11.05.2012

Nathalie Stutzmann ja Pekka Kuusisto Jyväskylän Kesän konserttien helmiä

Festivaalin konserttiohjelmisto vakuuttaa laadukkuudellaan ja monipuolisuudellaan. Avajaiskonsertin tähtenä loistaa maailmankuulu kontra-altto Nathalie Stutzmann. Bachin parillisia viulullaan puolestaan taiteilee kansainvälisesti arvostettu Pekka Kuusisto parinaan harmonikkataituri Janne Rättyä.

Jyväskylän Kesän avajaiskonsertin solistina laulaa upea Nathalie Stutzmann taustallaan Helsingin Barokkiorkesteri, jota hän myös itse konsertissa johtaa. Stutzmannin ääntä on kuvailtu rikkaaksi, tummaksi ja aidoksi kontra-altoksi, ja hänen teknisen taituruutensa on sanottu yhdistyvän poikkeuksellisen laajaan äänialaan ja vahvoihin, mutta samalla hienostuneisiin tulkintoihin. Kapellimestarina häntä kuvataan yhtä harvinaislaatuisen musikaalliseksi kuin laulajanakin. Kuluvana vuonna 15 vuotta täyttävä freelance-muusikoista koostuva Helsingin Barokkiorkesteri on puolestaan vakiinnuttanut asemansa maailman arvostetuimpien ja kysytyimpien orkesterien joukossa.

Avajaiskonsertissa kuullaan tällä kertaa Antonio Vivaldin aarioita ja orkesterikappaleita. Stutzmannin repertuaari kattaa kuitenkin kaikki tärkeimmät teokset barokin, klassismin ja romantiikan aikakausilta sekä runsaasti musiikkia 1900–luvulta. Tähti työskentelee säännöllisesti maailman johtavien orkestereiden kanssa, kuten London Symphony Orchestra, New York Philharmonic, Wiener Philharmoniker ja Berlin Philharmoniker sekä johtaa myös omaa Orfeo 55 –kamariorkesteriaan. Stutzmann on palkittu useilla kansainvälisillä musiikkipalkinnoilla joukossaan muun muassa Deutsche Schallplatten Kritik, Japan Record Academy Award ja Grammy Award. Tumma- ja notkeaäänisenä laulajattarena tunnettua Nathalie Stutzmannia on kuvailtu aikamme suureksi lahjakkuudeksi. Hän, jos kuka, todella vakuuttaa yleisönsä.

Nathalie Stutzmann ja Helsingin Barokkiorkesteri Korpilahden kirkossa tiistaina 10.7. klo 18.

Jyväskylän Kesään ainutlaatuisen vierailun tekevää Pekka Kuusistoa on kehuttu yhdeksi aikamme monipuolisimmaksi, omaperäisimmäksi ja huomiota herättävimmäksi muusikoksi, jonka soitanta hurmaa raikkaudellaan ja mielenrikkaudellaan. Muista sukupolvensa viulisteista Kuusiston on sanottu erottuvan halullaan improvisoida ja kyvyllään taipua monentyylisen musiikin intensiiviseksi tulkitsijaksi. Kuusistolle ominaista onkin juuri genrerajojen ylittäminen, ja hän on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassakin. Onpahan hän seikkaillut myös rockin, jazzin ja folkin parissa. Vuonna 1995 Kuusisto voitti ensimmäisenä suomalaisena arvostetun Jean Sibelius –viulukilpailun, jonka jälkeen hänen uransa on ollut jatkuvassa kansainvälisessä nosteessa.

Harmonikkataiteilija Janne Rättyä puolestaan tunnetaan useissa kansallisissa ja kansainvälisissä harmonikka- ja solistikilpailuissa palkittuna muusikkona. Hän on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona useimmissa Euroopan maissa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Rättyä työskentelee aktiivisesti lukuisten merkittävien säveltäjien kanssa ja toimii myös harmonikansoiton professorina Grazin musiikkiyliopistossa Itävallassa. Yhdessä nämä mestarilliset tulkitsijat esittävät Bachin parilliset viulusonaatit viululle ja harmonikalle sovitettuina. Tämä kesäinen konsertti hurmaa älyllisellä, syvällisellä ja taiturillisesti soitetulla musiikillaan.

Pekka Kuusiston ja Janne Rättyän tulkitsemat Bachin parilliset Jyväskylän kaupunginkirkossa lauantaina 14.7. klo 19.

Jyväskylän Kesä –kaupunkifestivaali 10.-15.7.2012

Etusivu