14.07.2014

Olavi Louhivuori on Pori Jazzin vuoden taiteilija

Rumpali ja säveltäjä Olavi Louhivuori (32) on valittu Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi 2014. Hänet tunnetaan omasta Oddarrang-yhtyeestään, mutta myös muun muassa Ilmiliekki Quartetin sekä Alexi Tuomarilan ja Joona Toivasen triojen taitavana rumpalina. Olavi Louhivuori on ollut voittamassa kolmesti pohjoismaista Nordic Jazz Comets -kilpailua: Joona Toivasen triossa vuonna 2000, Ilmiliekki Quartetissa 2002 ja Sun triossa 2006.

Kansainvälistä kokemusta Louhivuorelle on kertynyt muun muassa Tomasz Stanko Quintetin rumpalina sekä yhteistyöstä Lee Konitzin, Anthony Braxtonin ja Marilyn Crispellin kanssa. Louhivuori on soittanut myös UMO Jazz Orchestran ja Piirpauken kanssa.

Olavi Louhivuoren johtaman Oddarrangin debyyttialbumi ”Music Illustrated” palkittiin Jazz-Emmalla vuonna 2006. Viime vuonna ilmestynyt ”In Cinema” -albumi oli ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi.

Louhivuori on julkaissut myös sooloalbumin ”Inhale Exhale” (2008), jonka ainoat instrumentit ovat Louhivuoren rummut ja muut lyömäsoittimet.

Olavi Louhivuori esiintyy ensi viikolla Pori Jazzissa neljässä eri konsertissa. Oddarrangin kanssa hän on Kirjurinluodon Lokkilavalla perjantaina 18. heinäkuuta ja samassa paikassa seuraavana päivänä Alexi Tuomarila Trion kanssa. Festivaalin päätössunnuntaina 20. heinäkuuta Louhivuori esiintyy sekä Alexi Tuomarila Trion riveissä jazzklubi Gardenissa että Ilmiliekki Quartetin rumpalina jazzkadun ilmaislavalla.

”Kaikesta Louhivuoren tekemisestä paistaa läpi vahva näkemys. Hän on luonut omaleimaista uraa ja kunnostautunut myös säveltäjänä”, sanoo Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro. ”Esimerkiksi Oddarrangin musiikin soisi tuovan suomalaiselle jazzille uusia kuulijoita. Toivottavasti niin käy myös ensi viikolla, kun yhtye nousee legendaariselle Lokkilavalle.”

Olavi Louhivuori keskustelee Pori Jazzin Kirjurinluodon SuomiAreena-lavalla jazzista lauantai-iltapäivänä 19. heinäkuuta, jolloin häntä haastattelee toimittaja Matti Nives.

Pori Jazz järjestetään 49. kertaa 12.–20. heinäkuuta. Festivaalin nimekkäästä esiintyjäkaartista löytyvät tänä vuonna muun muassa Bob Dylan, Pet Shop Boys, James Blunt, Jamie Cullum, Patti Smith, Hurts ja Suzanne Vega. Jazzmusiikin kärkinimiä Porissa ovat muun muassa Dave Hollandin johtama PRISM-yhtye, John Scofield Überjam Band ja Pharoah Sanders Quartet.

www.porijazz.fi