13.10.2010

Otso Kantokorpi on Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori 2011

Näyttelyn teemana on kunnioita isääsi ja äitiäsi

Mäntän kuvataideviikkoja järjestävä Mäntän kuvataiteen ystävät ry on valinnut Otso Kantokorven ensi vuoden kuraattoriksi. Kantokorpi (s. 1957) on helsinkiläinen vapaa toimittaja, taidekriitikko, kuraattori ja tietokirjailija. Hän toimi Taide-lehden päätoimittajana 1998–2005 ja Kritiikin Uutisten päätoimittajana 2006–2010. Tällä hetkellä Kantokorpi on Taiteen, Kauppalehden ja Ilkan säännöllinen avustaja.

Otso Kantokorpi sanoo kokoavansa tiukan teemallisen näyttelyn, jonka hän toivoo jäävän ihmisten mieleen. Teemaksi hän on lainannut Raamatusta neljännen käskyn, Kunnioita isääsi ja äitiäsi.

– Teema on jokaiselle katsojalle tuttu: ihmisen suhde vanhempiinsa – ja päinvastoin. Teeman ei pitäisi jättää ketään kylmäksi, mutta tunneskaala on laaja: auvoisesta onnesta mustaan vihaan, Kantokorpi sanoo.

– Moni nykytaiteilija käsittelee suhdetta vanhempiinsa osana nykytaiteen tematiikalle niin keskeistä identiteettipolitiikkaa, osa lähestyy arkea ja arjen kokemuksia, osa tutkii vanhenevaa ja kuolevaa lähimmäistä, osa palaa jonnekin onnelliseen kulta-aikaan, osa yrittää rakentaa suhdetta jota ei koskaan ollutkaan, osa miettii ”oikeaa” isäänsä ja toinen osa sitä, mitä se tarkoittaa, kun niitä isiä onkin peräti kolme, Kantokorpi pohtii.

Kysymykset leviävät eri suuntiin: Mikä on isänmaa, mikä äidinkieli? Miksi psykiatrini puhuu isänmurhasta?

Ensi kesän näyttelyssä viitisenkymmentä nykytaiteilijaa yrittää kartoittaa isä- ja äitisuhteiden viidakkoa tuoreilla teoksillaan. Mukana on myös Turun ja Tallinnan kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi kymmenisen tallinnalaista taiteilijaa.

Kantokorpi on kuratoinut useita taidenäyttelyitä suomalaisissa taidemuseoissa. Hänen kokoamiaan näyttelyitä ovat olleet mm. Ikuinen paluu (Suomen Kuvanveistäjäliitto, 2001), Neljä veistäjää messuilla (Helsingin kirjamessut 2002), Turhat pojat (Helsingin Taidehalli, Lönnströmin taidemuseo, Mikkelin taidemuseo, 2003–04), Silmä ja mieli (Nykytaiteen museo Kiasma, 2004. Yhdessä Marja Sakarin kanssa), Neljä taiteilijaa Keravalla (Keravan taidemuseo, 2004), Tapani Mikkonen & Matti Peltokangas: Taidenäyttely (Galleria G, 2005), Hevosvoimaa. (Taidemuseo Meilahti, 2006. Yhdessä Pessi Raution kanssa) Sisäpiha – Lallukan taiteilijoita Lapualla (Lapuan taidemuseo, 2008.), Tuunattua Tuuvaa. (Mikkelin taidemuseo, 2009), Salvelan kesä (Galleria Orton, 2010) ja Julkisen veistotaiteen museo (Galleria Sculptor, 2010. Yhdessä Villu Jaanisoon kanssa).

Otso Kantokorpi on myös kiinnostunut virolaisesta kulttuurista ja kirjoittanut muun muassa Tallinna-aiheisia kulttuurihistoriallisesti painottuneita opaskirjoja. Yle Radio 1:n kulttuuriohjelma Kultakuumeen vakituinen kolumnisti Kantokorpi on ollut vuodesta 2006.

XVI Mäntän kuvataideviikot 12.6.–31.8.2011.

http://www.mantankuvataideviikot.fi