29.11.2023

Ohjaaja-valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Savonlinnan Oopperajuhlien festivaali-ilmeen ensi kesälle

Ohjaaja ja valokuvaaja Viivi Huuska toteutti Oopperajuhlien kesän 2024 ilmeen yhdessä meikkaaja-maskeeraaja Saara Sarvaksen kanssa. Ilmeen teemana on ”ooppera tulee iholle”. Kahden ihmisen kasvoille on kuvitettu Olavinlinna, Nabuccon kasvoja korostaa salama, Myyty morsian on täynnä iloa ja väriä, Lohengrinin uljaat kasvot saivat ylleen joutsenen.

Huuska on tullut tutuksi mainos- ja musiikkivideoiden ohjaajana. Hän on ohjannut musiikkivideoita mm. Chisulle, Erika Wikmanille ja Vesalalle. Sarvas on maskeerannut useita Suomen kärkiartisteja ja tehnyt tv- ja radio-ohjelmia.

“Oli ilo lähteä Savonlinnan Oopperajuhlien projektiin mukaan. Onhan kyseessä instituutio ja ooppera kulttuurin lajina on minulle uusi ja kiinnostava. Ilmeeseen haluttiin kehollisuutta ja maalauksia iholle. Ooppera tarjoilee sielun ja ruumiin kulttuuria, mistä idea on peräisin. Meitä kiinnosti viedä maalaukset kasvoille, ja mietimme mitä voisimme kertoa kunkin oopperan sielusta ja olemuksesta piirroksen kautta. Etsimme sopivan mallin ja suunnittelimme kasvomaalaukset jokaiselle kesän oopperalle niin, että kokonaisuus kertoisi kunkin teoksen tarinaa. Ihmisen kasvot ja ilmeet ovat tässä toteutuksessa pääosassa”, Huuska kertoo.

“Luova prosessi yllättää aina. Kaupallisemmissa projekteissa ollaan hyvin suunnitelmallisia, mutta tässä sai olla luovempi ja se oli jännittävää. Ooppera on itsessään hyvin voimakasta ja liikkuvan kuvan kanssa se toimii mahtavasti. Musiikki luo oman tason ja pinnan liikkuvaan kuvaan. Ymmärrän nyt, miksi ihmiset haluavat käydä oopperassa, pelkkä musiikki itsessään on jo todella vaikuttavaa”.

Huuskan ja Sarvaksen työ jatkaa maineikkaiden suunnittelijoiden visualisointeja, joissa tiivistyvät kunkin oopperakesän ohjelmisto ja teemat. Olavinlinna ja kesän oopperat luodaan nyt viidettä kertaa uuden idean pohjalta ja uuden suunnittelijan kanssa. Edelliset linnat on nähty kukista, hiuksista ja täytekakusta visualisoituna, viime vuonna Olavinlinna vietiin pelimaailmaan.

“Tiesin, että Oopperajuhlat on tehnyt hienoja ilmeitä, joka on ollut virkistävää ja ihanaa. Oli mahtava päästä jatkamaan tätä työtä”, Huuska hymyilee.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Kuukauden mittaisella festivaalilla käy vuosittain jopa 70 000 oopperavierasta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen kokemus. Kansainvälisesti korkeatasoiset esitykset ja konsertit, Olavinlinnan tunnelma ja kesäilta Saimaan äärellä kuuluvat erottamattomasti yhteen.  Oopperajuhlia on järjestetty vuodesta 1912 Olavinlinnassa. Festivaalilla työskentelee noin 1000 kausityöntekijää ja sen tulovaikutus Savonlinnan talousalueelle oli vuonna 2022 noin 20 miljoonaa euroa. Tapahtuman merkittävin tulonlähde on oma varainhankinta ja lipunmyynti, jonka osuus liikevaihdosta on noin 85 % Oopperajuhlien tuotannosta, lipunmyynnistä ja markkinoinnista vastaa voittoa tavoittelematon Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistys ry. Oopperajuhlia vietetään 5.7.–4.8.2024. oopperajuhlat.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

15.11.2023

Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen jatkaa Savonlinnan Oopperajuhlien valtuuston puheenjohtajana

Savonlinnan Oopperajuhlien Kannatusyhdistyksen uusi, lokakuussa nimetty valtuusto on valinnut keskuudestaan puheenjohtajakseen Ensto Oy:n hallituksen puheenjohtajan Marjo Miettisen, joka jatkaa tehtävässä. Miettinen toimi tehtävässä myös valtuuston edellisen kauden kaksi viimeistä vuotta, kun hänen edeltäjänsä Johanna Lamminen valittiin Oopperajuhlien…

06.11.2023

Karita Mattila ja Prahan kansallisooppera esiintyvät yhteisessä konsertissa Savonlinnan Oopperajuhlilla ensi kesänä

Kesän 2024 vierailija Prahan kansallisooppera esittää oopperakonsertissa Olavinlinnassa keskiviikkona 31.7.2024 tšekkiläisen oopperan keskeisiä teoksia. Prahan solistikunta täydentyy konsertissa upealla tavalla, kun Karita Mattila, eräs sukupolvensa merkittävimmistä Janáček-sopraanoista, tulkitsee Jenufa-osuudessa Kostelnička Buryjovkan dramaattista roolia, nyt ensi…

19.06.2023

Savonlinnan Oopperajuhlat: Uusi Nabucco ja Lohengrin suuren oopperakesän 2024 päätuotannot

Kauan odotetun uuden Nabuccon ohjaa Rodula Gaitanou – Karita Mattila johtaa dramaattisten roolien tähtikaartia ja tekee oopperadebyyttinsä Oopperajuhlilla. Naapurikansaan kohdistuva hyökkäys ja menetetty vapaus ovat teemoja Giuseppe Verdin menestysoopperassa Nabucco, jonka palkittu Rodula Gaitanou ohjaa…