10.02.2009

Naantalin Musiikkijuhlien tunnelmia myös levyllä

Kauneinta kamarimusiikkia 4 julkaistu

Naantalin Musiikkijuhlat julkaisee 30-vuotisjuhlan kunniaksi Kauneinta kamarimusiikkia -levysarjan neljännen CD:n. Teokset levylle on valinnut Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras. Levyn äänitykset on tehty vuosien 2007 ja 2008 festivaaleilla. Teoksista ei ole aiemmin juurikaan julkaistu levytyksiä. Toiminnanjohtaja Tiina Tunturi pitääkin Musiikkijuhlien tärkeänä tehtävänä mahdollisuutta tuoda itse tuotetussa äänitesarjassa myös harvinaisia teoksia yleisön saataville.

S. Gubaidulina (1931–): Fransiskus Assisilaisen Aurinkolaulu

Sofia Gubaidulina on tullut tunnetuksi erityisesti hurmioituneista, uskonnollisen mietiskelyn innoittamista sävellyksistään, mihin joukkoon Aurinkolaulu liittyi vuonna 1997. Teoksen pääosassa on sello, jonka sointia vasten lauluyhtyeen herkästi muotoiltu osuus saa mystisen värityksen. Välillä sellisti virittää matalimman kielensä vielä matalammaksi ja käsittelee sitä monipuolisesti niin jousella kuin epäsovinnaisemmillakin työkaluilla. Teoksen johtaa Pasi Hyökki ja siinä esiintyvät Arto Noras, sello, Emo Ensemble, Ari-Pekka Mäenpää ja Jukka Koski, lyömäsoittimet ja Naoko Ichihashi, piano.

R. Gothóni (1946-): Trio ”Peregrina”

Ralf Gothónin Peregrina oli alun perin viiden laulun sarja Möriken runoihin. Alttoviulisti Teemu Kupiainen tutustui vuonna 2006 teokseen, jonka esittäjistöön kuului alttoviulun lisäksi tenorilaulaja ja piano. Kupiainen ihastui teokseen ja tilasi Gothónilta siitä instrumentaalisovituksen, jossa ovat mukana myös klarinetti ja piano. Lauluääni on siirretty pääsääntöisesti klarinetille. Teoksen esittävät Ralf Gothóni, piano, Michel Lethiec, klarinetti sekä Teemu Kupiainen, alttoviulu.

A. Merikanto (1893–1958): Konsertto viululle, klarinetille, käyrätorvelle ja jousisekstetille

Saksalainen Schottin musiikkikustantamo ylpeilee vieläkin sillä, että se tunnisti ensimmäisenä maailmassa Aarre Merikannon mestaruuden säveltäjänä. Suomessa Merikannon sävellykset oli otettu nuivasti vastaan. Merikanto oli luonteeltaan intohimoinen ja tinkimätön, ja hän raivasi musiikillaan aivan uusia teitä. Konsertollaan Merikanto sai jaetun ensipalkinnon B. Schott’s Söhne -kustantamon sävellyskilpailussa. Teoksessa pienen yhtyeen soittimia käytetään niiden ominaisväreille oikeutta tehden ja samalla rehevän orkestraalisesti. Levytyksessä soittavat mm. Elina Vähälä, viulu, Michel Lethiec, klarinetti ja Esa Tapani, käyrätorvi. Yhtyettä johtaa Ralf Gothóni.