29.08.2022

Oulun juhlaviikot: Ilmakitaransoiton MM-finaalista saatiin nauttia lämpimässä säässä

Perjantaina 26.8. Oulun Rotuaarilla nautiskeltiin maailmanluokan ilmakitara-show’sta ja loppukesän lämpimästä illasta, kun ilmakitaransoiton 25. MM-finaali valtasi lavan.

Iltakahdeksalta startannut finaali veti Rotuaarin ääriään myöten täyteen, ja järjestäjien mukaan menossa olikin mukana noin 3500 innokasta ilmakitarafania.

Noin parituntisen show’n aikana lavalla nähtiin yhteensä 18 finalistia, joista voiton vei lopulta Ranskasta Ouluun saapunut Kirill ”Guitarantula” Blumenkrants. Hämähäkkimäisen sulavaliikkeinen ja näyttävä esitys hurmasi sekä tuomariston että yleisön täysin.

Kilpailu käytiin kahden kierroksen taktiikalla. Ensimmäisellä kierroksella mukana olivat niin kansalliset mestarit kuin torstai-illan Mustien hevosten karsinnasta jatkoon selviytyneet yllätyskilpailijatkin.

Toiselle kierrokselle ilmakitaristeja selvisi enää kahdeksan, eikä tuomariston tehtävä ollut lainkaan helppo – tasaväkisessä kisassa toisen sijan kuittasi ranskalainen Frederic ”French Kiss” Reau, mutta kolmas palkinto jaettiin peräti kolmen kilpailijan kesken: Charles Kariuki ”Slim”  Ndung’u (Kenia), Alex ”Ninja Assasin” Roberts (Australia) ja Apolline ”Lady Attila” Andreys (Ranska) jakoivat sijoituksen keskenään.

Ilmakitaransoiton MM-kilpailua on järjestetty Oulussa yli 25 vuotta

Elokuista iltaa isännöivät yhdysvaltalainen ilmakitaralegenda Justin ”Nordic Thunder” Howard sekä Jani Kortti. Finaalituomaristossa puolestaan vaikuttivat Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi Juha Torvinen, Oulu2026 -toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen, Oulu Pride -tuottaja Martu Väisänen sekä Akseli Klonk -teatterin johtaja Janne Kuustie.

Huikaisevien ilmakitara-talenttien ohella lavalla nähtiin muun muassa Variettes-ryhmän burleskiesityksiä. Yleisö sai välillä kurkistaa myös kulissien taakse, kun Rotuaarin suurille näytöille lähetettiin videokuvaa bäkkäriltä. Fanihaastatteluja ja muita mielenkiintoisia katsauksia juonsi Marko ”Pyhis” Pyhähuhta.

Ilmakitarailta avattiin perinteiseen tapaan rauhanjulistuksella, ja koko kauneuden päätteeksi kaikki paikallaolijat pääsivät kokeilemaan yhdessä ilmakitaransoittoa Rockin’ in the Free Worldin tahtiin.

Ilmakitaransoiton maailmanmestaruudesta kilpailtiin Oulussa tänä vuonna peräti 25. kertaa. Alkujaan absurdiksikin mielletty laji on nykyään äärimmäisen suosittu maailmanlaajuinen ilmiö, joka vetää vuosi toisensa jälkeen kansainvälisiä ilmakitaratähtiä pohjoiseen kamppailemaan lajin herruudesta.

Ilmakitaransoiton MM-kisojen tarkoitus on edistää maailmanrauhaa. Kisan ideologian mukaan sodat loppuvat, ilmastonmuutos pysähtyy ja pahat asiat katoavat, jos kaikki maailman ihmiset soittavat ilmakitaraa. Laji on myös tasa-arvon puolella – kirjaimellisesti aivan kuka tahansa voi tarttua ilmakitaraan, milloin vain.

Ilmakitaransoiton MM-kisoja järjestää oululainen Airnest Productions Oy.

Kuvia ja videoita löydät täältä.

Medialla on oikeus käyttää oheista materiaalia. Mainitsethan kuvien yhteydessä kuvaajan: Sirja Majaluoto / AGWC.

MM-kisafinalistit esiintymisjärjestyksessä (Huom! Ei tulosjärjestys!)

Mustat hevoset

 1. Tom Hill – Stg. Wrecker
  2. Luke Sevcik – Van Dammage
  3. LLoyd Weema – Stonehenge
  4. Aapo Rautio – The Angus
  5. Miska Haakana – Pink Lightning
  6. Dan Crane – Björn Türoque
  7. Hilkka Haaga – Gore Kitty
  8. Kirill Blumenkrants – Guitarantula
  9. Vincent Roussel – Lord Scrat
  10. Jacque Messel – Jessie Spandex

Kansalliset mestarit

11. Andrew Finn – Flying Finn (USA)
12. Charles Kariuki Ndung’u – Slim (KENYA)
13. Frederic Reau – French Kiss (FRANCE)
14. Rachel Sinclair – Hot Mess (USA)
15. Alex Roberts – Jinja Assassin (AUSTRALIA)
16. Apolline Andreys – Lady Attila (FRANCE)
17. Rob Messel – The Marquis (LATEST WORLD CHAMPION)
18. Rob Palmer – Donald Trump (THAILAND)

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

11.07.2024

Oulun juhlaviikot: Oulun Muusajuhlilla lähes 40 tapahtumaa sanataiteen ystäville

Sanataidefestivaali Oulun Muusajuhlien ohjelmistossa 13.–18.8. on yhteensä lähes 40 tapahtumaa. Muusajuhlien ohjelmatarjontaa on runolounasajasta iltamyöhään. Kymmenien esiintyjien joukossa on kiinnostavia puhujia ja esiintyjiä kaikenlaisilta kirjallisuuden aloilta. Tietokirjailijoista vieraana ovat mm. Jessikka Aro, joka on tullut…

17.06.2024

Oulun juhlaviikot: Uusi ääninovellien sarja alkaa – Sanan ja runon malja kuplii kohti vuotta 2026

Oulun kirjailijaseuran Sanan ja runon malja herää eloon Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla. Alueen kirjailijat ovat luoneet tunnelmia vesireittien varrelta ja nyt ne on luettu myös ääninovelleiksi. Kirjailijat ovat lukeneet tekstejä enimmäkseen itse. Osan lukee oululainen näyttelijä…

14.06.2024

Oulun juhlaviikot: Oulun Taiteiden Yön tekijäksi mahtuu vielä

Oulun Taiteiden Yö tapahtuu taas torstaina 15.8.2024 elävänä Oulun keskustassa ja sen ympärillä, osana Oulun juhlaviikkoja. Ohjelmailmoituslomake on avoinna Oulun juhlaviikkojen verkkosivuilla, ja tilaisuuksien järjestäjät ja kaikenlaiset taiteilijat voivat ilmoittaa halukkuutensa suoraan Oulun taiteiden yö…