18.07.2012

Olavinlinnan Lentävä hollantilainen syntyi konkareiden ja ensikertalaisten yhteistyönä

Lentävä hollantilainen on Savonlinnan Oopperajuhlien klassikko, jonka suosiosta kertoo sen 14. esityskesä Olavinlinnan näyttämöllä. Richard Wagnerin luomassa tarinassa yhdistyy vanha legenda meriä ikuisesti kiertävästä, kirotusta sielusta ja viattoman tytön tarve rakastua idoliin. Ilkka Bäckman on ohjannut Lentävän hollantilaisen ensimmäistä kertaa Olavinlinnan näyttämölle jo kesällä 1981. ”Savonlinnan Lentävä hollantilainen on 31 vuotta vanha. Se tuo teokseen ihmeellistä ja jännittävää lisäarvoa”, Ilkka Bäckman sanoo.

Ohjaaja katsoo teosta vuosikymmenten kokemuksella, mutta ei jää paikoilleen. ”Peruskonsepti, eli lavasteet ja puvut, ovat samat kuin aikoinaan. Tekemisen meininki on kuitenkin tuoretta, koska mukana on uusi kapellimestari sekä uusia solisteja, kuorolaisia ja orkesterilaisia. He tuovat teokseen uutta maustetta. En voi muistella sitä, kuinka tämä viimeksi tehtiin vaan teos täytyy työstää joka kerta uudelleen. Tänä kesänä pyrin luomaan raikkaan Lentävän hollantilaisen”, Bäckman sanoo.

Kuoro on Savonlinnan Lentävän hollantilaisen suuri tekijä. Sen heittäytymistä on hämmästelty vuodesta toiseen. Raikuva merimieskuoro ja korkealla mastossa heiluvat miehet, kammottava, korvia riipivä kummitushuuto, railakas kotiinpaluujuhla, kalvakas sankari ja viaton sankaritar. Savonlinnan Lentävässä hollantilaisessa riittää kuulemista ja katsomista.

Kapellimestarina oopperassa on Philippe Auguin, joka johtaa perjantaina ensimmäisen Lentävän hollantilaisensa. Hän on tuttu nimi Savonlinnassa jo kolmelta viime kaudelta.

Lentävän hollantilaisen konkareihin kuuluu norjalaisen kapteenin Dalandin roolin laulava basso Matti Salminen. Oopperajuhlien juhlavuonna klassikkoteoksen solistikaarti on muutenkin vaikuttava: Hollantilaisen roolissa kuullaan baritoni Juha Uusitalo, perämiehenä tenori Jussi Myllys, Maryna altto Marit Sauramo, Erikinä tenori Corey Bix ja Sentana sopraano Amber Wagner. ”Teosta kannattaa tulla seuraamaan vaikka vain Amber Wagnerin harvinaisen kauniin äänen takia”, Bäckman sanoo.

Lentävä hollantilainen ensi-illassa Savonlinnan Oopperajuhlilla 20.7.2012. Muut esitykset 23.7., 26.7. ja 28.7.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 5.7.-4.8.2012.

Etusivu