27.08.2018

Oulun juhlaviikoille myönnettiin Ekokompassi-sertifikaatti

Oulun juhlaviikot sai ensimmäisenä oululaisena tapahtumana Ekokompassi-sertifikaatin. Sertifikaatti myönnettiin viime viikonloppuna tapahtumiin tehdyn auditoinnin jälkeen.

Ekokompassi on käytännönläheinen ja konkreettisiin toimenpiteisiin keskittyvä ympäristöjärjestelmä, joka sopii kaikille toimialoille, yrityksille ja tapahtumille. Ekokompassi sisältää 10 kriteeriä, joiden noudattamiseen yritys, tapahtuma tai virasto sitoutuu. Ekokompassi pohjautuu kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin sekä vastaaviin pohjoismaisiin järjestelmiin.

Oulun juhlaviikkojen tapahtumat ovat kukin kehittäneet tänä vuonna toimintaansa ympäristöystävällisempään suuntaan muun muassa hankintojen kautta ja erilaisten toimintaan vaikuttavien ympäristövaikutusten mittaamisella. Tapahtumat ovat mitanneet mm. ajokilometrejä ja jätemääriä. Alihankkijoiden kanssa on suunniteltu mm. ruokapalveluja ympäristöystävällisemmiksi kasvisruokaa lisäämällä ja ottamalla kestoastiat käyttöön esimerkiksi talkooruokailuissa. Ekokompassi-sertifikaattin on toteutettu yhtenä Tapahtumien Hubi -hankkeen kokeiluista. Hanketta hallinnoi BusinessOulu ja Oulun kulttuuritapahtumayhdistys.

Ympäristö on näkynyt teemana myös ohjelmistossa. Symbioosi-ohjelmasarjassa on tarkasteltu ihmisen ja ympäristön suhdetta eri taiteenalojen näkökulmista.

Oulun juhlaviikkojen viimeisellä viikolla ohjelmistossa on Oulun juhlaviikot esittää -sarjan esityksiä. Symbioosi-sarjaan kuuluva, viime viikolla alkanut Flow Productionsin The Secret Garden on saanut valtavan innostuneen vastaanoton. Lippuja julmankauniiseen dystopiaan on vielä saatavilla verkkokaupasta: https://holvi.com/shop/thesecretgarden/.

Keskiviikkona ensi-iltansa saa koominen ooppera Pari suhteettomuutta, jonka tuottaa Pohjoinen oopperakomppania. Gaetano Donizettin säveltämä ja Gustave Vaëzin kirjoittama koominen ooppera Deux hommes et une femme (Rita) vuodelta 1841 keskittyy parisuhteessa tapahtuvaan vallankäyttöön. Pohjoinen oopperakomppania esittää ranskankielisestä teoksesta uuden suomenkielisen version, joka pohtii pohjoisesta näkökulmasta lähisuhdeväkivaltaa sekä siihen liittyviä valta-asetelmia. Esitykset 29.-31.8. kello 19 Valvesalissa. Lippuja voi ostaa Valveen lipunmyynnistä tai Ticketmasterista: https://www.ticketmaster.fi/artist/oulun-juhlaviikot-lippuja/924719.

Snellmannin puistossa taas viritellään jo vaijereita upeaan nuorallatanssiesitykseen. Wigsby on Lumo Companyn teos, joka esittelee kuusi kerrosta samasta ihmisestä. Nuoralla tanssivat yhdestä henkilöstä ulospurkautuvat erilaiset persoonallisuudet: ristiriitaiset ja toisiaan täydentävät äänet, jotka yhdessä muodostavat kokonaisen henkilön. Kolmesta kireästä vaijerista rakentuvassa mielen verkossa persoonat kohtaavat toisensa, taistelevat tilasta ja yhdistävät voimansa. Puolen tunnin ulkoilmaesityksessä esiintyy kuusi suomalaista nuorallatanssijaa. Teoksen ohjaa Hanna Moisala. Esitykset ovat perjantaina 31.8. kello 17 ja lauantaina 1.9. kello 15. Sateen sattuessa esitysaikaa siirretään tai perutaan turvallisuussyistä. Esitykseen on vapaa pääsy.

Lisäksi Oulun juhlaviikoilla nähdään vielä tällä viikolla ekstroja. Motosikai-katusirkusesitys viihdyttää kaikenikäistä yleisöä lapsista aikuisiin 30.8. kello 12 Hiukkavaaratalolla ja 31.8. klo 15 Rotuaarin aukiolla.
Esityksiin on vapaa pääsy. Erittäin suosittu Koiteli Elää Lapsille liikuttaa ja tanssittaa perheitä 1.9. kello 11–16 Koitelin maisemissa.

Oulun juhlaviikkojen ympäristölupaus: Oulun juhlaviikot kantaa vastuunsa ympäristövaikutuksistaan. Oulun juhlaviikkojen seitsemän festivaalia ja lisäohjelmistot kokoavat yhteensä elokuussa Oulun seudulle jopa 60 000 kävijää. Vaikka boutique-festivaalit ovat pieniä taidepainotteisia kulttuuritapahtumia, yhdessä niiden merkitys on suuri.

Oulun juhlaviikkojen tapahtumat pyrkivät pienentämään tapahtumien aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Samalla ympäristöajattelun vaikutusta laajennetaan tuomalla se esille tapahtumien henkilökunnalle, talkoolaisille, kävijöille ja yhteistyökumppaneille. Ympäristötyötä tehdään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti askel kerrallaan.

Oulun juhlaviikot haluaa olla tapahtumakentän eturivissä kestävässä kehityksessä ja auttaa sekä pohjoisen urbaanin että luontoympäristön säilymistä elinvoimaisena inspiraation ja virkistäytymisen lähteenä.

Oulun juhlaviikot on putiikkifestivaalien ja lisäohjelmiston elokuinen kokonaisuus, josta nauttii vuosittain 55 000–60 000 kävijää. Oulun juhlaviikkoihin kuuluvat Elojazz, Oulunsalo Soi, Muusajuhlat, Taiteiden Yö, Koiteli Elää, Oulun Musiikkivideofestivaalit ja Ilmakitaransoiton MM-kisat. Vaihtuvassa ohjelmistossa nähdään eri vuosina makrokonsertteja, paikallisia kykyjä Oulun juhlaviikot esittää -sarjassa sekä muun muassa nykysirkusta ja kuoropäivä. Kahdeksannet Oulun juhlaviikot järjestetään 27.7.–1.9.2018. Oulun juhlaviikkoja koordinoi Oulun kulttuuritapahtumayhdistys ry.