuvassa muutoksessa maamassojen ja merivirtojen liikkeistä johtuen. Vanishing Point kasvaa allegoriana elämälle pohjoisessa, jossa perinteiset elämäntavat ja ympäristö ovat murroksessa.

Vanishing Point lähti Väänäsen halusta visualisoida tätä muutosta, joka on sekä ulkoista että sisäistä. Hän on kuvannut kotiseuduillaan Hailuodossa sekä eri puolilla Pohjois-Skandinaviaa, ja häntä ovat kiehtoneet kontrastit hauraan luonnon ja ihmisten luomien koneistojen ja infrastruktuurien välillä. Väänäsen työtapa on ollut poukkoilevaa ja epämääräistä vaeltamista; napapiirin koordinaattien epämääräisyys on heijastunut työmetodeissa.

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Katso Oulunsalon kirjaston aukioloajat täältä.

Taidetta bongattavissa myös vaate- ja skeittiliike Real Dealissa

Vaate- ja skeittiliike Real Deal toimi tänä vuonna yhtenä Oulun Musiikkivideofestivaalien yhteistyökumppaneista. Yhteistyö jatkuu niin ikään syyskuun loppuun saakka, sillä OMVF-ohjelmistoon kuulunut PLAY WITH ME -taidenäyttely on nähtävissä liikkeen yläkerrassa edelleen.

Näyttelyn ovat kuratoineet Veikko Halmetoja ja Anni Kinnunen.

Avoinna liikkeen aukioloaikojen mukaan osoitteessa Pakkahuoneenkatu 9.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.06.2024

Oulun juhlaviikot: Oulun Taiteiden Yön tekijäksi mahtuu vielä

Oulun Taiteiden Yö tapahtuu taas torstaina 15.8.2024 elävänä Oulun keskustassa ja sen ympärillä, osana Oulun juhlaviikkoja. Ohjelmailmoituslomake on avoinna Oulun juhlaviikkojen verkkosivuilla, ja tilaisuuksien järjestäjät ja kaikenlaiset taiteilijat voivat ilmoittaa halukkuutensa suoraan Oulun taiteiden yö…

18.04.2024

Oulun juhlaviikot seuraa kuuden nuoren taiteilijan matkaa kohti kulttuuripääkaupunkivuotta

Oulun juhlaviikkojen Taiteilija syntyy suistoon -dokumenttisarjaan vuosille 2024–2026 on valittu kuusi nuorta taiteilijaa. Delta Life -projektiin kuuluvassa sarjassa seurataan taiteilijoiden matkaa kohti Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Dokumenttisarjassa ovat mukana Ida Remsu, Marianne Kauppila sekä Duo Emilia ja Joonatan Oulusta, Helsingissä…

15.03.2024

Oulun juhlaviikot tuottaa vuoden 2026 loppukesän huipentuman

Oulun juhlaviikot 2026 päättyy monitaiteelliseen, pääsymaksuttomaan ulkoilmaspektaakkeliin kaupungin syntypaikalla. Delta Life -projektin huipentuma on yksi suurimmista Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumista. Oulun juhlaviikkoja koordinoiva Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys on tehnyt Oulun kulttuurisäätiön kanssa sopimuksen suurtapahtuman tuottamisesta elokuun viimeisenä…