02.01.2023

Nykysäveltäjien kavalkadi Iitin musiikkijuhlilla ensi kesänä

Iitin musiikkijuhlien yleisö pääsee kesällä 2023 tutustumaan peräti neljän merkittävän nykysäveltäjän teoksiin: ajankohtaisen, ukrainalaisen Valentin Silvestrovin, marokkolais-ranskalaisen Graciane Finzin, suomalaisen Kimmo Hakolan ja liettualaisen Žibuoklė Martinaitytėn.

Palkittu Martinaitytė mainitaan usein Baltian nykymusiikin suurena kansainvälisenä nimenä. Hänen Trilogiansa pianolle ja jousiorkesterille kuullaan avajaiskonsertissa Iitin kirkossa; orkesterina on Mikkelin kaupunginorkesteri kapellimestarina Okko Kamu ja solistina Iitin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola. Martinaitytė on tulossa konserttiin ja yleisötapaamiseen. Hakola puolestaan käy ”musiikillisen keskustelun” kirkonkylän kesäkahvilassa toimittaja-kirjailija Minna Lindgrenin kanssa. Silvestrovin musiikkia kuullaan perjantaikonsertissa ja Hakolan lauantaikonsertissa Iitin kirkossa.

Kaikissa kirkkokonserteissa kuullaan myös Mozartia, ja torstain avajaiskonsertin Iitin kirkossa päättää sinfoninen satu Pekka ja Susi, Prokofjevin komea teos useine puhaltimineen ja lyömäsoittimineen. Aiemmin päivällä pidetään teoksen kenraaliharjoitus, joka on avoinna lapsille ja heidän huoltajilleen.

Perjantaikonsertissa uudempaa musiikkia edustavat Silvestrovin lisäksi Finzin vaikuttava Toccata ja Einojuhani Rautavaaran rakastettu Cantus arcticus Peter Lönnqvistin pianosovituksena, jonka Laura Mikkola kantaesitti Iitin 10. musiikkijuhlilla 2012. Iittiläinen Markku Saarelma on kehittänyt teokseen oleellisesti kuuluvia, nauhoitettuja lintujen ääniä ainutlaatuisella tavalla. Perjantaipäivän päätteeksi pidetään rock-pitoiset iltamat Radalla Resortissa Los Jefes -yhtyeen johdolla.

Viimeisen festivaalipäivän eli lauantain huippuesiintyjiä on baritoni Waltteri Torikka, joka laulaa ”suurten tunteiden konsertissa” Saukonkallion tanssilavalla, illan kirkkokonsertissa ja lopuksi Hiidenvuoren yökonsertissa parinaan Johanna Rusanen-Kartano.

Juhlaviikon aloittaa ministeri Pertti Salolaisen valokuvanäyttely kesäkahvilassa. Ensimmäiset konsertit pidetään totuttuun tapaan keskiviikkona Verlan tehdasmuseossa, jonne kapellimestari ja pianisti Olli Ahvenlahti sekä näyttelijä-laulaja Tapio Liinoja tuovat ”Ja kaunis on luomakunta” – esityksensä.

Iitin musiikkijuhlat 14.–17.6.2023

20. Iitin musiikkileiri 9.–18.6.2023

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.05.2024

Professori Pasi Räbinän ja taidekoordinaattori Moosa Myllykankaan näyttely Iitin musiikkijuhlille

Iitin musiikkijuhlien 2024 kuvataiteilijoita ovat kaksi Oulun seudun keskeistä kulttuurivaikuttajaa, Moosa Myllykangas ja Pasi Räbinä. Muun muassa pienteollisuuden jätemateriaaleista, metallista ja muovista pieniä ja suuria teoksia luova Myllykangas on tällä hetkellä myös Oulun asuntomessujen 2025 taidekoordinaattori.…