19.08.2020

Oulun juhlaviikot: Perjantai vie syviin vesiin, lauantai jazztunnelmiin

Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla tämän viikon aiheina ovat kulttuurin hyvinvointivaikutukset ja jazzmusiikki sekä musiikin ja festivaalialan tulevaisuus pohjoisessa.

Perjantaina 21.8. kello 19–21 lähetyksessä esitetään Kaikki äitini -videoteos ja keskustellaan taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista. Lauantaina 22.8. kello 19–22 Elojazz-teemalähetys tulee Kokardi-Klubilta Oulun Hiukkavaarasta. Nuoret toivot -illassa kuullaan tulevista jazzammattilaisista koostuvaa Papillon-bändiä ja keskustellaan musiikki- ja festivaalialasta asiantuntijoiden kanssa.

Kaikki äitini 21.8. kello 19
Perjantaina Pohjoinen kulttuurivirta lipuu välillä syvissäkin vesissä, kun illan aiheena on taide ja kulttuuri hyvinvoinnin ja vaikeiden asioiden käsittelyssä.

ILLAN AIKATAULU:

– kello 19 Kaikki äitini teoksen tekijöistä Jussi Alaraasakka ja Anthony Rice-Perttunen keskustelevat teoksen synnystä ja taakkasiirtymän teemasta. Keskustelu käydään englanniksi.

– kello 19.20 Kaikki äitini -videoteos (ei katsottavissa myöhemmin)

– kello 20.20 Keskustelun teemana kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä. Aiheesta keskustelevat yhteisötaiteilija, kulttuuriosuuskunta Ilmeen puheenjohtajan Timo Harjun kanssa Veeran Verstaan Vapaata Tilaa -hankkeen (ESR) projektivastaava Taru Hallikainen ja Kulttuurivoimalan puheenjohtaja Sami Hänninen.

– kello 21 kiitos

 

KAIKKI ÄITINI -TEOS:

Kaikki äitini esitetään Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla osana Oulun juhlaviikot esittää -sarjaa. Alun perin monitaiteelliseksi multimediaesitykseksi suunniteltu, ylisukupolvisia traumoja käsittelevä teos esitetään suorana videolähetyksenä (ei katsottavissa jälkikäteen). Yleisö voi osallistua keskusteluun lähetyksen kommenteissa Oulun juhlaviikkojen Facebookissa tai Youtubessa.
Kaikki äitini koostuu muokattujen valokuvien montaasista, ääneen luetusta tekstistä sekä niihin sävelletystä musiikista ja äänimaisemasta. Teoksen työryhmä muodostuu neljästä eri alan taiteilijasta.

Noin 45 minuutin pituinen esitys on vahva kuvaus taakkasiirtymäksi kutsutun ilmiön voimasta. Samalla se on kunnianosoitus esivanhempiamme kohtaan. Teos on myös hiljainen viittaus epigeneettisen tutkimuksen myötä heränneeseen keskusteluun ylisukupolvisista traumoista. Hiljattain julkaistut tutkimustulokset ovat vahvistaneet sen, mikä on alkuperäiskansojen keskuudessa ollut jo lukuisten sukupolvien ajan havainnoitu, yleisesti tunnustettu ja opetettu ilmiö. Kaikki äitini syntyi tiedostaen, että keskustelua aiheesta ja sen yleisyydestä Suomessa vältellään edelleen.

“Se, mikä ei tule yhdessä jaetuksi, tulee jonkun kannettavaksi – taakkasiirtymäksi.”
– Martti Siirala

Kuvat: Milja Laine
Musiikki: Anthony Rice-Perttunen, Jussi Alaraasakka
Äänituotanto: Jussi Alaraasakka
Efektointi & filmituotanto: Anthony Rice-Perttunen
Käsikirjoituksen editointi ja tuotanto: Eeva Maria al-Khazaali, Milja Laine

Taiteilijat ja lähetyksen keskustelijat:

Anthony Rice-Perttunen on oululainen säveltäjä, tuottaja, näytelmäkirjailija, elokuvantekijä ja esiintyjä. Rice-Perttusen taidetta on nähty ja kuultu Oulusta Rovaniemelle, Philadephiasta Aspeniin, New Yorkista Los Angelesiin Alaskaan, Emmy-palkittujen elokuvien musiikissa ja taideareenoilla ympäri maailman. Rice-Perttunen kuuluu mohawkeihin, Amerikan alkuperäiskansaan.

Jussi Alaraasakka on oululainen muusikko ja äänitaiteilija sekä kulttuurin ja tapahtumatuotannon monityöläinen. Häntä inspiroi luonnon ja teknologian yhdistäminen taiteessa. Alaraasakka on nähty monenlaisissa taiteilijakokoonpanoissa ja performansseissa mm. Corridoors Collectiven riveissä.

Milja Laine on Helsingissä työskentelevä ekologitaustainen kuvataiteiija. Teoksissaan hän käsittelee muun muassa naiseutta sekä ykseyden ja kohtaamattomuuden kokemuksia. Teoksissa toistuu usein luonnontieteistä ammentava metaforinen kuvasto.

Laine työskentelee piirtämisen ohella yhdistämällä valokuvaa, tekstiä sekä esinesommitelmia. Taidekoulu Maasta valmistuneen Laineen töitä on aiemmin ollut esillä ryhmänäyttelyissä Helsingissä ja Amsterdamissa.

Eeva Maria al-Khazaali on oululainen runoilija, kirjoittaja, taiteilija. Hän työskentelee Kulttuurivoimalassa hanketyöntekijänä.

Timo Harju on kirjailija, yhteisötaiteilija ja sanataideohjaaja. Harjulle on tärkeää yhteisöllinen toiminta taidekentällä.  Yhteisötaiteilijana hän kirjoittaa ihmisille ja heidän kanssaan sosiaalialan laitoksissa, erityisesti vanhuslaitoksissa. Harju toimii oululaisen kulttuuriosuuskunta Ilmeen puheenjohtajana.

Taru Hallikainen on nuorten taidetyöpaja Veeran Verstaan Vapaata Tilaa (ESR) projektivastaava, lyhytterapeutti ja kirjailija.

Sami Hänninen on Oulussa toimivan Kulttuurivoimala – Culture Power  Station ry:n puheenjohtaja sekä media-alan moniosaaja. Kulttuurivoimala on yhteisöllisen taiteen ja kulttuurin keskus, jonka toiminnassa korostuu yhdessä tekemisen ja kulttuurin eheyttävä voima. Hännisellä on kokemusta useista erilaisista kulttuuri- ja taideprojekteista.

www.oulunjuhlaviikot.fi