09.10.2024

Oulun juhlaviikot: Pirkko-palkinto 2024 Eeva Kauppiselle

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys jakaa tämän vuoden Pirkko-kulttuuripalkinnon kulttuuritoimittaja Eeva Kauppiselle.

Pirkko-kulttuuripalkinnolla halutaan huomioida henkilö, joka on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla ja joka on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle. Oulun kulttuuritapahtumayhdistys jakaa tämän vuoden Pirkko-palkinnon kulttuuritoimittaja, tanssi- ja teatterikriitikko Eeva Kauppiselle.

Teatteritaiteen maisteri Eeva Kauppinen on työskennellyt sanomalehti Kalevassa vuodesta 1985 ja kirjoittanut Pohjois-Suomen aiheista Teatteri&Tanssi+sirkus-lehteen avustajana vuodesta 1999. Kauppinen kutsuttiin Suomen arvostelijain liiton kunniajäseneksi 2019. Lisäksi hän on toiminut useissa alaan liittyvissä luottamustehtävissä ja palkintoraadeissa.

Palkitsemme Eeva Kauppisen neljä vuosikymmentä jatkuneesta työstään kulttuuritoimittajana ja kriitikkona sekä merkittävänä pohjoissuomalaisen kulttuurin ja taiteen puolestapuhujana.

Suomen arvostelijain liiton nettisivuilla kerrotaan, että ”toisin kuin objektiivisuuteen pyrkivä journalismi, kritiikki on suhteellisen subjektiivinen tekstilaji. Siinä kriitikon oma näkemys, kyky tarkastella kenttää ja valikoida sieltä kiinnostavia asioita sekä artikuloida niitä omaäänisesti mutta tradition tuntien, on keskeistä. Toisin sanoen kriitikko ei vain välitä journalististen ihanteiden mukaisesti objektiivisesti tietoa. Sen sijaan hän tuo omaa näkemystään ja persoonaansa mukaan kritiikkiin”.  Kauppisen näkemys ja persoona näkyvät hänen kaikessa kirjoittamisessaan lempeytenä, palavana innostuksena ja lähtökohtaisena kunnioituksena taidetta ja sen tekijöitä kohtaan. Hänellä on laaja yleissivistys, syvällinen tietämys teatteri-, tanssi ja sirkusaloista ja näistä syistä kyky kirjoittaa sekä taustoittavia juttuja että kritiikkejä todella asiantuntevasti. Jutut sisältävät aina kiinnostavia intertekstuaalisia viittauksia ja rinnastuksia, jotka tuovat kirjoitettavat aiheet lähelle lukijaa ja asettavat asiat laajempaan kontekstiin.

Sanomalehdet käyvät kiivasta eloonjäämiskamppailua ja kilpailevat lukijoiden huomiosta klikkiotsikoilla. Tässä klikkikisassa taide- ja kulttuurijutut ovat häviäjän roolissa.  Seurauksena näyttää olevan taidejuttujen ja erityisesti kritiikin radikaali väheneminen. Kalevassa kulttuuri jopa katosi osaston nimenä, mikä tuntuu erikoiselta erityisesti nyt, kun Oulusta on tulossa Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Kulttuurijuttujen ja kritiikin väheneminen sanomalehdistä on valtakunnallinen ilmiö. Kalevassa kirjoitettiin vielä pari vuotta sitten verrattain paljon taiteesta. Viimeisen reilun vuoden aikana tähän on tullut harmittava muutos. On pelottavaa ajatella sitä, miten esittävistä taiteista kirjoittamiselle käy sitten, kun Kauppinen jää eläkkeelle. Tuleeko tilalle ketään sellaista, joka aktiivisesti ehdottaisi juttuja tuottajille ja taistelisi palstamillimetreistä?

Kulttuurista kirjoittamisen merkitys on kiistaton. Jutut ja kritiikit palvelevat kulttuurin kuluttajia, päättäjiä, taiteilijoita ja kulttuurin tekijöitä. Asiantunteva kirjoittaja ottaa taiteeseen kiinnostavia näkökulmia ja kontekstoi sekä niin tehdessään välittää tietoa ja herättää kiinnostusta taiteeseen. Kritiikki virittää keskustelua ja jättää jälkiä historiaan. Kulttuurijournalismilla on tärkeä sivistystehtävä.

Eeva Kauppinen on varmaan pudonnut lapsena taikajuomapataan, koska hänellä tuntuu olevan loputtomasti energiaa. On ihailtavaa, että hänellä on intoa jatkaa taiteisiin liittyviä aktiviteetteja myös vapaa-ajallaan. Vai onko taide itsessään se taikajuoma, joka tuo hänelle yli-inhimilliset voimat?

Pirkko-kulttuuripalkinto on oululaisena käsityönä Jonathan Gomezin verstaalla valmistettu puuveistos, tulevaisuusteleskooppi, jolla näkee sinne, minne ei tavallisesti näe, monenlaisista näkökulmista.

Pirkko-palkinto luovutettiin Eeva Kauppiselle keskiviikkona 9.10.2024 kello 14 kulttuuritalo Valveen kahvilassa.

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys haluaa nostaa esille palkinnolla yhdistyksen tarkoituksen mukaista toimintaa pohjoisessa Suomessa. Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Palkinnolla yhdistys haluaa kannustaa kulttuurialaa laaja-alaiseen yhteistyöhön, rohkeaan rajojen ylittämiseen ja näkyvään toimintaan.

Palkinto on perustettu vuonna 2022 viisivuotiskaudeksi matkalla kohti Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä. Erikoispalkinto on syntynyt sen ensimmäisen saajan, tanssitaiteilija, Flow Productionsin taiteellisen johtajan Pirjo Yli-Maunulan toiminnan innoittamana. Pirjo Yli-Maunula päättää vuosien 2023–2026 palkittavat näiden, Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen määrittelemien palkintokriteerien mukaan:

  • Palkittava voi olla henkilö tai yhteisö.
  • Palkittava on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla / Pohjois-Suomessa.
  • Palkittava on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle.
  • Palkittava on osoittanut visionäärisyyttä ja laajakatseisuutta kulttuurialalla.

Oulun kulttuuritapahumayhdistys

Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä. Koordinoimme elokuisiin Oulun juhlaviikkoihin kuuluvien tapahtumien ja festivaalien verkostoa ja yhteismarkkinointia ja tuotamme Oulunsalo Soi -festivaalia.

Tarjoamme tuotantopalveluja myös muille kulttuuritapahtumille ja toimimme laajemmin kulttuuritapahtuma-alan kehittäjänä ja verkostoijana Pohjois-Pohjanmaalla. Tuomme esille pohjoista kulttuuria Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla. Oulu2026-projektissa olemme mukana Delta Life -kokonaisuudella.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Paavo J. Heinonen. Hallituksen muodostavat Pirjo Yli-Maunula (varapuheenjohtaja), Inka Koutaniemi, Raimo Ahlroos, Kari Miettunen, Jukka Takalo, Terhi Mustonen sekä varajäsenet Annikki Kestilä, Teijo Klemettilä ja Jenny Kilponen. Yhdistys on perustettu vuonna 2010.

Yhdistys työllistää ympärivuotisesti viisi henkilöä ja kesäsesonkina yli 10 työntekijää kymmenien taiteilijoiden lisäksi. Yhdistys omistaa Ilmakitaransoiton MM-kisoja tuottavan Airnest Productions Oy:n. Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen jäseniä ovat Jazz-20 ry., Oulun taiteiden yö ry., Oulun musiikkivideofestivaalit ry., Haavemylly Ay., Huutomerkki ry. ja Flow ry.

Yhdistys on Oulun kaupungin kulttuurin sopimuskumppani. Yhdistyksen toimintaa tukee myös opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kulttuurisäätiö, Taike sekä Euroopan unioni.

Yhdistys on Finland Festivalsin jäsen ja kuuluu VisitOulun verkostoon. Oulun juhlaviikoilla on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

25.11.2024

Oulun juhlaviikoille haussa saavutettavaa taidetta

Oulun juhlaviikot etsii saavutettavaa taidetta ohjelmistoonsa elokuussa 2025. Oulun juhlaviikot nostaa ohjelmistossaan esiin Oulun ja pohjoisen taiteilijoiden ja taideorganisaatioiden osaamista. Haku vuoden 2025 ohjelmistoon on auki 2.2.2025 saakka. Aiemmin mukana on ollut mm. nuorallatanssia, ilma-akrobatiaa,…

02.10.2024

Oulun juhlaviikot: Taiteilija syntyy suistoon -dokumenttisarja alkaa

Oulun juhlaviikkojen Taiteilija syntyy suistoon -dokumenttisarjan ensimmäinen osa julkaistaan lokakuun aikana. Delta Life -projektiin kuuluva sarja seuraa nuorten taiteilijoiden matkaa kohti Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Dokumentoinnin tarkoituksena on avata nuorten taiteilijoiden ajatuksia, taiteilijuuden kehittymistä ylä- ja…

18.04.2024

Oulun juhlaviikot seuraa kuuden nuoren taiteilijan matkaa kohti kulttuuripääkaupunkivuotta

Oulun juhlaviikkojen Taiteilija syntyy suistoon -dokumenttisarjaan vuosille 2024–2026 on valittu kuusi nuorta taiteilijaa. Delta Life -projektiin kuuluvassa sarjassa seurataan taiteilijoiden matkaa kohti Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Dokumenttisarjassa ovat mukana Ida Remsu, Marianne Kauppila sekä Duo Emilia ja Joonatan Oulusta, Helsingissä…