08.11.2012

Norppaooppera – Savonlinnan Oopperajuhlien neljäs lastenooppera

Ainutlaatuinen projekti

Savonlinnan Oopperajuhlien ensi kesänä Olavinlinnassa kantaesityksensä saava uusi lastenooppera on ollut poikkeuksellinen projekti alusta lähtien. Sen ideoinnissa on hyödynnetty niitä kokemuksia, joita viime juhlakaudelle valmistunut maailman ensimmäinen nettiyhteisön luoma Free Will -projekti on organisaatiolle antanut.

Kun Free Will -oopperan synnytti kansainvälinen Internet-yhteisö Opera by You, on Norppaoopperaa tehty yhteistyössä suomalaisten alakoululaisten ja heidän opettajiensa kanssa. Tähän mennessä koululaiset ovat voineet vaikuttaa oopperan tarinaan ja sen visuaaliseen ilmeeseen; puvustukseen, lavastukseen ja oopperajulisteen suunnitteluun mainittujen teemojen ympärille rakennettujen kaikille avoimien kilpailujen kautta. Kyseiset kilpailut pidettiin lukuvuoden 2011 – 12 aikana. Kilpailuvoittajat palkittiin Savonlinnassa viime toukokuussa pidetyllä leirikoulupaketilla.

Näitä kilpailuja on ollut Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa yhteistyössä ideoimassa ja toteuttamassa Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampus. Samojen tekijöiden yhteistyönä on valmistettu myös oopperaprojektin omat kotisivut (www.norppaooppera.fi), jotka sisältävät runsaasti kilpailukäyttöön tarkoitettua oppimateriaalia, jota opettajat voivat hyödyntää opetuksessaan kilpailujen ulkopuolellakin.

Käsikirjoituskilpailun voittajaksi äänestettiin Internetin välityksellä Helsingin eurooppalaisen koulun 3-4 -luokkalaisten tarina ”Lumi ja ilmastonmuutos”. Lavastesuunnittelukilpailun kärkisija jaettiin joensuulaisen Pataluodon koulun 6 a -luokan ja Savonlinnan normaalikoulun 5 a -luokan kesken. Hahmokilpailun voitto meni myös Savonlinnan normaalikouluun, sen 6 a -luokalle. Henkilökohtaisen oopperajulistekilpailun paras työ oli sodankyläläisen Aleksanteri Kenan koulun 5 a -luokkalaisen Kerttu Variksen tekemä.

Kuluvan lukuvuoden aikana kouluille ja opettajille suunnattujen kilpailujen kautta haetaan vielä oopperan avausnumerona kuultavan Norppalaulun pohjalle toteutettua parasta musiikkivideota sekä Norppateeman ympärille rakennettua ilmaisutaidon eri osa-alueita hyödyntävää peliä.

Norppaoopperan tekijät

Avoimen säveltäjähaun perusteella Norppaoopperan säveltäjäksi seuloutui Timo-Juhani Kyllönen, jonka tähänastinen tuotanto (www.timo-juhanikyllonen.com) pitää sisällään jo useita erityylisiä oopperateoksia. Lasten kirjoituskilpailuvoittajatekstin on oopperalibretoksi jalostanut Iida Hämeen-Anttila, joka oli osaltaan vaikuttamassa myös Free Will -libreton syntyyn. Ohjaaja Minna Vainikaisen johtama tuotantoryhmä, jonka täydentävät puvustaja Riitta Röpelinen ja lavastaja Tarja Väätänen on työstänyt Savonlinnan Oopperajuhlille lastenoopperaa aiemminkin (Kuusisto: Koirien Kalevala, Linkola: Hui kauhistus!).

Norppaoopperan lavastus, puvustus ja tarpeisto valmistetaan Savonlinnan kampuksen ja Savonlinnan aikuis- ja ammattiopiston opiskelijoiden yhteistyönä osana heidän tämän lukuvuoden opintojaan. Oopperaesityksissä orkesterina soittaa Kuopion kaupunginorkesteri, kapellimestarina on Atso Almila

Norppaoopperan esitykset Savonlinnan Oopperajuhlilla: 20.7. klo 12 ja 21.7. klo 15

http://www.operafestival.fi