01.06.2009

Oopperaharvinaisuus avaa Naantalin juhlafestivaalin

Naantalin Musiikkijuhlat viettää juhlavuotta 28 konsertin ja musiikkiristeilyn voimin. Festivaalia johtaa edelleen sen perustaja, sellistiprofessori Arto Noras. Naantalissa on saatu nauttia korkealaatuisen musiikin, merellisen ympäristön ja keskiaikaisen luostarikirkon tarjoamista konserttielämyksistä jo 30 vuoden ajan.

Tuhlaajapoika avaa festivaalin

Naantalin Musiikkijuhlat avaa kaksi näytöstä Benjamin Brittenin kirkko-oopperasta Tuhlaajapoika. Ooppera on viimeinen osa Brittenin kirkkoparaabelien trilogiasta, joista ensimmäinen, Kuovijoki, esitettiin Naantalissa suurella menestyksellä vuonna 2006. Kirkko-oopperan nimirooleissa laulavat Ville Salonen ja Petri Bäckström, tenori, Jussi Lehtipuu, baritoni sekä Jussi Merikanto, bassobaritoni. Ooppera esitetään tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomeksi ja sen on Naantalin esityksiä varten suomentanut Jussi Törnwall. Oopperan on ohjannut Eija Tolpo, musiikin ohjauksesta vastaa kapellimestari Jari Hiekkapelto. Keskiaikaisesta mysteerinäytelmästä ja japanilaisesta no-näytelmästä vaikutteita ammentava ooppera syntyi vuonna 1968 Rembrantin maalauksen Tuhlaajapojan paluu innoittamana.

Orkesterikonsertit kysyttyjä

Festivaalin ennakkomyynnissä eniten kysyttyjä ovat olleet sopraano Soile Isokosken, Baritoni Bo Skovhusin ja pianisti Marita Viitasalon lied-konsertti 9.6. sekä orkesterikonsertit. Viimeksi vuonna 2003 Naantalissa vieraillut English Chamber Orchestra soittaa kaksi konserttia 7. ja 8.6. orkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2000 toimineen Ralf Gothónin johdolla. Solisteina ovat Arto Noras, sello, Cho-Liang Lin, viulu, Mikael Helasvuo, huilu sekä Elina Vähälä, viulu. Kymmenettä kertaa Naantalissa vieraileva Sinfonia Lahti esiintyy luostarikirkossa ensimmäistä kertaa kapellimestarinaan Jaakko Kuusisto. Lippujen ennakkomyynti on ollut vilkasta, mutta kaikkiin konsertteihin on edelleen lippuja saatavilla.

Saaristokirkoista ulkoilmakonsertteihin

Kamarimusiikkikonsertteja kuullaan Naantalin lisäksi Rymättylän, Merimaskun ja Velkuan saaristokirkoissa sekä Raision ja Kaarinan kirkoissa. Niissä esiintyvät mm. Pia Freund, sopraano, Mihaela Martin, viulu, Frans Helmerson, Ivan Monighetti ja Hannu Kiiski, sello, Niek de Groot, kontrabasso, Xu Zhong ja Juhani Lagerspetz, piano, Michel Lethiec, klarinetti sekä Fine Arts Quartet. Ohjelmassa on myös kaksi maksutonta konserttia: perinteinen Puistokonsertti 7.6. Naantalin Kaivopuistossa sekä vauhdikas Total Cello Show 9.6. Raision torilla. Maineikas ruotsalainen lauluyhtye The Real Group esiintyy 10.6. teatteri Emmassa.

Kaksi lisäkonserttia nuorilta taitajilta

Musiikkijuhlien ohjelmaan on saatu kahden konsertin lisäys nuorilta taitajilta. Koneen säätiön kunnostamassa upeassa Saaren kartanossa kuullaan 8.6. klo 18.00 alkaen Arto Noraksen oppilaiden Samuli Peltosen, Mariusz Wysockin ja Rei Tsujimoton musisointia. Toinen lisäkonsertti on 11.6. klo 18.00 Kultaranta Resortin idyllisessä kivinavetassa, jossa esiintyy Artende-kvartetti. Sibelius-Akatemiassa opiskeleva kvartetti on mukana Naantalin Musiikkijuhlien Vallis Gratiae -akatemian mestarikursseilla maailmankuulun Fine Arts Quartetin oppilaana.

Konserttitunnelmia valokuvanäyttelyssä

Musiikkijuhlien aikana voi festivaalin historiaan tutustua Naantalin taidehuoneella valokuvaaja Esko Keski-Ojan kokoamassa näyttelyssä.
Näyttelyssä on esillä tunnelmia Musiikkijuhlien alkuvuosista viime kesän festivaaliin. Mukana kuvissa ovat muun muassa festivaalilla vierailleet musiikin suurmiehet viulisti Isaac Stern, sellistit Pierre Fournier ja Paul Tortelier, pianisti Emil Gilels sekä basso Martti Talvela, baritoni Jorma Hynninen.

Musiikkiristeily vie Riikaan ja Saarenmaalle

Festivaalin tunnelma jatkuu 13.–16.6. juhlavuoden kunniaksi järjestettävällä risteilyllä, joka suuntautuu Kristina Regina -aluksella Riikaan ja Saarenmaalle. Risteilyn aikana kuullaan konsertteja niin laivalla kuin maissa sekä festivaalin taiteilijoiden esittämänä että Riikan oopperajuhlilla. Matkan isäntänä toimii Erkki Toivanen.

Naantalin Musiikkijuhlien koko ohjelma on nähtävissä osoitteessa www.naantalinmusiikkijuhlat.fi. Lippuja konsertteihin myyvät Lippupiste ja Naantalin Matkailu. Lippuja voi hankkia myös konserttipaikkojen ovelta puolta tuntia ennen konsertin alkua. Hankkimalla 2 euroa normaalihintaista lippua kalliimman Saaristomeri-lipun voi osallistua Saaristomeren Suojelurahaston toiminnan tukemiseen.

Naantalin Musiikkijuhlat järjestetään 31.5.-12.6.2009.

http://www.naantalimusic.com