04.12.2012

Niko Kumpuvaara Sata-Häme Soi -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi

Harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara (s.1981) on valittu Ikaalisissa järjestettävän Sata-Häme Soi -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi. Kumpuvaaran työsopimus kattaa vuosien 2013 ja 2014 festivaalit. Vuodesta 1986 juhlien taiteellisena johtajana toiminut Kimmo Mattila jää festivaalityöstä kahden vuoden vapaalle ja keskittyy Suomen Harmonikkainstituutin sekä Harmonikkaliiton kansainvälisen toiminnan kehittämiseen.

Kumpuvaaran työparina tulee työskentelemään musiikin maisteri Eero Nissinen (s.1979), jonka vastuulla ovat Sata-Häme Soi -festivaalin kilpailut, kuten Kultainen ja Hopeinen Harmonikka.

– Harmonikkafestivaali antaa jo terminä rajattomat mahdollisuudet sisällön suhteen ja sellaisena haluan sen myös säilyttää. Korkean profiilin klassisia, jazz- ja kansanmusiikkikonsertteja tullaan siis näkemään. Pyrin myös siihen, että oma muusikkopersoonani näkyy ja kuuluu festivaalilla, olenhan aktiivinen esiintyjä ja soittaja, sanoo Niko Kumpuvaara.

– Pidän ehdottoman tärkeänä, että festivaalin kantavaa voimaa eli perinteistä harmonikkayleisöä ei unohdeta ohjelman suunnittelussa. Oma monipuolinen taustani muusikkona avaa varmasti festivaalille myös yllättäviä ja tuoreita ohjelmavaihtoehtoja, sillä toimin hyvin paljon musiikin alueilla, joissa harmonikka ei ole se kaikista perinteisin instrumentti.

Helsingissä asuva Niko Kumpuvaara työskentelee harmonikansoiton vierailevana professorina Grazin musiikkikorkeakoulussa Itävallassa. Hän on toiminut Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2008 – 2012. Kumpuvaara on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Hän on musiikkiteatteri Kapsäkin jäsen ja toimii muusikkona monipuolisesti genrerajoista piittaamatta. Erityisesti hän on työskennellyt uuden harmonikkamusiikin parissa. Rytmimusiikin saralla hänen aktiivisimpia kokoonpanojaan ovat suomalaisen iskelmämusiikin legenda Dallapé sekä mustalaismusiikkia rap-lyriikoihin yhdistelevä GG Caravan.

Kumpuvaara on palkittu useissa kansainvälisissä kilpailuissa. Tärkeimpinä palkintoina hän on voittanut 1. palkinnon ensimmäisenä suomalaisena maailman merkittävimpänä pidetyssä Klingenthalin kansainvälisessä harmonikkakilpailussa Saksassa 2005, sekä 3. palkinnnon maailman suurimmassa nykymusiikkikilpailussa (Gaudeamus Interpreters Competition) kaikille instrumenteille Hollannissa 2007.

Eero Nissinen puolestaan toimii opettajana Espoon Musiikkiopistossa ja Nummelassa, esiintyy säännöllisesti viulisti Severi Salmisen kanssa sekä pitää harmonikkaliikettä Helsingissä. Harmonikansoiton Opettajat ry:n puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2009. Eero oli perustamassa Valtakunnallista Nuorten Harmonikkaorkesteria, nykyiseltä nimeltään Nuori suomalainen harmonikkaorkesteri.

Sata-Häme Soi -festivaalilla ja Harmonikkaristeilyllä Eero on ollut useana vuonna soittamassa, juontamassa ja esiintyjänä. Eero on ollut mukana Hopeisessa ja Kultaisessa Harmonikassa sovittajana, opettajana sekä tuomarina.

Sata-Häme Soi järjestetään seuraavan kerran 2.-7.7.2013.

Etusivu