07.10.2010

Olli Kortekankaan kantaatin kantaesitys Naantalin Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa

Naantalin Musiikkijuhlat soi ensi kesänä 7.–19.6. Festivaalin avajaiskonsertissa kuullaan säveltäjä Olli Kortekankaan uuden kantaatin kantaesitys. Pyhiinvaelluskantaatin teema nousee kaupungin historiasta, syntyihän Naantalin kaupunki, Armonlaakso, 1440-luvulla perustetun birgittalaisluostarin asukkaiden ja pyhiinvaeltajien palvelemiseksi.

– Kantaatin aihe on paitsi historiallinen, myös samalla universaali, ajaton ja hyvinkin ajankohtainen, kertoo Olli Kortekangas. Tärkein tekstilähteeni on psalmi 84. Musiikillisesti teos on eräänlainen aikamatka, uutta musiikkia, joka kuitenkin tekee kunniaa menneiden aikojen mestareille. Keskeinen lähtökohta on vuoden 1701 virsikirja, niin sanottu Vanha virsikirja, jylhine sävelmineen.

Teoksen ovat tilanneet Naantalin kaupunki ja Naantalin seurakunta. Kantaatti on kunnianosoitus Naantalin ainutlaatuiselle historialle ja luostarikirkolle. – En osaa kuvitella mieluisampaa toimeksiantoa kuin säveltää tilaustyönä kantaatti luostarikirkkoon enkä suurempaa kunniaa kuin saada se kantaesitetyksi Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa, kertoo Kortekangas. Hän on suunnitellut teosta kuluneen kesän ja alkusyksyn aikana hänelle jo lapsuudesta asti tutuissa Rymättylän maisemissa.

Uusi ja vanha yhdistyvät paitsi teoksen tematiikassa, myös esityskokoonpanossa. – Tilaajien taholta esitettiin jo alun alkaen toivomus, että käyttäisin teoksessa niin sanottuja periodisoittimia eli vanhan musiikin soittimia. Tämä on kiehtova haaste, varsinkin kun tiedän että parhaat kotimaiset taitajat ovat soittamassa teostani. Myös kantaatin neljä laulajaa, jotka esiintyvät sekä solisteina että ensemblena, ovat huippuluokkaa ja tähän projektiin ”käsin poimittuja”, toteaa Kortekangas.

Kantaatin solisteina esiintyvät Hanna-Leena Haapamäki, sopraano, Melis Jaatinen, mezzosopraano, Tuomas Katajala, tenori ja Nicholas Söderlund, basso. Kantaatin esittää kahdentoista muusikon ryhmä, jonka on koonnut viola da gambaa soittava Varpu Haavisto. Ryhmän muut muusikot ovat Antti Tikkanen ja Minna Pensola, barokkiviulu, Mikko Perkola, viola da gamba, Louna Hosia, barokkisello, Eero Ignatius, basso, Mikael Heikkilä, lyömäsoittimet, Jasu Moisio ja Anni Haapaniemi, oboe, Visa Jämsä, fagotti, Kari Vuola, urut ja Assi Karttunen, cembalo.

Pyhiinvaelluskantaatti on osa Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 ohjelmaan kuuluvaa Loisto-konsertisarjaa. Naantalin Musiikkijuhlien koko ohjelma julkistetaan helmikuussa 2011.

Naantalin Musiikkijuhlat järjestetään 7.-19.6.2011.

http://www.naantalimusic.com