18.06.2014

Olet mitä syöt Mäntän kuvataideviikoilla

Taiteilija ja muusikko Ninni Luhtasaari julkisti kuvat koko vuoden aterioistaan. Luhtasaari on kuvannut vuonna 2012 kaikki ateriansa viini- ja vesilaseja myöten. Kuvissa näkyy taideopiskelijan ja Pintandwefall yhtyeessä soittavan keikkamuusikon elämä totuutta kaunistelematta.

Kuvia kertyi keskimäärin 10 päivässä. Niistä hän valmisti kesän suurimpaan nykytaidekatselmukseen, Mäntän kuvataideviikoille, teoksen nimeltä Ruokapäiväkirja, joka koostuu ruokakuvista tehdystä nelimetrisestä omastakuvasta sekä animaatiosta, jossa raskaana olevan Luhtasaaren vatsa lukee ravitsemusterapeutin analyysin nuoren naisen ruokavaliosta.

Nyt Luhtasaari on julkistanut teokseen liittyen myös nettisivut, jossa on nähtävissä vuoden jokainen ateria. Esimerkiksi juhannuksena 2012 hän söi ja joi 19 erilaista annosta.

http://www.ninniluhtasaari.com/food/?s=23.06.2012

Mäntän kuvataideviikot tänä vuonna koonnut kuraattori Minna Joenniemi näkee teoksessa rohkeuden tarttua hetkeen. Kuvataideviikkojen teemana on Hetkinen ja tässä teoksessa se tarkoittaa pysähtymistä ruuan äärelle. Sanonta kuuluu: olet mitä syöt. Teos kysyy, mikä siis olen.

Luhtasaari kommentoi prosessia:
– Ruokapäiväkirjan pitäminen on äärimmäisessä yksilöllisyydessään ollut myös järkyttävän sosiaalista. Mitään toista teosta tehdessäni en ole päässyt keskustelemaan näin paljon taiteesta, teoksen olemuksesta, ruuan politiikasta sekä muista aihepiiriä lipovista teoksista kuin baari-illoissa kaivaessani kameran esiin ja ryhtyessäni kuvaamaan.
Kuvataideviikoilla on useita kuvataiteilija-muusikoiden teoksia: Fonal Recordsin perustajan Sami Sänpäkkilän video, Tomutontun eli Jan Anderzénin soitettava teos, Vappu Rossin video, laulaja-sarjakuvantekijä Hanneriina Moisseisen installaatioita sekä Garbon basistin Kari Södön veistos. Ruotsalaisten Di Twinsien installaatio on matka Jamaikan dancehall alakulttuuriin ja Pekka Niskasen videossa esiintyy burmalainen taiteilija, joka tekee äänitaidetta kuolleille.

Mäntän kuvataideviikot on avoinna 15.6.-31.8.2014.
www.mantankuvataideviikot.fi