13.08.2020

Open Art Gallery valtaa kaupungin mainospinnat taiteelle osana Helsingin juhlaviikonloppua

Open Art Gallery tuo elokuussa pohjoismaisten nuorten taiteilijoiden teokset katukuvaan osana Helsingin juhlaviikonlopun tapahtumakokonaisuutta. Osan kaupungin sähköisistä mainospinnoista taiteen käyttöön valtaavasta Open Art Gallerysta muodostuu urbaani digitaalinen taidegalleria, joka esittelee 17.–23. elokuuta seitsemän eri taiteilijaa neljästä eri maasta.

Open Art Gallery toteutetaan yhteistyössä pohjoismaisen Platform GÁTT -verkoston sekä Helsingin juhlaviikonlopun yhteistyökumppaneiden kanssa. Teokset valtaavat viikon ajaksi Helsingin juhlaviikoille varatut digitaaliset mainospinnat taiteelle ja ovat esillä Clear Channelin digipinnoilla sekä Elisa Kulman ja HOK-Elannon kauppojen näytöillä päivittäin klo 18–24 välisenä aikana. Kunakin iltana nähdään sarja teoksia yhdeltä taiteilijalta.

Platform GÁTT on pohjoismaisten taidefestivaalien ja -organisaatioiden muodostama verkosto, joka tuo yhteen eri alojen nuoria taiteilijoita ja kuraattoreita. Taiteilijat eivät poikkeusolojen vuoksi pääse tänä vuonna vierailemaan suunnitellusti Helsingissä, mutta Juhlaviikonlopun digitaalisen katugallerian kautta kaupungissa vierailee joukko ajankohtaisia teoksia seitsemältä eri taiteilijalta.

Suomesta ja Ahvenanmaalta mukana ovat taiteilijat Ville Andersson, Anja Kärkkäinen ja Nayab Ikram, Ruotsista Anna Jaroz, Norjasta Constance Tenvik sekä Islannista Loji Höskuldsson ja Una Björg Magnúsdóttir.

Viikon aloittavan Loji Höskuldssonin taide tutkii uutta ja perinteistä kirjontaa. Lojin valokuvattujen teosten keskiössä ovat arkielämän runollisia tilanteita kuvastavat asetelmat esimerkiksi jokapäiväisistä esineistä, kasveista ja hedelmistä. ”Esillä oleva kokoelma tasapainoilee jokapäiväisen elämän, yksinkertaisuuden, minimalismin ja nostalgian välillä”, Höskuldsson avaa teossarjaansa. ”Se kertoo tavallisesta arjesta, mutta tarinan sävy muuttuu, kun jokin esine ei sovikaan kuvaan”.

Juhlaviikonlopun perjantaina 21. elokuuta näytöt valtaa Ville Andersson. Teos Koreografia kädelle (Coreography for a Hand) koostuu kuvista, jotka yhdessä luovat sarjan käden liikkeitä. ”Taiteilijana etsin aina uusia tapoja työskennellä. Platform GÁTT antaa mahdollisuuden kokeilla ja esittää uusia ideoita kannustavassa, avoimessa ja ennakkoluulottomassa ympäristössä. Joukossa on todella kiinnostavia ihmisiä, ja odotan että pääsemme vaihtamaan ajatuksia kasvotusten”, sanoo Andersson. “Meillä on koronan aikana ollut kiinnostavia online-keskusteluja muun muassa siitä, miten esittää taidetta turvallisesti. Teokseni Koreografia kädelle on syntynyt varta vasten tämän myötä, ja olen onnellinen, että saan esittää sen osana Juhlaviikonloppua.”

Viikon päättää Arja Kärkkäisen 18 videosta koostuva teossarja Tehtaidemme Unet (Sleeping Beauty Ind.), joka käsittelee ihmisen osaa nykyteollisuudessa. ”Teos on varta vasten suunniteltu esitettäväksi mainosten seassa katutauluilla, mutta alunperin sille oli todella haastavaa saada mainosaikaa. On upeaa saada videot esille, ja toivon voivani nostaa esiin kiperiä kulutuskysymyksiä esimerkiksi siitä, millainen on kaukana halvalla tehdyn vaikutus täällä Pohjoismaissa tai miten ymmärrys todellisesta kulurakenteesta ja ammattitaidosta katoaa halpatuotannon takia. Digitalisaatiota enemmän olisinkin huolissani siitä, että loputkin työpaikoista siirtyvät halpatuotantomaihin. Ajattelen näitä teoksia eräänlaisina röntgenkuvina todellisuuteen, työntekijöistä tyhjillään seisovien tehdastilojen unina”, kertoo Kärkkäinen.

Open Art Galleryn taiteilijat ovat esillä seuraavasti:

Ma 17.8. Loji Höskuldsson
Ti 18.8. Una Magnúsdóttir
Ke 19.8. Constance Tenvik
To 20.8. Anna Jarosz
Pe 21.8. Ville Andersson
La 22.8. Nayab Ikram
Su 23.8. Arja Kärkkäinen

Helsingin juhlaviikonloppua vietetään kaupungilla, verkossa, HS Livessä ja YLEn kanavilla 21.–23.8.2020. Taidelahjoja ja muuta Juhlaviikonlopun ennakko-ohjelmaa on luvassa elokuun ajan. Koko ohjelma osoitteessa helsinkifest.fi.